”Ηλεκτρονικοί χρηματιστές” που διαβάζουν ειδήσεις

Για τους περισσότερους ανθρώπους η παρακάτω πρόταση είναι εντελώς ακαταλαβίστικη: ”Symbol ticker = ’MAN’ country = ’US’ cusip = ’56418H100’ isin = ’US56418H1005’ / symbol changesign = ’+’ caltype = ’percent’ 2.5 / change to price value = ’44.52’”. Για τη νέα γενιά ”ηλεκτρονικών χρηματιστών” όμως ίσως σημαίνει εκατομμύρια.

της Aline van Duyn από τη Νέα Υόρκη

Για τους περισσότερους εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους η παρακάτω πρόταση είναι εντελώς ακαταλαβίστικη: ”Symbol ticker = ’MAN’ country = ’US’ cusip = ’56418H100’ isin = ’US56418H1005’ / symbol changesign = ’+’ caltype = ’percent’ 2.5 / change to price value = ’44.52’”.

Αλλά για τη νέα γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι ειδικά προγραμματισμένοι να πραγματοποιούν συναλλαγές αυτόματα ανάλογα με τις πιο πρόσφατες ειδήσεις, είναι μια πρόταση που μπορεί να μεταφραστεί σε τεράστια ποσά.

Τα hedge funds και τα trading desks των τραπεζών ”ρίχνουν” τεράστια ποσά σε τέτοιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να ανακαλύψουν πιο γρήγορους και πιο προχωρημένους τρόπους να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους.

Οι ειδήσεις επηρεάζουν πάντα τις τιμές στις αγορές και ανέκαθεν υπάρχουν προγράμματα που παρακολουθούν τις ειδήσεις και ειδοποιούν τους traders όταν εμφανίζονται συχνά συγκεκριμένες λέξεις ή όροι στους οποίους είναι ευαίσθητη η αγορά.

Ο ”τυφώνας” μπορεί να δώσει σήμα πώλησης σε ασφαλιστικές μετοχές και η λέξη ”ξηρασία” επηρεάζει τις τιμές των σιτηρών.

Η μεγάλη καινοτομία όμως είναι ότι τελευταία κατασκευάζονται υπολογιστές που έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν ειδήσεις πολλών ετών και να κατανοήσουν πώς επηρεάζουν συγκεκριμένοι τίτλοι τις κινήσεις των αγορών. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό υπολογιστών ώστε να κάνουν συναλλαγές με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις.

Τα κομπιούτερ χρησιμοποιούνται πλέον για να δημιουργούν θέματα ειδήσεων σχετικά με τα εταιρικά αποτελέσματα ή τα στατιστικά δεδομένα, την ώρα που ανακοινώνονται. Αυτές οι σχεδόν αυτόματες πληροφορίες τροφοδοτούνται άμεσα σε άλλους υπολογιστές, οι οποίοι κάνουν τις συναλλαγές με βάση την είδηση.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται έκρηξη στη ζήτηση ”μηχανικά αναγνώσιμων ειδήσεων” από τους παρόχους ειδήσεων και πληροφοριών όπως το Reuters, το Bloomberg ή η Thomson Financial. Αυτές οι ειδήσεις είναι γραμμένες σε γλώσσα φιλική για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που διαμορφώνεται από σειρές λέξεων και αριθμών οι οποίες δεν σχηματίζουν απαραίτητα πρόταση.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές με βάση αυτές τις ειδήσεις σχεδόν αυτόματα και σίγουρα πολύ ταχύτερα απ’ όσο ένας άνθρωπος-χρηματιστής.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v