Τα μυστικά ραντεβού Ντράγκι με τραπεζίτες

Στελέχη της ΕΚΤ συναντήθηκαν με asset managers και τραπεζίτες λίγες ημέρες ή ακόμα και ώρες πριν από την λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Οι επαφές κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Αυξάνεται ο προβληματισμός για την διαρροή πληροφοριών. Ουδέν σχόλιον από Φρανκφούρτη.

  • της Claire Jones
Τα μυστικά ραντεβού Ντράγκι με τραπεζίτες

Ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκαν με τράπεζες και asset managers λίγες ημέρες πριν από την λήψη σημαντικών αποφάσεων και σε μια περίπτωση λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με αντίγραφο της ατζέντας συναντήσεων.

Η ατζέντα, που καλύπτει συναντήσεις έξι μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τον Αύγουστο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2015, δόθηκε στους Financial Times με βάση τους κανονισμούς για την ελευθερία της πληροφόρησης και αποκαλύπτει σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης.

Η αποκάλυψη των συναντήσεων έρχεται σε μια στιγμή που έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι επαφές ανάμεσα σε κεντρικούς τραπεζίτες και σε παράγοντες της βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Νωρίτερα το 2015, η ΕΚΤ ξεκίνησε την δική της έρευνα για το ζήτημα, θέτοντας σε ισχύ νέες αρχές για το πώς θα επικοινωνούν οι αξιωματούχοι της με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) απαγορεύει στα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης και σε «άλλα εξωτερικά συμφέροντα» για την νομισματική πολιτική την εβδομάδα πριν από την λήψη της απόφασης.

Η ατζέντα δείχνει πως δύο μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ και ο Ιβ Μερς, συναντήθηκαν με την τράπεζα UBS την ημέρα πριν από διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2014 για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Ο κ. Κερέ συναντήθηκε και με την BNP Paribas το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ξάφνιασε τις αγορές κόβοντας τα επιτόκια. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να αγοράζει στοιχεία ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα για να σώσει την οικονομία της ευρωζώνης από την απειλή του πληθωρισμού. Oι UBS και BNP Paribas αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Ο κ. Κερέ συναντήθηκε με την BlackRock μια ημέρα πριν από την συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, όταν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή αγορών στοιχείων ενεργητικού 1,1 τρισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πέτερ Πράετ, συναντήθηκαν με το hedge fund Algebris, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης το φετινό καλοκαίρι, όταν το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποιούσε καθημερινές τηλεδιασκέψεις για το αν θα συνεχίσει να χορηγεί έκτακτα δάνεια για να κρατηθούν στην ζωή οι ελληνικές τράπεζες. Οι κ.κ. Κονστάντσιο και Πράετ συναντήθηκαν με το Algebris στις 23 Ιουνίου. Ο κ. Πράετ συναντήθηκε με την BNP Paribas Fortis στις 22 Ιουνίου και με την Pimco στις 25 Ιουνίου. Οι Alegris και Pimco αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο και όλα τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Προβληματισμός για τις σχέσεις μεταξύ κεντρικών τραπεζών και ιδιωτικού τομέα είχε εκφραστεί νωρίτερα το 2015, μετά από εκδήλωση στο Berkeley Hotel του Λονδίνου το Μάιο όταν ο κ. Κερέ ανέφερε σε κοινό στελεχών hedge fund, ακαδημαϊκών και παραγόντων του χρηματοοικονομικού τομέα ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αγορές ομολόγων τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τα σχόλια βγήκαν στην δημοσιότητα το επόμενο πρωί, σύμφωνα με την ΕΚΤ εξαιτίας ενός «εσωτερικού διαδικαστικού λάθους» .

