Ο χρυσός δεν μπορεί να ξεφύγει από τις... αρκούδες

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρυσός, παρά την ανάκαμψη της τιμής του το τελευταίο διάστημα, είναι εγκλωβισμένος σε bear market. Η δίκαιη τιμή του πολύτιμου μετάλλου, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και το... σενάριο καταστροφής.

  • του John Authers
Ο χρυσός δεν μπορεί να ξεφύγει από τις... αρκούδες

Ο χρυσός «απολαμβάνει» μια άνοδο. Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες αυτού του μήνα, έχει ξανακερδίσει πάνω από 9%. Αλλά παραμένει εξαιρετικά απίθανο αυτό να προαναγγέλλει μία νέα ανατιμητική αγορά για το νχρυσό.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει μία τάση να διχάζει, αλλά υπάρχει μία βασική πορεία στην οποία όλοι θα έπρεπε να συμφωνούν. Η ισχυρή του αγορά ξεκίνησε το 1999, ως αντίδραση στην αχαλίνωτη υπερτίμηση άλλων περιουσιακών στοιχείων. Συνέχισε να ενισχύεται, μέχρι που μία σύντομη διακοπή το 2008 σηματοδότησε την ανησυχία σχετικά με τις υπερβολικές τιμές στα προϊόντα πίστης και στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Όπως στις περισσότερες ανατιμητικές αγορές, το τέλος της πορείας του προς τα πάνω τον τοποθέτησε σε μία κατάσταση όπου ήταν σαφώς υπερτιμημένος, στηριζόμενος σε μία εύλογη βάση: Στο ότι οι ακραία χαλαρές νομισματικές πολιτικές σύντομα θα οδηγούσαν σε ακραίο πληθωρισμό. Και πάλι, όπως είναι συνηθισμένο στο τέλος μίας ανατιμητικής αγοράς, νέοι αγοραστές μπήκαν στην αγορά, περιλαμβανομένων διαχειριστών hedge funds όπως ο John Paulson που είχε μόλις βάλει ένα τρομερά επιτυχημένο στοίχημα κατά των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, και μία ροή κεφαλαίων από τη λιανική μέσω χρηματιστηριακών προϊόντων.

Το αποκορύφωμα ήρθε το 2012, όταν η Fed κατέφυγε σε μία τρίτη δόση ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων και ο πληθωρισμός παρέμεινε ανύπαρκτος. Ο χρυσός έπεσε γρήγορα το 2013 καθώς η Fed άρχισε να συζητά τη «σύσφιξη» της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι τιμές καταναλωτή έδειχναν ακόμη πολύ μικρά σημάδια πληθωρισμού. Μέχρι τη στιγμή που τελείωσε η σύσφιξη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερες από ποτέ, ο χρυσός είχε εγκλωβιστεί σε μία αγορά σε κρίση.

Η μεγάλη αρετή του χρυσού είναι ότι διατηρεί την αξία του στον χρόνο. Αν τα τραπεζογραμμάτια κερδίζουν σε αξία χάρη στον πληθωρισμό, αυτό δεν ισχύει τόσο για τον χρυσό.

Η ανάκαμψη του χρυσού αυτή την εβδομάδα έλαβε χώρα καθώς τα δεδομένα άλλαξαν. Μετά την αναταραχή στην αγορά τον Αύγουστο, τα προβλήματα στην Κίνα και την απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική εντάθηκε. Περισσότεροι γύροι ποσοτικής χαλάρωσης συζητούνται όλο και πιο πολύ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενός «λάθους» από τη Fed.

Καταδεικνύει όλο αυτό ένα σημείο εισόδου για το πολύτιμο μέταλλο; Ο χρυσός είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί απ' ό,τι οι μετοχές ή τα ομόλογα, αφού δεν αποδίδει τοκομερίδιο ή μέρισμα, αλλά και οι τεχνικοί παράγοντες και τα εργαλεία αποτίμησης που υπάρχουν, υπονοούν πως ο χρυσός είναι πιθανό να πέσει από εδώ και πέρα.

