Στοιχηματίζοντας στον Warren Buffett

Ο Μάγος της Ομάχα γίνεται όλο και πιο ”δελφικός”. Όπως η Πυθία των Δελφών απαντούσε στις ερωτήσεις με ερώτηση, έτσι και η ομιλία του κ. Warren Buffett προς τους επενδυτές του δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις. Το μόνο βέβαιο πόρισμα που βγάλαμε πάντως από τη σιβυλλική του ομιλία είναι ότι το ράλι των μετοχών στηρίζεται σε γερά θεμέλια και οδηγείται από μεγάλο όγκο ρευστού.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Ο Μάγος της Ομάχα γίνεται όλο και πιο ”δελφικός”. Όπως η Πυθία των Δελφών απαντούσε στις ερωτήσεις με ερώτηση, έτσι και η ομιλία του κ. Warren Buffett προς τους επενδυτές του δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις.

Γνωρίζουμε πλέον ότι ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στον κόσμο, που διαθέτει 46 δισ. δολάρια σε ρευστό, είναι ”τόσο έτοιμος όσο ποτέ να προχωρήσει άμεσα στην εξαγορά μεγάλης επιχείρησης”. Ελπίζει ότι ”θα προκύψει κάποια περίπτωση, όπου θα πρέπει να πουλήσω κάτι ώστε να αγοράσω κάτι τεράστιο που μου αρέσει περισσότερο”.

Που σημαίνει ότι ο κ. Buffett θέλει να πραγματοποιήσει εξαγορά μιας εταιρίας με πάνω από 50 δισ. δολάρια. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι ψάχνει εκτός των ΗΠΑ (ανέφερε τη Νότιο Αφρική) και ότι θέλει να είναι κάτι πολύ μεγάλο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι έχει τοποθετήσει ένα ”αναπάντεχο” στοίχημα σε ισοτιμία, το οποίο θα ομολογήσει στους επενδυτές τον επόμενο χρόνο. Είναι γνωστό ότι έχει τοποθετηθεί κατά του δολαρίου - αλλά ποιο είναι το καινούργιο στοίχημα;

Γνωρίζουμε ότι είναι contrarian, αντιτίθεται στα ”κύματα” της αγοράς, οπότε δεν αποκλείεται κάποια τοποθέτηση κατά της στερλίνας, που εκτινάσσεται υψηλότερα, ή στο γεν, που πιέζεται από τους κερδοσκόπους. Ίσως έχει στοιχηματίσει κατά του ευρώ, που περιτυλίγεται από μπόλικο ενθουσιασμό για την ευρωπαϊκή οικονομία, ή κατά νομισμάτων που ”φουσκώνουν” από τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως το καναδέζικο δολάριο.

Το μάθημα που πήραμε από αυτή τη σιβυλλική ομιλία είναι ότι το ράλι των μετοχών στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Οδηγείται από μεγάλο όγκο ρευστού. Σύμφωνα με την TrimTabs, οι νέες εξαγορές εταιριών με ρευστό ανήλθαν τον περασμένο μήνα στο ρεκόρ των 90,6 δισ. δολαρίων. Αυτό το χρήμα, που προέρχεται κυρίως από ταμεία private equity, ίσως δεν είναι ιδιαίτερα ”έξυπνο”. Κόπτονται να αναπτύξουν μεγάλα παιχνίδια, γι’ αυτό ίσως αναπτύσσουν υπερβολικές θέσεις. Η χρηματοδότησή τους, που προέρχεται από πιστώσεις, μοιάζει τεχνικά φθηνή.

Αλλά οι αγορές ιδίων μετοχών από εταιρίες, που είναι εξ ορισμού ορθά πληροφορημένες, ανήλθαν στα 63,4 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα. Συνολικά το ρευστό που δαπανήθηκε για εξαγορές και για επαναγορές τίτλων στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους ήταν 73% υψηλότερο από το περσινό ρεκόρ.

Ακόμη και ο κ. Buffett, ο πλέον ευφυής επενδυτής που γνωρίζουμε, δηλώνει ότι το private equity δεν πρόκειται να ”ξεφουσκώσει” και θέλει να ξοδέψει ο ίδιος 50 δισ. δολ. για εξαγορά. Δεν θα ήταν σοφό από μέρους κανενός επενδυτή να αντιταχθεί σε μια τέτοια πρόθεση.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v