Lex: Η ανακεφαλαιοποίηση, το dilution και η... μειοψηφία

Τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις ελληνικές τράπεζες. Μικρότερο το dilution από ό,τι αναμενόταν. Καταλύτες η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή των καταθέσεων.

  • από τη στήλη Lex
Lex: Η ανακεφαλαιοποίηση, το dilution και η... μειοψηφία

Eτοιμαστείτε για την Ανακεφαλαιοποίση Νο 4. Το τελευταίο τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναγνώρισε κεφαλαιακό έλλειμμα 14,4 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν μέχρι την Παρασκευή για να υποβάλουν τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση και έως το τέλος του έτους για να αντλήσουν νέα χρήματα.

Για τις Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank, είναι η τέταρτη τέτοια άσκηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Για την ΕΚΤ, πρέπει να επιτύχει αν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως ρυθμιστική αρχή. Για τους επενδυτές που καλούνται να βάλουν νέα χρήματα σε τράπεζες που διαπραγματεύονται στο 0,1 (Πειραιώς) και 0,3 (Εθνική) της λογιστικής τους αξίας, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Η θέση των μετόχων δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών κατέγραψαν ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα, γιατί το κεφαλαιακό έλλειμμα ήταν μικρότερο από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν υπολογίσει αρχικά οι πιστωτές της Ελλάδας, οπότε η «αραίωση» που θα υποστούν (dilution) θα είναι μικρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Και πάλι όμως θα είναι τεράστια. Η Πειραιώς, που με τα 4,9 δισ. ευρώ πρέπει να αντλήσει τα περισσότερα κεφάλαια -2,2 δισ. ευρώ από ιδιώτες και τα υπόλοιπα από το ελληνικό δημόσιο-, αντιμετωπίζει «αραίωση» έως και 84%, υποστηρίζει η Citi. Από την κρατική στήριξη μόνο το ένα τέταρτο θα είναι σε μετοχές και το υπόλοιπο σε μετατρέψιμες ομολογίες.

Αλλά όσοι θα βάλουν τα νέα κεφάλαια της Πειραιώς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα γίνουν κάποια πράγματα.

Πρώτον, η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας πρέπει να προσελκύσει πίσω τα 16,8 δισ. ευρώ καταθέσεων που έφυγαν από την τράπεζα φέτος, όπως συνέβη και στις προηγούμενες κρίσεις. Περίπου 500 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επιστρέψει. Αυτό θα μειώσει την ακριβή χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα και θα αυξήσει το καθαρό περιθώριο τόκων. Και η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί και πάλι, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις στα κόκκινα δάνεια, που έχουν φτάσει το 40%. Τα κόστη, που είναι ήδη αρκετά συγκρατημένα (στην Πειραιώς κοστίζει μόλις 46 λεπτά να κερδίσει ένα ευρώ), πρέπει να πέσουν και άλλο.

Οι ελπίδες αυτές είναι βάσιμες. Στην τελική, οι τράπεζες αυτές έχουν αναστηθεί ξανά. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ακόμα περισσότερο έλεγχο στις τράπεζες από ό,τι είχε στο τελευταίο στάδιο της κρίσης. Θα ενδιαφερθεί πραγματικά για τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας;

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v