Ανατολικοευρωπαίοι μπλόκαραν τη συμφωνία για τους 120.000 πρόσφυγες

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν στο να φτάσουν σε ομόφωνη συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ποιες χώρες αντέδρασαν. Τι δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ανατολικοευρωπαίοι μπλόκαραν τη συμφωνία για τους 120.000 πρόσφυγες

Οι προσπάθειες να συμφωνηθεί δεσμευτικό σχέδιο για τον διαμοιρασμό 120.000 προσφύγων κατέρρευσαν αφού μία μειοψηφία χωρών με επικεφαλής την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία έφεραν αντίρρηση σε μία πρόταση ήδη αρκετά ανίσχυρη.

Έπειτα από έξι ώρες επιχειρηματολογίας, τα κράτη-μέλη απέτυχαν στο να φτάσουν σε ομόφωνη συμφωνία επάνω στο σχέδιο, αν και η πλειοψηφία -περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας- υποστήριξαν το σύστημα.

Οι χώρες που ήταν υπέρ του σχεδίου θα προσπαθήσουν αντ' αυτού να επιβάλουν μία συμφωνία σε άλλη συνάντηση τον Οκτώβριο, με ειδική πλειοψηφία, θέτοντας τις βάσεις για έναν πικρό διπλωματικό αγώνα στο μεταξύ.

Αν και οι ψηφοφορίες με ειδική πλειοψηφία χρησιμοποιούνται υπό τους νόμους της ΕΕ, χρησιμοποιούνται σπάνια για να επιβληθούν αποφάσεις σε πολιτικά ευαίσθητα θέματα, έναντι της προφορικής αντίρρησης.

Η Ουγγαρία υποτίθεται πως ήταν ένας από τους επωφελούμενους του σχεδίου, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της, επιχειρηματολογώντας πως δεν είναι χώρα πρώτης γραμμής και πως έχει υποστεί μια τεράστια εισροή μεταναστών επειδή η Ελλάδα έχει αποτύχει στη διαχείριση των συνόρων της.

Αξιωματούχοι λένε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μαντρί για τους μετανάστες που δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, άσκησε κριτική σε εκείνες τις χώρες που αντιτάχθηκαν στα μέτρα. «Η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη a la carte. Αν η Ευρώπη θέλει να υπερνικήσει αυτή την ανθρωπιστική πρόκληση, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Μαζί με την Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία επίσης αρνήθηκε να υπογράψει τις προτάσεις, τονίζοντας ότι θα αντικρούσει τις προσπάθειες εισαγωγής ενός αυτόματου συστήματος μετακίνησης. Η Ρουμανία και η Σλοβακία ήταν επίσης κατά του σχεδίου.

Η Ουγγαρία έχει πιέσει για διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, όπου οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παίρνεται με ομοφωνία -το οποίο απαιτεί ομόφωνη απόφαση-, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν την κατάσταση.

Παρότι πολιτικές για τη μετανάστευση μπορούν να εισαχθούν με ειδική πλειοψηφία, αξιωματούχοι της ΕΕ ήλπιζαν να φτάσουν σε συμφωνία με ομόφωνη στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για 120.000 πρόσφυγες είναι πιθανό να εισαχθεί με κάποια μορφή, ακόμη και αν ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από μία υπόσχεση για την εθελοντική προσφορά κάποιων περιοχών.

Η αποτυχία να φτάσουν σε συμφωνία έρχεται τη στιγμή που η εθνική πρωτεύουσα επανεισήγαγε τους ελέγχους των συνόρων σε διαδρομές που χρησιμοποιούν οι μετανάστες και οι αιτούντες ασύλου, για να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

«Το να πούμε, "ας κλείσουμε όλα τα σύνορα και ας τους κρατήσουμε όλους έξω (...)" είναι αδύνατο», τόνισε ο Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το να πούμε, "ας ανοίξουμε όλα τα σύνορα και ας τους αφήσουμε όλους να μπουν είναι επίσης μη ρεαλιστικό"».

Η Βρετανία, η οποία έχει το δικαίωμα να μη συμμετέχει, σκιαγράφησε την αντίθεσή της στο σχέδιο που προωθήθηκε αρχικά από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι υπουργοί πράγματι υπέγραψαν ένα σχέδιο να μοιραστούν το πολύ 40.000 πρόσφυγες, αλλά είχε ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι.

Σχέδια που θα επέτρεπαν στις χώρες να απαλλαχθούν από το σύστημα σε αντάλλαγμα μίας αμοιβής που κοστίζει 0,002% συζητήθηκαν για λιγότερο από ένα λεπτό, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση, τόνισε ότι η πολιτική μόνο «νεκρή» δεν είναι. «Όταν αποτυγχάνουμε, ξαναπροσπαθούμε», υποστήριξε ο Έλληνας πρώην υπουργός Άμυνας.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v