Πώς η Fed μπορεί να... σοκάρει τις αγορές

Η αδύναμη κινεζική ανάπτυξη παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα της Barclays. Τι δείχνει το ράλι του Οκτωβρίου στις μετοχές και γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί ατύχημα στην αγορά ομολόγων. Καθοριστικός ο Δεκέμβριος.

  • του John Authers
Πώς η Fed μπορεί να... σοκάρει τις αγορές

Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές (sell-side) έχουν δεχθεί πολλές επικρίσεις, συχνά όχι χωρίς λόγο. Αλλά είναι χρήσιμοι για τη μέτρηση μιας κρίσιμης επενδυτικής έννοιας: των συγκλινουσών απόψεων. Η δουλειά των αναλυτών είναι να μιλούν διαρκώς με μεγάλους επενδυτές και αυτό τους δίνει μια ανεκτίμητη γνώση των υπόρρητων εκτιμήσεων και των συγκλινουσών απόψεων που διέπουν τις αγορές.

Και τώρα υπάρχει η συγλίνουσα άποψη ότι το να αυξήσει η Fed τα επιτόκια δεν είναι κάτι τόσο φοβερό όπως πολλοί φοβούνται. Αυτό σημαίνει πως μια αύξηση των επιτοκίων που θα ακολουθείτο από ένα ατύχημα στην αγορά σταθερού εισοδήματος -που για πολλούς παρατηρητές είναι μια πιθανότητα- μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία σε άλλες αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν πολύ περισσότερο για την Κίνα και δεν πιστεύουν το επίσημο νούμερο για ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7%. Τους φαίνεται πιο λογικό ένα νούμερο κοντά στο 5,5%. Όπως το έθεσε και ο Alain Bokobza, στρατηγικός αναλυτής στη Societe Generale: «Ολοι οι asset managers με τους οποίους μίλησα ρώτησαν: τι λέτε για ανάπτυξη 5,5% στην Κίνα; Η αγορά είναι 2% κάτω από την επίσημη πρόβλεψη. Έχει προεξοφληθεί».

Το συμπέρασμα είναι πως τα πράγματα στην Κίνα πρέπει να γίνουν πολύ χειρότερα, προτού οδηγήσουν σε νέες απώλειες στις τιμές στοιχείων ενεργητικού. Για την ώρα, μια μη καταστροφική ανώμαλη προσγείωση έχει αποτιμηθεί. Αυτό εξηγεί και γιατί η σταθεροποίηση στις μετοχές και στο νόμισμα της Κίνας, χωρίς την αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων της οικονομίας, ήταν αρκετή για να επιτρέψει μια ανάκαμψη στις μετοχές τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, δημιουργείται ένας νέος φόβος, ειδικά στην Ευρώπη, ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν σε επιβράδυνση. Στην τριμηνιαία έρευνα της Barclays σε 651 asset managers, η αδύναμη κινεζική ανάπτυξη παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά υποχωρεί. Δεύτερη και σε τροχιά ανόδου είναι «η αδύναμη ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών».

Σύμφωνα με τον Guillermo Felices της Barclays, αυτό δείχνει μια καθυστερημένη ανησυχία ότι η επιβράδυνση της Κίνας θα επηρεάσει τον ανεπτυγμένο κόσμο, μαζί με μια δυσμενή αντίδραση στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία. Τα αδύναμα νούμερα πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο δεν βοήθησαν.

Ο Tobias Levkovich της Citi, μετά από επίσκεψη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, διαπίστωσε επίσης ότι αρχίζει να ενισχύεται μια απαισιόδοξη στάση για τις ΗΠΑ. Η αφήγηση ήταν πως με τα αδύναμα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την απασχόληση, η προειδοποίηση της Walmart για τα κέρδη και ορισμένες ανακοινώσεις για τα έσοδα μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, «είναι πολύ εύκολο να εγκαταλείψει κανείς μια θετική στάση για την οικονομία». Αυτό πυροδότησε αγορές μετοχών εταιρειών που υπόσχονται διαρθρωτική ανάπτυξη, όπως οι τεχνολογικοί τίτλοι που οδήγησαν την ανάκαμψη του Οκτωβρίου, αντί για κυκλικές εταιρείες.

Η συναίνεση αυτή ίσως να μη βασίζεται σε τόσο στέρεα στοιχεία, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ. Ο κ. Levkovich βρήκε επίσης ανακολουθίες, καθώς οι managers δήλωσαν ότι πιστεύουν στο ισχυρό δολάριο, αλλά το βλέπουν ως λόγο για να μην έχει κανείς αμερικανικές μετοχές, που θα αυξάνονταν σε όρους ευρώ καθώς θα ενισχυόταν το δολάριο.

Όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλή ευκαιρία αγοράς η υγεία, μετά την μεγάλη διόρθωση των περασμένων μηνών, ενώ ο κ. Levkovich βρήκε πως υπάρχει ακόμα «δυσπιστία για την αγορά τίτλων στην ενέργεια», μια ένδειξη ότι η υγεία δεν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο, κάτι που μπορεί να ισχύει για τις μετοχές ενέργειας.

Ένα άλλο ανησυχητικό πεδίο όπου συγκλίνουν οι απόψεις των επενδυτών είναι οι αναδυόμενες αγορές. Υπάρχουν πολλές αναδυόμενες αγορές που μπορεί να διαλέξει κανείς, αλλά η Ινδία θεωρείται η πιο ελκυστική από το 38% των επενδυτών, σύμφωνα με την έρευνα της Barclays, με την Κίνα και το Μεξικό στη δεύτερη θέση, με λιγότερο από το μισό ποσοστό. Και πάλι, σύμφωνα με τον MSCI, το ινδικό χρηματιστήριο έχει με διαφορά τις υψηλότερες αποτιμήσεις, 3,2 φορές τη λογιστική αξία. Στις αναδυόμενες αγορές συνολικά το αντίστοιχο νούμερο είναι 1,4. Δυστυχώς, οτιδήποτε ελκυστικό στον αναδυόμενο κόσμο φαίνεται ήδη ακριβό.

Τι σημαίνει αυτό; Με βάση τη συναίνεση που έχει διαμορφωθεί, μια συνέχιση της ήπιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα ήταν θετική, ενώ η Κίνα μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο, χωρίς να παρεμποδίσει κάποιο ράλι. Μια χειρότερη έκβαση στην Κίνα μπορεί να είναι επώδυνη.

Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται σε μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed, που θα ακολουθηθεί από μια δυσμενή αντίδραση στην αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές έχουν πειστεί ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί πριν τον Δεκέμβριο.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v