Τα megadeals εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ

Αν και ιστορικά οι κύκλοι συμφωνιών ακολουθούνται από απότομες πτώσεις στα χρηματιστήρια, οι εταιρίες παραμένουν απτόητες. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η «όρεξη» για επιχειρηματικές κινήσεις θα παραμείνει... ακόρεστη.

  • των Arash Massoudi και James Fontanella-Khan
Τα megadeals εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ

Τα megadeals αυτής της εβδομάδας μετέτρεψαν το 2015 σε χρονιά-ρεκόρ για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Με τη συμφωνία της Altice για την αγορά της Cablevision για 17,7 δισ. δολάρια την Πέμπτη, η συνολική αξία των επιδιωκόμενων συναλλαγών από 10 δισ. και πάνω έχει αγγίξει το 1,19 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του 1999, πριν την έκρηξη της dotcom.

Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών πολύ μεγάλης αξίας έχει ανέβει στις 47, μία λιγότερη από το ρεκόρ του 2006, ακριβώς πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η έκρηξη σε συγχωνεύσεις και αγορές έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η χρηματοδότηση χρέους είναι ιδιαίτερα φθηνή και πολλοί αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί όμιλοι υποφέρουν από έλλειψη ανάπτυξης στα έσοδα. Ένας μεγάλος αριθμός εταιριών βρίσκεται επίσης υπό πίεση από τους επενδυτές, προκειμένου να κάνει κάτι για τα τεράστια αποθέματα μετρητών, έπειτα από χρόνια επαναγοράς μετοχών.

Αναζητώντας νέες πηγές για την ανάπτυξη των κερδών, μεγάλες εταιρίες, φαρμακευτικές, καταναλωτικών προϊόντων και τηλεπικοινωνιών, έχουν επιδιώξει ακριβές, μετασχηματιστικές συμφωνίες με έναν ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό.

Σε αυτή την πυρετώδη διάθεση δόθηκε μία επιπρόσθετη ώθηση την Πέμπτη, όταν η Fed τόνισε πως θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αλλά κρίνοντας από την ιστορία, η δραστηριότητα μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στοιχεία από την Dealogic καταδεικνύουν πως συνεχείς κύκλοι συμφωνιών από το 1997 μέχρι το 2000 και από το 2005 μέχρι το 2008, ακολουθούνταν από απότομες πτώσεις των χρηματιστηριακών αγορών και μία αντίστοιχη μείωση στη δραστηριότητα που σχετίζεται με συγχωνεύσεις και αγορές.

Παρά την ιστορία, σύμβουλοι τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, είναι απτόητοι, επισημαίνοντας πως αναμένουν να συνεχιστεί ο ρυθμός των megadeals σε μια σειρά από βιομηχανίες.

Ο Paulo Periera, συνέταιρος στην Perella Weinberg Partners, ανέφερε: «Σε αυτή τη φάση του κύκλου, το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επικρατήσουν η πειθαρχία και η ψυχραιμία. Προς το παρόν, οι περισσότερες συναλλαγές που βλέπουμε είναι στρατηγικά γερές, αλλά θα δοκιμαστούν όταν ο κύκλος αναπόφευκτα γυρίσει».

Αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, η AB InBev, αποκάλυψε τα σχέδιά της να προσεγγίσει την αντίπαλη ζυθοποιία SABMiller. Μία συμφωνία πιθανώς θα κόστιζε περισσότερο από 100 δισ. δολάρια και θα κατατασσόταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εξαγορές όλων των εποχών.

Ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Altice επίσης συνέχισε την παγκόσμια κραιπάλη αγορών με τη συμφωνία να αποκτήσει την Cablevision με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο γαλλικός όμιλος έχει τροφοδοτήσει τις συναλλαγές του με τη χρήση σημαντικής μόχλευσης και με επιθετικά ανοίγματα στους επενδυτές ομολόγων υψηλής απόδοσης. 

«Έχουμε κάνει λάθος στο παρελθόν (...) αλλά σπάνια έχουμε κάνει τόσο λάθος», σχολίασε ο Craig Moffett, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές στα ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη, σχετικά με την αγορά της Altice. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, από μόνη της η Cablevision έχει μία αποτίμηση της τάξης των οκτώ δολαρίων ανά μετοχή (...) Η Altice συμφώνησε να πληρώσει στους μετόχους της Cablevision 34,9 δολάρια».

Η πολυπλοκότητα των συμφωνιών κλιμακώνεται, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών προσελκύει εξονυχιστικούς ελέγχους από τις αρχές που επιβλέπουν τον ανταγωνισμό. Μία συμφωνία για τη SABMiller, για παράδειγμα, πιθανώς θα χρειαζόταν πάνω από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και θα απαιτούσε από την AB InBev να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της σε Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και άλλες χώρες για να πάρει έγκριση.

Ο Marc-Anthony Hourihan, συνεπικεφαλής της UBS για συγχωνεύσεις και αγορές στις ΗΠΑ, υπογράμμισε πως οι μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες συναλλαγές τείνουν να γίνονται προς το τέλος του κύκλου συμφωνιών, γιατί οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τις εφαρμόσουν. Πρόσθεσε πως ο τρέχων κύκλος είναι διαφορετικός και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από τους δύο τελευταίους.

Ο Vito Sperduto της RBC Capital Markets, επικεφαλής για συγχωνεύσεις και αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι, αν και οι συμφωνίες πιθανώς θα επιβραδυνθούν κατά το επόμενο έτος, εξακολουθεί να αναμένει πως η δραστηριότητα θα είναι παραπάνω από τον μέσο όρο. «Συνολικά, η οικονομική ανάπτυξη και η εταιρική οργανική ανάπτυξη παραμένουν υποτονικές, οπότε οι εταιρίες που προσπαθούν να τονώσουν την ανάπτυξη των εσόδων τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις, θα πρέπει να το κάνουν μέσω συγχωνεύσεων και αγορών», εξήγησε ο κ. Sperduto.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v