Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης έχουν συγκεντρωθεί στη Μάλτα, όπου αναμένεται να συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές για την ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του 1,1 τρισ. ευρώ σε περίπτωση που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός συνεχίσουν να απογοητεύουν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα τον Ιανουάριο, με την υπόσχεση για μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ κρατικών κυρίως ομολόγων έως τον Σεπτέμβριο του 2016, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αδύναμη ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Ωστόσο, τα σημάδια για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι ανησυχίες για αποδυνάμωση των αναδυόμενων οικονομιών δημιουργούν νέες απειλές για τη νομισματική ένωση, παρακινώντας τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αναρωτηθεί τον περασμένο μήνα αν πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα.
Οι δεύτερες σκέψεις του προέδρου της ΕΚΤ ακολουθούν την απόφαση της Fed να καθυστερήσει την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα, εξαιτίας της αβεβαιότητας στις αναδυόμενες αγορές και της κινεζικής επιβράδυνσης. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα των Financial Times σε 46 οικονομολόγους κορυφαίων τραπεζών δείχνει ότι το 65% αναμένει τα επιτόκια να αυξηθούν τον Δεκέμβριο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιδείνωση του outlook για τις αναδυόμενες αγορές θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο για να δικαιολογήσει επέκταση του προγράμματος από την ΕΚΤ ή τη διερεύνηση άλλων επιλογών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές περισσότερων ομολόγων, ή διεύρυνση των τίτλων που αγοράζει πέρα από τα κρατικά ομόλογα και τα τιτλοποιημένα δάνεια.
Τα τελευταία στοιχεία είναι μικτά. Το ΑΕΠ της Κίνας ήταν καλύτερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ η πιο πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του κ. Ντράγκι πως οι παγωμένες πιστωτικές αγορές της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται. Τα καλά νούμερα για τη χορήγηση δανείων από τις ιταλικές τράπεζες ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι τα πιο αδύναμα μέλη της ένωσης αρχίζουν να κινούνται προς μια σταθερή ανάκαμψη.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος και φαίνεται ότι θα μείνει για περισσότερο καιρό κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Μια βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή και η επιβράδυνση στις γερμανικές εξαγωγές αναδεικνύουν τους κινδύνους για την περιοχή από μια επιβράδυνση στην Κίνα και στη Ρωσία. Επιπρόσθετα, το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή για τους Ευρωπαίους εξαγωγούς.
Στη συνεδρίαση της Μάλτας, τα περισσότερα μέλη του 25μελού συμβουλίου της ΕΚΤ θα καταφθάσουν με την πεποίθηση ότι είναι πολύ νωρίς για δράση.
Ο Κριστιάν Νουαγιέ, που θα λάβει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση ως διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, ανέφερε τη Δευτέρα ότι το πρόγραμμα είναι καλά «κουρδισμένο». Ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Eθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, υποστήριξε τη Δευτέρα πως είναι «προφανές» ότι πρέπει να αναζητηθούν περισσότερα εργαλεία για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά η ΕΚΤ δεν πρέπει να πατήσει ακόμα τη σκανδάλη.
Ένα σημαντικό σημάδι για το πόσο η ευρωζώνη μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από μια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα φανερωθεί μετά τη συνεδρίαση, όταν η Markit θα δημοσιεύσει την Παρασκευή τον δείκτη για τη μεταποίηση.
Ο Ντιρκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, είπε: «H Πέμπτη είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί περισσότερο QE. Αλλά περιμένουμε να υπάρξει συζήτηση για το πώς θα μοιάζει μια επέκταση του προγράμματος».
Αν και λίγοι αναλυτές αναμένουν δράση αυτή την εβδομάδα, πολλοί περιμένουν μια ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο, ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα πέρα από το φθινόπωρο του 2016.
«Μια παράταση είναι το ευκολότερο που μπορεί να κάνει το συμβούλιο, είναι ο δρόμος με τις λιγότερες αντιστάσεις», σημείωσε ο κ. Σουμάχερ. «Και έως τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα έχει φτάσει στο σημείο όπου θα πρέπει να μιλήσει για το τι θα γίνει μετά το 2016».
Αν και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τεχνικές δυσκολίες θα δυσκολέψουν τους φορείς άσκησης πολιτικής από το να αυξήσουν το μέγεθος των μηνιαίων αγορών από το τρέχον επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ή να διευρύνουν τη λίστα των τίτλων που μπορούν να επιλεγούν για το QE, αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών είναι βέβαιοι ότι και οι δύο επιλογές παραμένουν ανοιχτές.
Οι αναλυτές περιμένουν επίσης και για ενδείξεις ότι ο κ. Ντράγκι μπορεί να υπαναχωρήσει από την υπόσχεσή του πως η ΕΚΤ δεν θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το -0,2%, που όπως είχε πει είναι το κατώτατο όριο.
«Η ΕΚΤ θέλει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι έχει το στομάχι αλλά και τα εργαλεία για τη μάχη της αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μπέργουελ, οικονομολόγος στην BNP Paribas Investment Partners.
«Μια δήλωση ότι έχουν περισσότερο χώρο να κόψουν τα επιτόκια αν χρειαστεί, μαζί με την αγορά περισσότερων στοιχείων ενεργητικού, θα βοηθήσει να εδραιωθούν οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά προς το 2% και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη», πρόσθεσε.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation