Απαισιόδοξοι οι fund managers για τις ΗΠΑ

Η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά έχει κάνει τους fund managers πιο απαισιόδοξους σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μηνιαία δημοσκόπηση της Merrill Lynch για τους fund managers έδειξε έντονη αύξηση της απροθυμίας για ρίσκο μεταξύ των διαχειριστών διαθεσίμων.

του Robert Orr

Η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά έχει κάνει τους fund managers πιο απαισιόδοξους σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μηνιαία δημοσκόπηση της Merrill Lynch για τους fund managers, η οποία αποτελεί μία από τις πρώτες ”μετρήσεις” του επενδυτικού κλίματος που ανακοινώνονται μετά την αναταραχή του προηγούμενου μήνα στις αγορές, έδειξε έντονη αύξηση της απροθυμίας για ρίσκο μεταξύ των διαχειριστών διαθεσίμων.

Ο δείκτης διάθεσης για ρίσκο και ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο υποχώρησε στις 37 μονάδες τον Μάρτιο, από 42 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Αυτό είναι ένα από τα χαμηλότερα μηνιαία σημεία των τελευταίων πέντε ετών, αν και είναι υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε στην προηγούμενη διόρθωση της αγοράς – τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2006.

Το 30% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διατηρεί θέση ”overweight” για το ρευστό, έναντι 14% τον Φεβρουάριο, ενώ ο μέσος όρος του χρονικού ορίζοντα των επενδύσεων έχει μειωθεί από τους οκτώ μήνες στους επτά – επίπεδο το οποίο παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2003 και την παραμονή της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.

Η έρευνα έδειξε επίσης σημαντική διαφοροποίηση στο επενδυτικό κλίμα ανά περιοχή, με τους επενδυτές να εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για την προοπτική στις ΗΠΑ, παρά για την ευρωζώνη ή την Ιαπωνία.

Αυτό τονίζει την έκταση με την οποία οι αμερικανικές ανησυχίες πυροδότησαν την πρόσφατη διόρθωση της αγοράς, και ιδιαίτερα οι ανησυχίες για την αμερικανική αγορά κατοικίας και την αύξηση των κατασχέσεων στη στεγαστική πίστη των ΗΠΑ.

Ένα 32% εξέφρασε απαισιοδοξία για τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη –έναντι 16% τον Φεβρουάριο– ενώ οι προβλέψεις για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία ήταν θετικές.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι μετοχές ήταν πιο υπερτιμημένες στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στην Ιαπωνία, την Ευρωζώνη ή τη Βρετανία, ενώ οι προβλέψεις για το δολάριο ήταν αρνητικές.

Παράλληλα, μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ο David Bowers, σύμβουλος της Merrill Lynch, σημείωσε ότι ”η Αμερική θεωρείται σήμερα ότι έχει το λιγότερο ευνοϊκό outlook για τα εταιρικά κέρδη, ενώ η ευρωζώνη προσφέρει το πιο ευνοϊκό περιβάλλον”.

”Η πρόσφατη διόρθωση φαίνεται να αντανακλά το αυξημένο ρίσκο στις ΗΠΑ. Αυτό είναι μια αμερικανική υπόθεση – όχι μια παγκόσμια υπόθεση”.

Οι ερωτηθέντες διαφώνησαν επίσης με την πρόσφατη τάση της Federal Reserve να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, με το 45% εξ αυτών να δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Στη δημοσκόπηση της Merrill Lynch συμμετείχαν συνολικά 199 fund managers.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v