Το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοηθά να ξεπαγώσουν οι ψυχρές πιστωτικές αγορές της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση πιστωτών στην περιοχή του κοινού νομίσματος.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι τράπεζες της ευρωζώνης χαλαρώνουν τα πρότυπά τους για τις επιχειρήσεις. Σε μια ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, οι εταιρίες και τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την περιοχή ζήτησαν επίσης περισσότερα δάνεια το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι πιστωτές, ωστόσο, σκλήρυναν τις απαιτήσεις για τα δάνεια σε νοικοκυριά.
Στην Ιταλία, η οποία έχει επηρεαστεί άσχημα από τη «δανειστική ξηρασία» που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα πιστοδοτικά κριτήρια βελτιώθηκαν σημαντικά: 38% περισσότερες ιταλικές τράπεζες ανακοίνωσαν χαλάρωση των προϋποθέσεων που επιβάλλονται στα δάνεια σε επιχειρήσεις. Για την καταναλωτική πίστη που προσφέρεται σε νοικοκυριά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ένα καθαρό ποσοστό 25% των Ιταλών πιστωτών ανακοίνωσε χαλάρωση των προτύπων.
Τα ιταλικά στοιχεία ήταν τα πιο θετικά συγκριτικά με τα πέντε κράτη μέλη για τα οποία η ΕΚΤ εκδίδει δεδομένα. Οι τράπεζες στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι κατά μέσο όρο τα πιστοδοτικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις παραμένουν αμετάβλητα. Οι γαλλικές τράπεζες σκληραίνουν τα κριτήρια και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.
Τράπεζες σε όλη την περιοχή του κοινού νομίσματος ισχυρίστηκαν πως το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ αγοράζει αυτό το διάστημα κυρίως κυβερνητικά ομόλογα της ευρωζώνης, αξίας 60 δισ. κάθε μήνα, τους βοηθούσε να εγκρίνουν περισσότερα δάνεια.
«(Η ποσοτική χαλάρωση) έχει ένα καθαρό αντίκτυπο χαλάρωσης των πιστοδοτικών κριτηρίων και ιδιαιτέρως των όρων και των προϋποθέσεων της πίστωσης», τόνισε η ΕΚΤ. «Ο αντίκτυπος χαλάρωσης ήταν μεγαλύτερος για δάνεια που διοχετεύθηκαν σε επιχειρήσεις».
Η τριμηνιαία δημοσκόπηση των 141 τραπεζών της περιοχής έχει χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, το Μάριο Ντράγκι, ως απόδειξη πως η ποσοτική χαλάρωση, το κέντρο της ανταπόκρισης της κεντρικής τράπεζας στην αδύναμη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, λειτουργεί.
Η πολιτική θεσπίστηκε τον Ιανουάριο, αν και οι αγορές των κυβερνητικών ομολόγων δεν ξεκίνησαν πριν το Μάιο. Αλλά ενώ η ποσοτική χαλάρωση φαίνεται να έχει χαλαρώσει τις προϋποθέσεις, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη της περιοχής παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά.
Ο πληθωρισμός είναι αρνητικός και το ΑΕΠ βρίσκεται ακόμη κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα που είχε πριν την κρίση. Τα φτωχά οικονομικά θεμελιώδη και ο πανικός στις χρηματοπιστωτικές αγορές το καλοκαίρι αύξησαν της προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας συναντιέται στη Μάλτα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αν και δεν αναμένεται να αποκαλύψει νέα μέτρα πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation