Ελεγχο των ελληνικών συνόρων επιδιώκουν οι Βρυξέλλες

«Πρόβλημα με πολλές πλευρές» είναι το μεταναστευτικό για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι θέλουν καλύτερο έλεγχο στα ελληνικά σύνορα, αλλά τίθεται ζήτημα εκχώρησης ελέγχου και καταπάτησης εθνικής κυριαρχίας. Ενοχλημένη η Ιταλία από την κριτική σε Ρώμη και Αθήνα.

  • των Peter Spiegel, Duncan Robinson και James Politi
Ελεγχο των ελληνικών συνόρων επιδιώκουν οι Βρυξέλλες

Η νέα επανεκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας θα υποστεί έντονη πίεση την Τετάρτη να ζητήσει ευρεία βοήθεια από την ΕΕ, ώστε να διαχειριστεί την τεράστια εισροή προσφύγων, μία κίνηση που κάποιοι αξιωματούχοι βλέπουν ως το πρώτο βήμα προς την εκχώρηση του ελέγχου των συνόρων της στις αρχές της ΕΕ.

Η προσπάθεια θα γίνει όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρευρεθεί σε μία εξαιρετικά σημαντική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, δύο μέρες αφού ορκίστηκε ως πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία. Έχει ασκηθεί κριτική από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που ζητούν καλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την υποστήριξη από την πλευρά τους ενός προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ.

«Αυτό που μας λένε είναι ότι ''είμαστε έτοιμοι να μετεγκαταστήσουμε (τους πρόσφυγες)'', αλλά χρειαζόμαστε ένα απόλυτα σταθερό σύστημα καταγραφής τους όταν φτάνουν''», τόνισε ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα, με τα διάσπαρτα νησιά της και μια κυβέρνηση με οικονομικά προβλήματα, έχει γίνει σημείο εισόδου για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ από την κοντινή Τουρκία και δεν έχει καταφέρει να τα βγάλει πέρα.

Εντούτοις, οποιαδήποτε κίνηση μεταφοράς de facto ελέγχου των συνόρων της Ελλάδας στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να συναντήσει πολιτική αντίσταση στην Αθήνα, όπου οι μη δημοφιλείς διεθνείς διασώσεις έχουν ήδη εγείρει τη δυσαρέσκεια για τους ξένους που ποδοπατούν την εθνική κυριαρχία. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο το αν οι θεσμοί της ΕΕ θα είχαν την ικανότητα να αναλάβουν το έργο.

Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η πολιτική για τη μετανάστευση ερχόταν σχεδόν σε δεύτερη μοίρα εν μέσω της συνεχούς διαπραγμάτευσης σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν πως η Αθήνα θα διατηρήσει τον υφιστάμενο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Γιάννη Μουζάλα, έναν έμπειρο άνθρωπο στις διεθνείς κρίσεις, που έχει εργαστεί στενά με τις αρχές της ΕΕ στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στα νησιά της Ελλάδας.

Η εύρεση τρόπου ώστε να καλυφθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συντονίσει τη διάσκεψη της Τετάρτης. Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο κ. Τουσκ διστάζει να φανεί ως ο άνθρωπος που επιβάλλει στην Αθήνα τη φύλαξη των συνόρων της από την ΕΕ και την επεξεργασία των υποθέσεων των μεταναστών, και, αντ' αυτού, θα ζητήσει από τους ηγέτες να συζητήσουν το αν τα κράτη-μέλη δεν είναι πλέον ικανά να προστατεύσουν από μόνα τους τα σύνορα της ΕΕ.

Ο δημόσιος υπαινιγμός του κ. Τουσκ ότι η ΕΕ δεν ελέγχει πλέον τα σύνορά της προκάλεσε εκνευρισμό στην Ιταλία, την άλλη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζει μεταναστευτική κρίση. Κάποιοι στη Ρώμη τον είδαν ως σιωπηρή κατηγορία κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας για τη μεταναστευτική κρίση.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα οργάνωσης των συνόρων, είναι ένα πρόβλημα με πολλές πλευρές, χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων», τόνισε Ιταλός αξιωματούχος.

Έπειτα από μία έντονη διάσκεψη της ΕΕ για τη μετανάστευση τον Ιούνιο, η Ιταλία συμφώνησε να θεσπίσει πέντε «σημεία καίριας σημασίας» στα ιταλικά λιμάνια που δέχονται μετανάστες, με αξιωματούχους της ΕΕ να βοηθούν τις ιταλικές αρχές να εξακριβώνουν την ταυτότητα και να επεξεργάζονται τις υποθέσεις των μεταναστών.

Αλλά ο Ιταλός αξιωματούχος ανέφερε: «Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα με δύο παραπάνω ανθρώπους στη Λαμπεντούζα». Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν υποστεί πίεση από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ότι έχουν επιτρέψει σε υπερβολικά πολλούς πρόσφυγες να κινηθούν βόρεια χωρίς να έχει εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και να έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, καθιστώντας ευκολότερο για εκείνους να αναζητήσουν άσυλο στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. «Για μερικές χώρες είναι θέμα ζωτικής σημασίας», επεσήμανε ο Ιταλός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αν αυτό θα βοηθούσε να τους στρέψουμε προς την αντίληψη της «κοινής ευθύνης», ας είναι.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας απηύθυνε έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Αθήνα δεν είχε τη δικαιοδοσία να φτάσει σε λεπτομερή συμφωνία με τις Βρυξέλλες στον βαθμό και το εύρος του προγράμματος αρωγής, κάτι που μένει στον κ. Τσίπρα να αξιολογήσει.

Σχέδια για μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης έχουν εδώ και καιρό προωθηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε «πλήρως λειτουργική φύλαξη στα σύνορα και ακτοφυλακή», σε ομιλία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ενώ η Επιτροπή προχωρά με το σχέδιο, κάποιοι αξιωματούχοι είναι σκεπτικοί σχετικά με το πόσο θα πάρει μέχρι να θεσπιστεί ένα τέτοιο σώμα. «Πήρε στους Αμερικανούς 150 χρόνια να στήσουν το FBI», σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή πρόκειται να επικρίνει μια σειρά από χώρες -περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Ιταλίας- για αποτυχία στη σωστή επεξεργασία των μεταναστών που έρχονται, την ίδια μέρα που οι αρχηγοί κρατών φτάνουν στις Βρυξέλλες για μια βιαστικά προγραμματισμένη διάσκεψη με θέμα την προσφυγική κρίση.

Αξιωματούχοι στη Ρώμη είναι εξοργισμένοι από την κριτική. «Δεν είναι μόνο ζήτημα οργάνωσης των συνόρων, είναι ένα πρόβλημα με πολλές πλευρές, χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων», τόνισε Ιταλός αξιωματούχος.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v