Το Πεκίνο «προειδοποιεί» για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει μια Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, εφόσον «απειλείται η ασφάλειά» της και βάσει της «ευρύτερης κρίσης» της. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με τις Φιλιππίνες για να επιλυθεί το ζήτημα διμερώς.

  • των Charles Clover και Wan Li
Το Πεκίνο «προειδοποιεί» για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Κίνα επανέλαβε ότι θα αγνοήσει μια μη ευνοϊκή απόφαση δικαστηρίου σχετικά με τις αξιώσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και προειδοποίησε τους γείτονές της ότι θα «πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα», ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της εκεί.

Μέσα σε μία ημέρα μάχης και κεκαλυμμένων απειλών, ο υπουργός Εξωτερικών Liu Zhenmin ανέφερε την Τετάρτη ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει μια Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, για να διεκδικήσει αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο πάνω από τη θάλασσα.

Οι αξιώσεις της Κίνας για το 85% των υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο απεφάνθη την Τρίτη υπέρ των Φιλιππίνων σε μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις διεκδικήσεις του Πεκίνου σχεδόν στο σύνολο της Θάλασσας.

Η Κίνα θεωρεί τον έλεγχο της Θάλασσας ως ζωτικής σημασίας εθνικό συμφέρον και έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη πολιτική «δημιουργίας» νησιών από κοραλλιογενείς υφάλους και βράχους, προκειμένου να στηρίξει τις αξιώσεις της.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα ανακοινώσει μια Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, παρόμοια με εκείνη που δημιούργησε στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, εν μέσω διαμάχης με την Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2013.

«Το αν η Κίνα θα δημιουργήσει αυτή τη Ζώνη εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο απειλούμαστε. Αν η ασφάλειά μας απειλείται, φυσικά έχουμε το δικαίωμα να τη θεσπίσουμε. Εξαρτάται από την ευρύτερη κρίση μας», τόνισε ο κ. Liu την Τετάρτη.

Ωστόσο, εν μέσω απειλών και μεγαλοστομίας, κατέστησε παράλληλα σαφές ότι η Κίνα προτίθεται να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με τις Φιλιππίνες και να επιλύσει διμερώς τα εδαφικά ζητήματα.

«Η στάση της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση είναι ξεκάθαρη (...) Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κομμάτι χαρτί, δεν θα επιβληθεί, ελπίζω όλοι να πετάξουν την απόφαση στα σκουπίδια ή να τη βάλουν στο ράφι, να την αρχειοθετήσουν και αυτό είναι όλο. Εν τέλει θα χρειαστεί να επιστρέψουμε στη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Liu.

Ο κ. Liu κατηγόρησε το δικαστήριο πως «χειραγωγήθηκε».

Οι πέντε δικαστές που απεφάνθησαν στην υπόθεση «έβγαλαν χρήματα από τις Φιλιππίνες», εκτίμησε ο κ. Liu, προσθέτοντας «και ίσως άλλοι άνθρωποι επίσης τους έδωσαν χρήματα».

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ένα white paper 43 σελίδων υποστηρίζοντας τις αξιώσεις της χώρας, επαναβεβαιώνοντας το ιστορικό δικαίωμά της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσα στο οποίο αναφέρονται οι διεκδικήσεις ως μια «γραμμή με εννέα παύλες» που πλησιάζει στις ακτές γειτονικών κρατών όπως είναι οι Φιλιππίνες.

«Η Κίνα θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την εδαφική της κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της», επεσήμανε η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού κόμματος σε σημερινό σχόλιο στο πρωτοσέλιδο.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v