Lex: Οι ελληνικές τράπεζες και ο κίνδυνος χιονοστιβάδας

Οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενέχουν υψηλό ρίσκο. Τα ερωτήματα για την ζημιά από τα capital controls και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το δίλημμα για την αντιμετώπιση μετόχων και ομολογιούχων.

Lex: Οι ελληνικές τράπεζες και ο κίνδυνος χιονοστιβάδας

Bρίσκεσαι στους πρόποδες ενός βουνού. Η χιονισμένη κορυφή είναι μακριά. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι υπολογίσεις τον κίνδυνο μιας χιονοστιβάδας μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αυτό είναι το μέγεθος της πρόκλησης με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές καθώς αξιολογούν την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Ως και 25 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα με βάση την συμφωνία διάσωσης του Αυγούστου. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά χρειάζονται πραγματικά οι τράπεζες, το οποίο εξαρτάται από το μέγεθος της κεφαλαιακής τρύπας και την δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να την καλύψει. 

Θα ήταν δελεαστικό για τις ρυθμιστικές αρχές να τοποθετήσουν υψηλά τις κεφλαιακές ανάγκες. Μια τέτοια στρατηγική θα προκαλούσε μεγάλο χτύπημα στους μετόχους και τους ομολογιούχους, αλλά οι καταθέτες θα ήταν ασφαλείς. Αλλά θα έλυνε οριστικά το ερώτημα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Αναμφίβολα, μπορεί να άφηνε τις τράπεζες στα χέρια του δημοσίου για κάποια περίοδο, αλλά έχουν επιβιώσει από τον έλεγχο αυτό τράπεζες και σε άλλες χώρες. 

Υπάρχουν μεγάλα ρίσκα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Πρώτον, η εξάλειψη των επενδυτών που ανακεφαλαιοποίησαν τις ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη χρονιά δεν θα έστελνε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στις αγορές. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να μην ενδιαφέρονται για αυτούς που έλαβαν λεφτά την περασμένη χρονιά, αλλά κάποια στιγμή οι τράπεζες θα χρειαστούν ξανά πρόσβαση σε ιδιωτικα κεφάλαια. Και πως θα ενεργούσε ένα ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα ;

Μια σκληρή στάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αναμένεται να είναι στην ατζέντα, οπότε οι αδυναμίες στους ισολογισμούς μπορεί να κρατήσουν για καιρό. 

Η σωστή απάντηση βασίζεται σε γεγονότα που οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν ακόμα να γνωρίζουν. Πέρυσι έλαβαν ένα «πιστοποιητικό καλής υγείας», οπότε η ανακεφαλαιοποίηση αυτή πρέπει να καλύψει την ζημιά από τα γεγονότα της φετινής χρονιάς. Αλλά πόσο επώδυνοι ήταν οι κεφαλιακοί έλεγχοι ; Πόσο άντεξε η οικονομία την τραπεζική αργία των τριών εβδομάδων ; Οι τράπεζες είναι αισιόδοξες. Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου από την Πειραιώς και την Eurobank δείχνουν ενθαρρυντικά στοιχεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλά το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και 1,3% του χρόνου. Είναι καλύτερο να είναι κανείς επιφυλακτικός. 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v