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνομιλούν συχνά με παράγοντες της αγοράς. Όπως και τα στελέχη άλλων κεντρικών τραπεζών έχουν καθήκον να εξηγούν τις πολιτικές τους στις αγορές και πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό κάνουν πιο αποτελεσματικές τις πράξεις τους.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως είναι επίσης σημαντικό για τους αξιωματούχους «να καταλαβαίνουν τις χρηματοοικονομικές αγορές, από την στιγμή που αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η νομισματική πολιτική στην πραγματική οικονομία».

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα αρχίσει να δημοσιεύει την ατζέντα των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου, με καθυστέρηση τριών μηνών. Ο κ. Κερέ είχε αναφέρει ακόμα τον Αύγουστο ότι «δεν έχει απολύτως τίποτα κατά» της δημοσίευσης των προγραμμάτων με τις συναντήσεις με εξωτερικά στελέχη.

Δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός ότι ο κ. Κερέ, ο οποίος είναι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για τις αγορές ή οι κ.κ. Μερς, Κονστάντσιο ή Πράετ παραβίασαν τους κανονισμούς της ΕΚΤ και συζήτησαν ευαίσθητα θέματα. Μια από τις συναντήσεις του κ. Πράετ ήταν ένα άτυπο δείπνο με μια μακροχρόνια επαφή.

Οι κανονισμοί της ΕΚΤ επιβάλουν «μια περίοδο ησυχίας» που απαγορεύει στα στελέχη να μιλούν δημόσια μια εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις. Η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι δεν συζητούν ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες σε ιδιωτικές συναντήσεις.

«Η περίοδος ησυχίας αναφέρεται στις δημόσιες δηλώσεις πριν από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Οι ίδιες αρχές – η περιφρούρηση από την αποκάλυψη της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής – εφαρμόζονται και σε διμερείς συναντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, καμία ευαίσθητη πληροφορία δεν αποκαλύπτεται από την ΕΚΤ δημόσια και με άτυπη μορφή» ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Σχετικά με τις συναντήσεις που έγιναν κατά την κρίσιμη περίοδο της ελληνικής κρίσης, η εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι τηλεδιασκέψεις του διοικητικού συμβουλίου ήταν ad hoc συναντήσεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Και πάλι ισχύει η αρχή να μην αποκαλύπτονται ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες».

Οι κανονισμοί της ΕΚΤ για τις ήσυχες περιόδους ισχύουν και σε άλλα ιδρύματα. Η αμερικάνικη Fed εφαρμόζει ένα επταήμερο μπλακάουτ πριν από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων. Τα μέλη της FOMC είναι υποχρεωμένα στο διάστημα αυτό να μην εκφράζουν τις απόψεις τους για τις μακροοικονομικές εξελίξεις ή για θέματα νομισματικής πολιτικής σε συναντήσεις ή σε δημόσιες εμφανίσεις.

Ο κώδικας συμπεριφοράς της BoE για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) απαγορεύει τις δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης ή «άλλα εξωτερικά συμφέροντα» για ζητήματα νομισματικής πολιτικής την εβδομάδα πριν από την απόφαση για τα επιτόκια.

Η λεγόμενη «purdah» ξεκινά με την συνεδρίαση πριν από την ΜPC, η οποία πραγματοποιείται συνήθως την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας και λήγει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο κώδικας αναφέρει πως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις τρεις ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις της MPC, όταν απαγορεύεται στα στελέχη να μιλούν με δημοσιογράφους και παράγοντες της αγοράς.

Η BoE δεν αποκαλύπτει πληροφορίες ιδιωτικών συναντήσεων ανάμεσα στα μέλη της Eπιτροπής MPC και τους παράγοντες της αγοράς. Δεν δημοσιεύει πληροφορίες για δημόσιες εκδηλώσεις καθώς και για δώρα.

Η ΕΚΤ συμμορφώθηκε με όλους τους όρους του αιτήματος των F.T. για την ελευθερία της πληροφόρησης, εκτός από πληροφορίες που θεώρησε ότι πρέπει να προστατευθούν με βάση τους κανονισμούς περί εχεμύθειας.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v