Η απόδοση των κυβερνητικών ομολόγων της ευρωζώνης έπεσε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν υποσχέθηκε να αναλάβει περισσότερη δράση ώστε να εκτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Η απόδοση του διετούς χρέους βρίσκεται τώρα κάτω από το μηδέν για σχεδόν κάθε μέλος της ευρωζώνης, το οποίο σημαίνει πως οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν για να τους ανήκει. Στην Ιταλία, οι αποδόσεις βούτηξαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά την Πέμπτη, ενώ οι γερμανικές αποδόσεις ίδιας διάρκειας βρίσκονται τώρα σε ένα χαμηλό ρεκόρ της τάξης του -0,327%.
Οι επενδυτές συγκεντρώνουν χρέος της ευρωζώνης έπειτα από μία συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπονόησε πως ενδεχομένως έρχονται επιπρόσθετες περικοπές στο επιτόκιο καταθέσεων, που ήδη βρίσκεται στο -0,2%. Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ακόμα πως κάποιοι από τους τραπεζίτες που καθορίζουν τα επιτόκια στην ΕΚΤ ήθελαν να εφαρμόσουν περισσότερη χαλάρωση αυτό τον μήνα.
Η ΕΚΤ ήδη αγοράζει ένα μέσο όρο 60 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Μάρτιο, κυρίως σε κυβερνητικά ομόλογα, και προτίθεται να συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Αλλά οι επενδυτές πιστεύουν πλέον πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, να περιλάβει περισσότερα εργαλεία, ή να αυξηθεί σε μέγεθος.
«Αναμένουμε πως κάτι θα συμβεί πριν το τέλος του έτους», τόνισε ο Cosimo Marasciulo, επικεφαλής στον τομέα κυβερνητικών ομολόγων στην Pioneer Investments, προσθέτοντας πως κάποιο είδος συνδυασμού χαμηλότερου επιτοκίου καταθέσεων και ενός ευρύτερου προγράμματος επίσημης αγοράς ομολόγων αποτελεί την πιθανότερη έκβαση.
Αναλυτές της RBS τόνισαν πως η στάση της ΕΚΤ ήταν θετική για τα ομόλογα και τώρα αναμένουν τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να βουλιάξουν στο 0,4%. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 0,5%.
«Μπαίνοντας στο τελευταίο μέρος του έτους, με μειωμένη ρευστότητα και προσφορά από την κυβέρνηση, η πιθανότητα μιας πιο επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης στηρίζει δυνατά την αισιόδοξη άποψή μας», επεσήμαναν.
Κάποιοι ακόμη δεν έχουν πειστεί, με τη Stephanie Lindbeck, ανώτατη οικονομολόγο στην Julius Baer, να πιστεύει πως η ΕΚΤ θα δράσει μόνο αν επιδεινωθούν οι οικονομικοί δείκτες.
«Είμαστε σκεπτικοί απέναντι στην αντίληψη πως το χθεσινό μήνυμα θα πρέπει ακόμα να θέσει τις βάσεις για ευφορία», έγραψε η κ. Lindbeck.
Τον αντίκτυπο των σχολίων του κ. Ντράγκι μπορεί να δει κανείς και στα νομίσματα, με το ευρώ να μην καταφέρνει να ανέβει ουσιαστικά μετά την κατάρρευση της Πέμπτης, παρά κάποια σχετικά θετικά οικονομικά δεδομένα. Πωλείται τώρα στο 1,1126 δολάριο.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αδυναμία του ευρώ που αναπόφευκτα θα συνοδεύσει ένα νέο αγώνα χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα δημιουργήσει πονοκέφαλο σε άλλες κεντρικές τράπεζες της περιοχής.
Η ελβετική τράπεζα SEB ανέφερε την Παρασκευή ότι η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης είναι «εφιάλτης» για τη Riksbank, η οποία ήδη έχει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ώστε να προσπαθήσει να στηρίξει τον πληθωρισμό. Η ανανεωμένη ισχύς της κορόνας, η άλλη όψη του αδύναμου ευρώ, πιθανώς θα πιέσει τις τιμές καταναλωτή ακόμη πιο κάτω.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation