Η τελευταία έκκληση Κάμερον: «Οι Βρετανοί δεν εγκαταλείπουν»

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν απειροελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αλλά οι στοιχηματικές εταιρίες δίνουν στην Remain πιθανότητα 81%. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε μια τελευταία πατριωτική έκκληση, θυμίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν την Παρασκευή».

  • του George Parker
Η τελευταία έκκληση Κάμερον: «Οι Βρετανοί δεν εγκαταλείπουν»

Ο Ντείβιντ Κάμερον ξεκίνησε την τελευταία ημέρα της εκστρατείας πριν το δημοψήφισμα της Πέμπτης για την ευρωπαϊκή συμμετοχή, με μια επιφυλακτικά αισιόδοξη διάθεση, προχωρώντας σε μια τελευταία πατριωτική έκκληση για ψήφο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: «Οι Βρετανοί δεν τα παρατάνε».

Οι συνεργάτες του κ. Κάμερον τονίζουν ότι οι ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έχουν κινηθεί προς τη δική τους κατεύθυνση, ωστόσο παραδέχονται ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων θα μπορούσε να είναι κρίσιμη καθορίζοντας το μελλοντικό ρόλο της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Με τις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,2% και η στερλίνα ανέβηκε 0,3% στο 1,4693 δολάριο, γεγονός που υπαινίσσεται ότι οι αγορές παραμένουν βέβαιες ότι η χώρα θα ψηφίσει υπέρ της επέκτασης της 43ετούς συμμετοχής της στην ΕΕ.

Σύμμαχοι του κ. Κάμερον επισημαίνουν ότι οι έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο πως η προσέλευση θα είναι σχετικά υψηλή –το οποίο εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τη Remain- και ότι οι προειδοποιήσεις για τους οικονομικούς κινδύνους του Brexit έχουν απήχηση.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν απειροελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών και το poll of polls των Financial Times δίνει στη Leave ένα προβάδισμα 45% έναντι 44% για τη Remain, η στοιχηματική εταιρία William Hill δίνει στην ψήφο υπέρ της παραμονής μια πιθανότητα 81%.

Τέσσερις ακόμη δημοσκοπήσεις θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, ενώ θα δοκιμαστεί μια βιομηχανία που δέχθηκε πέρυσι σκληρές επικρίσεις διότι δεν εντόπισε μια αλλαγή στην κοινή γνώμη που οδήγησε σε πλειοψηφία για την Συντηρητική κυβέρνηση.

Η ομάδα του κ. Κάμερον πιστεύει ότι οι «σιωπηροί υποστηρικτές της Remain» και μια επιστροφή στο status quo θα φέρει την νίκη στην υπέρ της ΕΕ καμπάνια, αλλά μόνο αν κινητοποιήσει τους υποστηρικτές ώστε να πάνε πράγματι να ψηφίσουν.

Ο Μπόρις Τζόνσον, «διακοσμητικό» πρόσωπο στην καμπάνια Leave, έλαβε ένα θερμό χειροκρότημα στην Wembley Arena την Τρίτη το βράδυ, όταν δήλωσε σε debate του BBC ότι η Πέμπτη θα μπορούσε να είναι «ημέρα ανεξαρτησίας» για τη Βρετανία.

Η Leave πιστεύει ότι η «μεταβλητή προσέλευση» -ιδιαίτερα το γεγονός ότι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι τείνουν να στηρίζουν το Brexit και είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν- θα μπορούσε να φέρει την νίκη.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε την Τετάρτη στην εκπομπή Today του BBC, ότι μια ψήφος υπέρ της Leave θα μπορούσε να είναι «μη αναστρέψιμη», προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να πηδήξεις από το αεροπλάνο και μετά να αναρριχηθείς πίσω στο πιλοτήριο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα πιέσει για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών κανόνων για την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων αν κερδίσει στο δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν την Παρασκευή».

Αν και ο κ. Κάμερον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησης, κατά τη διάρκεια των επαναδιαπραγματεύσεων με την ΕΕ φέτος, η ανησυχία του κόσμου σε όλη την Ευρώπη για τις μετακινήσεις των μεταναστών και ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός σε όλο το μπλοκ, υπαινίσσονται ότι το ζήτημα θα ανακύψει και πάλι.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v