Σε ό,τι αφορά στα τεχνικά στοιχεία, ο χρυσός τώρα δείχνει να έχει υψηλές τιμές, σύμφωνα με τον Harry Colvin του Longview Economics, και η άνοδός του μπορεί να χρωστά πολλά στην κάλυψη θέσεων short, αφού το συνολικό κόστος των θέσεων short έχει μετακινηθεί από το ζενίθ στο ναδίρ του φυσιολογικού του εύρους τις τελευταίες εβδομάδες. Παραμένει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, μια μέτρηση της μακροπρόθεσμης τάσης, και αυτό έχει σταθεί δύσκολο επίπεδο για να το σπάσει.

Εξετάζοντας την αποτίμηση του χρυσού, ο Charlie Morris, πρώην διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην HSBC που τώρα εκδίδει το μπλογκ Atlas Pulse, χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για να δείξει πως ο χρυσός είναι υπερτιμημένος. Ο χρυσός έχει πέσει λιγότερο από άλλα εμπορεύματα, καθώς οι φόβοι για αποπληθωρισμό έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, είναι τώρα 62% πιο πάνω από τη συνηθισμένη του αναλογία με τα άλλα μέταλλα.

Επιπλέον, ο χρυσός τείνει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγών σαν ομόλογο, συσχετιζόμενος άμεσα με τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια. Με το να τον αποτιμούμε σαν να είναι ομόλογο που συνδέεται με τον πληθωρισμό και με μηδέν τοκομερίδιο, η τρέχουσα άνοδος των πραγματικών επιτοκίων στα ομόλογα διάρκειας 30 ετών τον καθιστούν λιγότερο ελκυστικό, δίνοντας εύλογη αξία 907 δολαρίων την ουγκιά. Σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία όπως τα ακίνητα και οι μισθοί, για να υπολογίσουμε την αγοραστική του δύναμη, έχει μία εύλογη αξία σχεδόν στα 1.000 δολάρια. Η τιμή του χρυσού είναι τώρα περίπου 1.179 δολάρια.

Ισως είναι καλύτερα να συνοψίσουμε τις ενδείξεις. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι επενδυτές χρυσού είναι απαισιόδοξοι. Πιστεύουν πως τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα δεν θα τα πάνε καλά και ο πληθωρισμός θα μειώσει την αξία των τραπεζογραμματίων. Τώρα, η επένδυση σε χρυσό απαιτεί αισιοδοξία. Ο χρυσός δεν έχει ακόμη μετακινηθεί πλήρως, ώστε να αντανακλά αυτή την πεποίθηση σε μία πραγματικότητα αποπληθωρισμού.

Επομένως, η επένδυση τώρα σε χρυσό είναι σαν να στοιχηματίσει κανείς πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τον αποπληθωρισμό είναι λανθασμένες, πως η παγκόσμια οικονομία είναι ισχυρότερη απ' ό,τι φαίνεται και πως σύντομα θα ξαναεμφανιστούν ξεκάθαρες αποδείξεις της πληθωριστικής πίεσης, που θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να σπρώξει τον χρυσό προς τα πάνω, ακόμη περισσότερο και από την αυξημένη του αποτίμηση.

Υπάρχει ακόμη ένα σενάριο για τον χρυσό, ριζωμένο λιγότερο στον πεσιμισμό και περισσότερο στον τρόμο. Αν οι κεντρικές τράπεζες καταφύγουν στα κίνητρα και καταρρεύσει η πίστη στη νομισματική πολιτική, θα έχουμε ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο είναι εξαιρετικό για τον χρυσό. Η ασφάλιση έναντι της καταστροφής, που αντιπροσωπεύει ο χρυσός, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι είναι υποτιμημένη.

Για όλους εκείνους που βρίσκονται κάπου στη μέση, μεταξύ αισιοδοξίας και απόλυτης απελπισίας, ωστόσο, η λογική καταδεικνύει μία αγορά «αρκούδας» για τον χρυσό, που θα διαρκέσει ακόμη μερικά χρόνια.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v