Οι ελληνικές τράπεζες τρέχουν να τονώσουν προληπτικά το κεφάλαιό τους εν μέσω ελπίδων πως θα βγουν από τα stress tests σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστευόταν, γλιτώνοντας πιθανώς τους υπάρχοντες επενδυτές από τον πόνο μεγάλων απωλειών.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας σε όρους ενεργητικού, πρόσφερε στους junior ομολογιούχους την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις δανειακές τους απαιτήσεις με κοινές μετοχές, ένα βήμα το οποίο τονώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, μία ζωτικής σημασίας μέτρηση της οικονομικής ευρωστίας.
Οι άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας -η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Alpha Bank και η Eurobank- σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις, σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο.
Η συγκέντρωση κεφαλαίου πραγματοποιείται εν μέσω προσδοκιών πως τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου, θα καταδείξουν μικρότερες ελλείψεις σε κεφάλαιο σε σχέση με αυτές που φοβούνται πολλοί. Τα tests είναι βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποτελούν μέρος της διάσωσης, των 86 δισ., της χώρας, στην οποία οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούλιο.
Οι τράπεζες δέχθηκαν πλήγμα νωρίτερα φέτος, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφτασε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, καθώς πάλευε εναντίον Βερολίνου και Βρυξελλών σχετικά με τους όρους της διάσωσης. Capital controls έχουν επιβληθεί από τα τέλη Ιουνίου.
Μια λιγότερο πυρετώδης ατμόσφαιρα έχει επικρατήσει από τη συμφωνία του Ιουλίου και μετά, και οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται εσχάτως με επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα με hedge funds.
Είναι βέβαιες πως έχουν την ικανότητα να συγκεντρώσουν συνολικά περίπου πέντε δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η έλλειψη σε κεφάλαιο που θα οριστεί από τις έρευνες της ΕΚΤ, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν έλεγχο ποιότητας περιουσιακών στοιχείων και ένα stress test, δεν θα επισκιάσει αυτό το ποσό.
Αξιωματούχοι, σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, εκτίμησαν πως οι ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιοποίηση θα είναι μικρότερες σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 25 δισ. ευρώ, ανέφερε μέλος της κυβέρνησης.
Άνθρωποι που εμπλέκονται στην ανακεφαλαιοποίηση επεσήμαναν ότι ο φόβος μίας μαζικής κρατικής διάσωσης, που επίσης θα επέφερε τεράστιες απώλειες στους υπάρχοντες μετόχους και πιστωτές, υποχωρεί. Αντ' αυτού, τόνισαν, ιδιώτες επενδυτές πιθανώς θα καλύψουν την έλλειψη σε κεφάλαιο που θα αποκαλύψει το λεγόμενο «βασικό σενάριο» των tests.
Οποιεσδήποτε ανάγκες σε επιπρόσθετο κεφάλαιο που θα βρεθούν από το «δυσμενές σενάριο» και που δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές, θα καλυφθούν από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών της Ελλάδας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα αγοράσει μία μίξη νέων μετοχών και Cocos που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες.
«Η ιδέα είναι οι ρυθμιστές να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ του να βρουν μια αξιόπιστη λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και του να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε στέλεχος μιας από τις τέσσερις κύριες ελληνικές τράπεζες.
Η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με προειδοποιήσεις από τον Wilbur Ross και άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές ότι μία σκληρή στάση των ρυθμιστών σχετικά με το πόσο κεφάλαιο χρειάζονται οι τράπεζες μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Αν και οι ιδιώτες επενδυτές έχουν οικονομικό όφελος με το να εμποδίσουν μία μεγάλης κλίμακας διάσωση με τη χρήση κρατικών κεφαλαίων, που βάσει νόμου θα περιλάμβανε επιβεβλημένες απομειώσεις των επενδύσεών τους, κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δει θερμά αυτή την ιδέα. Μία διάσωση με τη χρήση μεγάλων ποσών κρατικού χρήματος θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση δυσανάλογα μεγάλο έλεγχο στις τράπεζες και πολλοί αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται την ακροαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κρατήσει την απαραίτητη απόσταση από τη διοίκηση των τραπεζών.
Ο Nicolas Véron, ανώτατο μέλος του think tank «Bruegel» με έδρα τις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι επενδυτές «μπορεί να είχαν δίκιο όταν είπαν ότι ο τομέας θα μπορούσε να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις, αν του δοθεί η ευκαιρία».
«Οι λύσεις που συζητιούνται τώρα και που επικεντρώνονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο επίσης θα απέφευγαν τις νομικές επιπλοκές σχετικά με ένα bail-in» των υπάρχοντων επενδυτών, υπογράμμισε.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι ώστε η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης που απαιτείται να ολοκληρωθεί πριν την 1η Ιανουαρίου, οπότε θα εφαρμοστούν σκληρότεροι κανόνες της ΕΕ για τις απώλειες των πιστωτών.
Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη στην περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία τα κράτη της ευρωζώνης όρισαν, ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης, πως οι μεγαλύτεροι πιστωτές πιθανώς θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση με ζημίες, ως μέρος της πίεσης για ανακεφαλαιοποίηση πριν την 1η Ιανουαρίου, γεγονός το οποίο κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι «νομικό ναρκοπέδιο».
Το γραφείο του πρωθυπουργού ελπίζει πως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι η τελευταία, σημειώνοντας πως οι τράπεζες έχουν βοηθηθεί στο παρελθόν με σημαντικά κεφάλαια, χωρίς αποτέλεσμα.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation