Οι υπουργοί οικονομικών των ισχυρότερων κρατών συμφώνησαν την Παρασκευή να αλλάξουν τους κανόνες της φορολόγησης κερδών και προειδοποίησαν τις πολυεθνικές ότι δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το μέγεθος και τη διεθνή τους παρουσία για να αποφεύγουν τη φορολογία.
Με βάση τους κανόνες εταιρίες όπως οι Starbucks, Amazon και Google θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους ή σε κράτη με χαμηλή φορολογία. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει έως 250 δισ. τα έσοδα από τη φορολογία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ο Aνχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ δήλωσε πώς ήρθε ο καιρός να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που αποτελείται από ένα ξεκάθαρα καθορισμένο τρίπτυχο: Εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή.
Τα σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής «σχεδιάστηκαν» από περισσότερες από 60 κυβερνήσεις στην πρώτη αναθεώρηση των κανόνων για τη φορολόγηση των κερδών για σχεδόν έναν αιώνα.
Οι ακτιβιστές επέκριναν τους κανόνες ως απλώς μπαλώματα στο τρέχον σύστημα, ενώ οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης από ό, τι αρχικά αναμενόταν.
Οι νέοι κανόνες αποκαλούνται BEPS (base erosion and profit shifting) και είναι σχεδιασμένοι για να βελτιώσουν τη διαφάνεια, να κλείσουν παραθυράκια και να περιορίσουν τη χρήση φορολογικών παραδείσων.
Είναι το αποκορύφωμα ενός διεθνούς project που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια από το G20 ως αντίδραση στη δημόσια κατακραυγή για την αποφυγή της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Οι υπουργοί οικονομικών των μεγαλύτερων κρατών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και ελπίζουν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα και οι εταιρίες θα αναγκαστούν να καταβάλουν τους φόρους που οφείλουν.
Ο Κινέζος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι κάθε χώρα πρέπει να επαυξήσει τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες.
Από την πλευρά του ο Τ. Όζμπορν τόνισε πως ο κόσμος διαμαρτύρεται όταν βλέπει πολυεθνικές να αποφεύγουν τις πληρωμές φόρων. Το θέμα δεν είναι η πληρωμή υψηλών ή χαμηλών φόρων αλλά η πληρωμή τους.
Όταν οι υπουργοί οικονομικών ερωτήθηκαν αν θα παραιτηθούν εφόσον δεν εφαρμόσουν στις χώρες τούς, τους κανόνες κανένας δεν σήκωσε το χέρι. Ωστόσο όλοι επέμειναν ότι έχουν τον τρόπο να υποχρεώσουν τις εταιρίες να πληρώσουν φόρους, με βάση την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ.
Ο Τ. Λιού δήλωσε πως με βάση την αμερικανική οπτική, στοιχεία αυτών των κανόνων δεν απαιτούν νομοθεσία και ως εκ τούτου «στοχεύουμε να τα θέσουμε σε ισχύ άμεσα».
Ο Μ. Σαπέν τόνισε πώς αυτό «δεν είναι ένα πλάνο για το Βορρά ή το Νότο, δεν είναι ένα σχέδιο για τις αναπτυσσόμενες ή αναπτυγμένες χώρες. Είναι ένα πλάνο για όλους».
Αν και ήδη αρκετές κυβερνήσεις έχουν κινηθεί στην κατεύθυνση της απαγόρευσης της φορολογικής αποφυγής, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ομοιόμορφα μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Ειδικότερα το BEPS δεν θα αλλάξει την αμερικανική νομοθεσία αν και το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να επιβάλει νέους κανόνες διαφάνειας, οι οποίοι θα απαιτούν οι εταιρίες να δηλώνουν την πηγή προέλευσης των εσόδων τους αλλά και να πληρώνουν φόρους.
Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να εφαρμόσουν τα ελάχιστα «πρότυπα» για ορισμένες πτυχές του νέου κανόνα, όπως είναι τα μέτρα για να σταματήσει η «κακοποίηση» των φορολογικών συμβάσεων.
Δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν άλλα, όπως θέματα που αφορούν την έκπτωση τόκων για ζητήματα φόρων.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation