Δεκάδες μετανάστες άρχισαν να περνούν τα σύνορα της Κροατίας την Τετάρτη αφού η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της, ανοίγοντας νέο δρόμο προς την ΕΕ, καθώς η προσφυγική κρίση εξαπλώθηκε σε ένα από τα πιο φτωχά κράτη του μπλοκ.
Ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες παρέμεναν σε στρατόπεδα στη βόρεια Σερβία κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας που τώρα είναι σφραγισμένα με αγκαθωτό σύρμα και αλυσιδωτό φράχτη, κάποιοι κατευθύνθηκαν δυτικά για να περάσουν στην Κροατία –το νεότερο μέλος της ΕΕ, αλλά όχι μέρος της ζώνης Σένγκεν.
Οι κροατικές αρχές τόνισαν πως είναι προετοιμασμένες να επιτρέψουν στους μετανάστες να περάσουν από τη χώρα τους και πως έχουν ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο το αν οι μετανάστες θα μπορούσαν μετά να μπουν στην Ουγγαρία από την Κροατία -εκεί τα σύνορα δεν έχουν φράχτη- ή να προχωρήσουν παραπέρα στη Σλοβενία.
Ο Zoran Milanovic, πρωθυπουργός της Κροατίας, ανέφερε στο κοινοβούλιο της χώρας πως περίπου 150 μετανάστες είχαν μπει από τη Σερβία σε μία νύχτα.
«Η Κροατία είναι απόλυτα έτοιμη να δεχθεί ή να κατευθύνει αυτούς τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε, δηλαδή προφανώς στη Γερμανία ή τις σκανδιναβικές χώρες», δήλωσε ο κ. Milanovic σύμφωνα με το Reuters. «Θα μπορέσουν να περάσουν μέσα από την Κροατία και εμείς θα βοηθήσουμε, προετοιμαζόμαστε γι' αυτή την πιθανότητα», τόνισε.
Μέχρι τώρα η Ουγγαρία αποτελούσε το σημείο εισόδου στην περιοχή Σένγκεν, για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονταν βόρεια από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
Αλλά οι ροές έχουν διαταραχθεί και η περιοχή ελεύθερης μετακίνησης έχει ζοριστεί έντονα από ένα κύμα αυξημένων συνοριακών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών. Αυτοί περιλαμβάνουν περιορισμούς που εισήχθησαν την Κυριακή στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, τη διαρκή καταστολή της Ουγγαρίας στα σύνορά της με τη Σερβία και συνοριακούς ελέγχους στην Αυστρία, στα δικά της σύνορα με την Ουγγαρία την Τετάρτη.
Πολλοί αναλυτές και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι διαταραχές σίγουρα θα ωθήσουν τους μετανάστες προς άλλες διαδρομές, είτε πρόκειται για εναλλακτικά μονοπάτια μέσα από τα Βαλκάνια, είτε για πιο βασικές μεταστροφές όπως είναι ο επικίνδυνος διάπλους της Κεντρικής Μεσογείου από τη Λιβύη στα ιταλικά νησιά, ο οποίος μέχρι φέτος ήταν ο πιο χρησιμοποιούμενος τρόπος.
«Κανονικά όταν μία διαδρομή μπλοκάρεται ή γίνεται πιο δύσκολη, η πρώτη επιλογή των μεταναστών είναι να επιστρέψουν σε μία παλιά καθιερωμένη διαδρομή», επεσήμανε αξιωματούχος της Frontex, της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων της ΕΕ. «Ακόμη και πριν λίγες εβδομάδες παρατηρήσαμε μία μικρή αύξηση στις παλιές διαδρομές, περιλαμβανομένης και της χερσαίας διαδρομής από την Ελλάδα στην Τουρκία (εναλλακτική του σύντομου αλλά επικίνδυνου διάπλου από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά)».
Έχουν υπάρξει ακόμη και αναφορές πως ένας μικρός αριθμός Σύρων κατευθύνεται από την Ρωσία ώστε να μπει στη Νορβηγία μέσω του Αρκτικού Κύκλου.
«Η ταχύτητα με την οποία οι λαθρέμποροι μπορούν να καθιερώσουν νέα δίκτυα και νέες διαδρομές, δεν είναι μήνες αλλά εβδομάδες», τόνισε ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να στραφούν ξανά στη διαδρομή από τη Λιβύη στην Κεντρική Μεσόγειο –μπορούμε να προβλέψουμε μία ξαφνική αύξηση εκεί- και άλλοι θα προετοιμάζουν αντίστοιχες διαδρομές από τα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή που μιλάμε».
Κάποιοι μετανάστες που είναι ήδη στη Σερβία μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να ταξιδέψουν στη Ρουμανία με το σχέδιο να περάσουν μετά στην Ουγγαρία. Αλλά η Βουδαπέστη ανακοίνωσε την Τρίτη τα σχέδιά της να οικοδομήσει έναν συρμάτινο φράχτη κατά μήκους μίας «λογικής» έκτασης των συνόρων 450 χιλιομέτρων της Ρουμανίας με την Ουγγαρία, όπως έχει κάνει κατά μήκος των πολύ μικρότερων συνόρων της με τη Σερβία.
Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ουγγαρία από τη Σερβία τη Δευτέρα, αλλά ο αριθμός έπεσε στους 366 την Τρίτη, αφού η Ουγγαρία έστειλε στρατεύματα στα σύνορα και θέσπισε νέο νόμο που τιμωρεί την παράνομη διέλευση με φυλάκιση ή απέλαση. Περισσότεροι από 170 ανθρώπους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και το Associated Press μετέδωσε πως μικρές ομάδες συνέχισαν να σέρνονται ή να σκαρφαλώνουν πάνω από την νέα αγκαθωτή περίφραξη.
Η Frontex ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η εισροή των μεταναστών αγγίζει νέα υψηλά, με περισσότερους από 156.000 ανθρώπους να έχουν περάσει τα σύνορα της ΕΕ τον Αύγουστο – το πέμπτο συνεχόμενο μηνιαίο υψηλό. Σε αυτό αντιστοιχούν σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, οι οποίοι έφτασαν τους 88.000 τον Αύγουστο, εντεκαπλάσια αύξηση συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2014. Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των μεταναστών ήταν Σύροι.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation