Το Πεκίνο εξέδωσε τον πρώτο «κόκκινο συναγερμό» μετά από γενικευμένη κατακραυγή για την αποτυχημένη αντίδραση στα άνευ προηγουμένου επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της προηγούμενης εβδομάδας.
Η σπασμωδική αυτή κίνηση καταδεικνύει την πολιτική φύση της απάντησης του Πεκίνου στο πρόβλημα της μόλυνσης, την ώρα που οι διαπραγματευτές στο Παρίσι προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα δεσμεύει τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Το σχέδιο της Κίνας για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων προβλέπει την μεταφορά των ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας και των βιομηχανικών εργοστασίων μακριά από τις πλούσιες πόλεις στα ανατολικά, όπου η μόλυνση είναι βασική πηγή δυσαρέσκειας, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων καύσης άνθρακα στις πιο φτωχές περιοχές, ειδικά στον άγονο Βορρά και στην Δύση όπου η ραγδαία ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι προτεραιότητα.
Το πρωί της Τρίτης, τα επίσημα επίπεδα της ποιότητας του αέρα στο Πεκίνο κινούνταν κοντά στο 260 – που δείχνουν βαριά μόλυνση – πολύ μακριά από τις μετρήσεις άνω του 600 στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν η κινεζική πρωτεύουσα καλύφθηκε από μια πυκνή κίτρινη ομίχλη. Η αποτυχία του Πεκίνου να εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε σκληρή κριτική στο διαδίκτυο της Κίνας.
«Η κυβέρνηση υποτίμησε τον αντίκτυπο από την πυκνή ομίχλη και δεν εκτίμησε ορθά την στάση των πολιτών» ανέφερε ο Σι Λέι, περιβαλλοντικός οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου. «Τώρα έμαθαν το μάθημα τους και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το πιο αυστηρό μέτρο για να μειώσουν τις συνέπειες από την ομίχλη».
Σύμφωνα με ένα σύστημα που υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια πριν, ο «κόκκινος συναγερμός» απαιτεί το κλείσιμο σχολείων, εργοστασίων και εργοταξίων και τον περιορισμό του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ υπό τον «πορτοκαλί συναγερμό» τα παιδιά δεν επιτρέπεται να παίζουν έξω στις σχολικές αυλές αλλά μπορούν να πηγαίνουν στα μαθήματα.
Οι αρχές ήταν διστακτικές να κηρύξουν «κόκκινο συναγερμό» εξαιτίας της διαταραχής που θα προκαλούσε στην εργασία και την οικογενειακή ζωή.
Τα μέσα επίπεδα μόλυνσης ήταν υψηλότερα από αυτά της Τρίτης για εννιά ημέρες μετά την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία της αμερικάνικης πρεσβείας, που κάποιες φορές αποκλίνουν από τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου. Η ποιότητα του αέρα είναι πολύ χειρότερη στις βιομηχανικές πόλεις στο Χεμπέι και Χενάν, στα Νότια του Πεκίνου.
Η ανακοίνωση του κόκκινου συναγερμού το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε ανησυχία στο Πεκίνο με τους κατοίκους να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ορισμένα κρατικά σχολεία έμειναν ανοικτά την Τρίτη, με τους εργαζόμενους γονείς να αγωνίζονται να βρουν υπηρεσίες φύλαξης.
«Δεν το καταλαβαίνω, είναι εντελώς παράλογο. Είναι σαν να έχεις δύο μέτρα χιόνι την μία εβδομάδα και μετά να τα ακυρώνεις όλα για τρεις ίντσες την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ξένος καθηγητής στο Πεκίνο.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation