Οι περισσότεροι ηγέτες δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχθούν πως δεν κατανοούν κάτι. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τον νέο συνδιευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, John Cryan – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην νοοτροπία των μπόνους και στο δικό του πακέτο αποδοχών.
«Δεν έχω ιδέα για ποιο λόγο μου προσέφεραν ένα συμβόλαιο με μπόνους, γιατί σας το ορκίζομαι δε θα δουλέψω περισσότερο ή λιγότερο επειδή κάποιος θα με πληρώσει περισσότερο ή λιγότερο», τόνισε σε ένα συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Οι αμοιβές στον τομέα είναι ακόμη πολύ υψηλές, πρόσθεσε, και ο ίδιος δεν «καταλαβαίνει πλήρως» εκείνους που «λένε πως εμφανίζονται στη δουλειά και εργάζονται περισσότερο επειδή μπορεί να πληρωθούν λίγο περισσότερο».
«Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω το πώς τα επιπρόσθετα υπερβολικά πλούτη κάνουν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται διαφορετικά».
Έκανε τα σχόλια αυτά τη στιγμή που η Deutsche Bank και κάποιοι από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της πιέζονται να αποδείξουν στους μετόχους πως χρησιμοποιούν τα χρήματά τους συνετά και πως τα αναδιαρθρωτικά τους προγράμματα θα παράγουν βελτιωμένες αποδόσεις.
Η άποψη του κ. Cryan, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι δημοφιλής τους ομολόγους του. «Έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του», ανέφερε ανώτατος τραπεζίτης με έδρα το Λονδίνο. «(Αλλά) η οικονομία της αγοράς του (...) Αυτό εξαρτάται απόλυτα από την προσφορά και τη ζήτηση».
Ένας υπεύθυνος προσωπικού επεσήμανε πως, παρά τη ρητορική του κ. Cryan, η Deutsche Bank πρόσφατα προσέλαβε μια σειρά ανθρώπους στην Νέα Υόρκη, οι οποίοι πληρώνονται «πολύ ανταγωνιστικά».
«Υπάρχει ένα στοιχείο εντυπωσιασμού εδώ», τόνισε ο υπεύθυνος, σημειώνοντας πως η ρυθμιστική αρχή στην Ευρώπη έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί οι τράπεζες να πληρώνουν τον κόσμο λιγότερο. «Η δουλειά του CEO είναι τόσο πολιτική όσο είναι διαχειριστική».
Οι αποδοχές στις επενδυτικές τράπεζες έχουν πέσει κατά ένα πέμπτο από το 2010, σύμφωνα με έρευνα της PwC, καθώς οι τράπεζες έχουν πληγεί από έναν συνδυασμό σκληρότερων κανονισμών και επιβραδυμένων αγορών, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αλλά πέραν των επιπέδων των μισθών, τόνισε ο κ. Cryan, είναι επίσης απαραίτητο να ξανασκεφτούμε τη δομή των αποδοχών των εργαζομένων ώστε να λάβουμε υπόψιν μας τον πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους στην τράπεζα. Οι μισθολογικές συμβάσεις, ανέφερε, άφησαν τις τράπεζες στη «γελοία θέση όπου έχουν δώσει την καραμέλα στο μωρό και τώρα δυσκολεύονται να την πάρουν πίσω».
Στο πλαίσιο μιας ελάχιστα αποδοτικής χρονιάς για την Deutsche Bank, η οποία πλήρωσε ένα πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για το ρόλο της στην υπόθεση Libor τον Απρίλιο και έχει μείνει με απώλεια 4,6 δισ. ευρώ μετά τις μεγάλες απομειώσεις τον Οκτώβριο, τα σχόλια του κ. Cryan έχουν ιδιαίτερη απήχηση.
Ο Βρετανός, 54 ετών, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα πως οι απώλειες και το γεγονός ότι η Deutsche Bank προτίθεται να μην πληρώσει μέρισμα φέτος ή του χρόνου, θα «πρέπει να εξισορροπηθούν με κάποιο τρόπο» με τις αποφάσεις για τα μπόνους φέτος.
Ωστόσο, πρόσθεσε την «προσωπική του δέσμευση» να προσπαθήσει να επιτύχει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων του προσωπικού και των μετόχων.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation