Οι επενδυτές ανησυχούν, αλλά όχι όσο θα έπρεπε

Πολύ συχνά οι απόψεις των επενδυτών είναι διχασμένες. Φαινομενικά, η κατάσταση στους περισσότερους τομείς της οικονομίας επιτρέπει αισιοδοξία. Οι αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει το χαμένο έδαφος του Φεβρουαρίου και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα. Όμως, κάτω από την ”επιφάνεια”, υπάρχει μεγάλο άγχος. Το ερώτημα είναι, αν ο κόσμος είναι τόσο ανήσυχος, γιατί οι αγορές πάνε τόσο καλά;

του Tony Jackson

Πολύ συχνά οι απόψεις των επενδυτών είναι διχασμένες. Φαινομενικά, η κατάσταση στους περισσότερους τομείς της οικονομίας επιτρέπει αισιοδοξία. Οι αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει το χαμένο έδαφος του Φεβρουαρίου και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

Όμως κάτω από την ”επιφάνεια” υπάρχει μεγάλο άγχος, που ορισμένες φορές γίνεται εμφανές. Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Citibank κ. William Rhodes προειδοποίησε, μέσω των ”FT”, ότι θα υπάρξει ”αξιοσημείωτη διόρθωση” στις αγορές μέσα σε ένα έτος.

Όσον αφορά στο real estate, οι επικεφαλής των βρετανικών εταιριών Heron International και Brixton δήλωσαν ότι η ”έκρηξη” φθάνει στο τέλος της. Στα εμπορεύματα, οι αναλυτές της Societe Generale παραλλήλισαν το κλίμα που επικρατεί με αυτό που επικρατούσε στις dotcom στα τέλη του 1990.

Βέβαια, ορισμένες από αυτές τις ”καταστροφολογίες” έχουν ξανακουστεί. Όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και λανθασμένες. Το ερώτημα είναι, αν ο κόσμος είναι τόσο ανήσυχος, γιατί οι αγορές πάνε τόσο καλά;

Ένα καλό σημείο για να αρχίσουμε είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπου στο τρίμηνο που μόλις έληξε καταγράφηκε νέο ρεκόρ. Οι investment bankers επιμένουν πως αυτό θα συνεχιστεί, αυτό όμως δεν μας λέει τίποτα. Άλλωστε αυτοί πληρώνονται προκαταβολικά. Έτσι, αν η ”έκρηξη” φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, ένας λόγος παραπάνω για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ”ζήσουν” με τις συμφωνίες που έχουν συνάψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γιατί όμως είναι τόσο αισιόδοξοι; Ίσως γιατί, όπως είχε πει κάποτε ο κ. Warren Buffett, τείνουν να βασίζονται σε ”ζωώδη ένστικτα”.

Όσον αφορά στα private equity, και αυτά δέχονται πιέσεις προκειμένου να αρχίσουν να ανησυχούν αργότερα. Η απόδειξη γι’ αυτό ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα από την Blackstone, η οποία αποφάσισε να αρχίσει να εγγράφει προμήθειες μελλοντικής απόδοσης την ημέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία.

Αυτό προφανώς είναι νόμιμο, αλλά αποτελεί και τροφή για σκέψη. Αποδεχόμαστε ότι αν η Blackstone ”φουσκώνει” σήμερα τις μελλοντικές προμήθειες, τότε σίγουρα θα πρέπει να εγγράψει τις ανάλογες απώλειες αργότερα. Όμως η εταιρία πρόκειται σύντομα να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή και μέχρι τότε το ρευστό από την αρχική δημόσια προσφορά θα έχει μπει στην τράπεζα.

Έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ”έκρηξη” στις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι βασική για τις αποτιμήσεις των μετοχών. Σύμφωνα με έρευνα της Russell Investment, το 90% σχεδόν των Αμερικανών fund managers θεωρεί ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι δίκαια αποτιμημένες ή φθηνές. Το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία. Μπορεί να υπάρχουν πολλά σημεία ανησυχίας, λένε οι επενδυτές, αλλά τουλάχιστον η αγορά μετοχών φαίνεται να είναι ασφαλής.

Ίσως. Όμως, όπως αποδεικνύεται, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ωθούν πιο ψηλά τις αποτιμήσεις απ’ ό,τι θα ήταν κάτω από άλλες συνθήκες.

Ας θυμηθούμε ότι ο τρέχων πιστωτικός κύκλος είναι από πολλές απόψεις μοναδικός, καθώς ορισμένες από τις ”δυνάμεις” που τον ”οδηγούν” -όπως τα παράγωγα και τα hedge funds- δεν έχουν παίξει τον ίδιο ρόλο με αυτόν που είχαν παίξει σε προηγούμενους κύκλους. Έτσι, στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να πει αν αυτός ο κύκλος θα τελειώσει καλά ή όχι. Αυτό σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο ο πιστωτικός κύκλος έχει επηρεάσει άλλες επενδυτικές κατηγορίες.

Αυτό είναι εμφανέστερο στο real estate, όπου η φημολογία έχει οδηγήσει τις αποδόσεις σε σημείο που να μην καλύπτουν πλέον ακόμα και το φθηνό κόστος των χρημάτων που δανείζονται.

Στις μετοχές η απόδοση των κερδών εξακολουθεί να είναι υψηλότερη του κόστους του χρέους. Όμως αυτό ισχύει μόνο για τον μέσο όρο της αγοράς – και διαστρεβλώνεται από εταιρίες που είναι πολύ μεγάλες για να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς.

Όσο για τα υπόλοιπα, αν οι πιστωτικές αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο, αυτή η αντιμετώπιση φαίνεται να έχει ”περάσει” και στις μετοχές. Έτσι, αν οι επενδυτές είναι ανήσυχοι, ενδέχεται να έχουν δίκιο. Όμως, μάλλον δεν ανησυχούν όσο θα έπρεπε και, σίγουρα, δεν ανησυχούν για όσα πράγματα θα έπρεπε.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v