Το φθηνό πετρέλαιο οδηγεί τους Σαουδάραβες στα... δανεικά

Το χρέος της χώρας μπορεί να ανέλθει στο 50% του ΑΕΠ στην πενταετία, από 6,7% φέτος. «Δεν είμαστε σε κρίση», υποστηρίζει το Ριάντ, αλλά οι μεγάλες τράπεζες στέλνουν προτάσεις για να κατευθύνουν την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές.

  • του Simeon Kerr
Το φθηνό πετρέλαιο οδηγεί τους Σαουδάραβες στα... δανεικά

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να βγει για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ένα σημάδι για τη ζημία που έχει προκαλέσει στα δημοσιονομικά της οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το βασίλειο μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του χρέους μέχρι και στο 50% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία, από 6,7% που προβλέπεται για φέτος και 17,3% το 2016.

Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι δράσεις για την οριστικοποίηση του προγράμματος, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος. Ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα εντολή σε τράπεζες, ορισμένα ιδρύματα έχουν στείλει προτάσεις για να κατευθύνουν το βασίλειο στο πώς θα προσεγγίσει τις διεθνείς αγορές.

Στο μεταξύ οι αρχές προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα γραφείο διαχείρισης του χρέους, για να βοηθήσει στην εποπτεία της διαδικασίας έκδοσης τοπικών και διεθνών ομολόγων.

«Τα επίπεδα του χρέους είναι ακόμα πολύ χαμηλά, η έξοδος στις διεθνείς αγορές χρέους θα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες χωρίς να απορροφηθεί ρευστότητα από τις εγχώριες τράπεζες», ανέφερε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Abu Dhabi Commercial Bank.

Η απόφαση για την έξοδο στις αγορές ομολόγων καταδεικνύει τον αντίκτυπο στα έσοδα του βασιλείου από τη βουτιά στην τιμή του αργού πετρελαίου, από τα $115 το βαρέλι στα 50 τώρα, καθώς και τη δαπανηρή στρατιωτική παρέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Την τελευταία χρονιά, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησαν από τα υψηλά των $737 δισ. την περασμένη χρονιά στο χαμηλό τριών ετών των $647 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Το Ριάντ άρχισε να εκδίδει εγχώρια ομόλογα το καλοκαίρι για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει τις εκδόσεις χρέους στο εσωτερικό για 12 με 18 μήνες ακόμα, αναφέρουν αξιωματούχοι, αλλά θα χρειαστεί να στραφούν και στις παγκόσμιες αγορές ώστε να αφήσουν ρευστότητα για τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

«Η Σαουδική Αραβία δεν βρίσκεται σε κρίση», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος. «Μπορούμε να δανειστούμε, έχουμε αποθέματα, εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα για την παραγωγή εσόδων».

Την απόφαση για την έκδοση ομολόγων καλωσορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει καλέσει τη Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση με δανεισμό, καθώς και με περιορισμό των δαπανών και τόνωση των εσόδων.

Τον περασμένο μήνα η Standard & Poors υποβάθμισε την αξιολόγηση της Σαουδικής Αραβίας σε «A+/A-1» από «AA-/A-1+», λέγοντας ότι μπορεί να την υποβαθμίσει ξανά, «αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει μια σημαντική και βιώσιμη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης».

Η υποβάθμιση ενόχλησε το υπουργείο Οικονομικών του βασιλείου, το οποίο την περιέγραψε ως «βιαστική» και «αδικαιολόγητη».

Εν τω μεταξύ η Moody’s, στην ετήσια έκθεσή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν άλλαξε την αξιολόγηση «Αa3» της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας πως η δημοσιονομική της θέση αποδυναμώνεται, «αλλά παραμένει ακόμα σχετικά ισχυρή».

Ανέφερε όμως πως η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ριάντ θα επηρεαστεί αν δεν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών ή αυξήσεις στα έσοδα από το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή στο 80% των κρατικών εσόδων.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση του βασιλείου από τους υδρογονάνθρακες μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης χρέους, μεταρρυθμίσεων, φόρων και ιδιωτικοποιήσεων.

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι το Ριάντ εισήγαγε περικοπές στους προϋπολογισμούς κυβερνητικών τμημάτων και επέβαλε πιο αυστηρή οικονομική διαχείριση, απαιτώντας έγκριση για όλα τα σχέδια πάνω από 100 εκατ. ρεάλ, ακόμα και αν είχαν εγκριθεί στο παρελθόν. Επίσης πάγωσε τις μη υποχρεωτικές δαπάνες, που συνήθως αυξάνονται το τέταρτο τρίμηνο.

Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι όσα κυβερνητικά τμήματα έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια στις δαπάνες δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν πληρωμές σε εργολάβους, μέχρι να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης χρονιάς.

Οι αξιωματούχοι δεν προβλέπουν μεγάλη πτώση στην ανάπτυξη του τμήματος της οικονομίας που δεν σχετίζεται με το πετρέλαιο. Αλλά αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία από τις χαμηλότερες δαπάνες έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε έναν ιδιωτικό τομέα που είναι εξαρτημένος από τις κρατικές δαπάνες. Ο πιο αυστηρός έλεγχος στις δαπάνες των υπουργείων έχει μεταφραστεί σε καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών.

Η μη πετρελαϊκή ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% φέτος από 5% την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Ένα ρεάλ που καθυστερεί έχει αντίκτυπο περισσότερο από ένα ρεάλ», ανέφερε τραπεζίτης με έδρα το Ριάντ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v