Η επιστροφή του carry trade

Το carry trade εκλαμβάνεται ευρέως ως πρακτική που παρέχει σημαντική στήριξη στις αποτιμήσεις άλλων επενδυτικών κατηγοριών. Αυτό ίσως είναι υπερβολικό, αλλά οι αγορές έχουν πιστέψει σε αυτή την πεποίθηση, με τις τιμές των μετοχών να εμφανίζουν ισχυρή σχέση με τις μεταβολές του γεν. Εν τω μεταξύ, το περιβόητο carry trade δείχνει να επιστρέφει μετά τη νέα υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος.

του John Authers

Συνεχίζουν ακάθεκτοι; Εν μέσω αναταραχών στις διεθνείς αγορές, φαίνεται πως το περιβόητο carry trade -η πρακτική δανεισμού σε ένα νόμισμα χαμηλής απόδοσης όπως το ιαπωνικό και η επένδυση των κεφαλαίων σε ένα νόμισμα υψηλής απόδοσης όπως το δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας- επιστρέφει.

Τον περασμένο μήνα και στις αρχές του τρέχοντος, το γεν ανατιμήθηκε έντονα έναντι των βασικότερων νομισμάτων της διατραπεζικής αγοράς, προκαλώντας ζημιές στα carry trades.

Έκτοτε, το γεν υποχώρησε εκ νέου και έχει επιστρέψει μια σχετική σταθεροποίηση στις ισοτιμίες. Έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας, το γεν ενισχύθηκε κατά 10% σε κάποια χρονική στιγμή, για να υποχωρήσει έκτοτε κατά 5,7%. Έναντι του ευρώ, ενισχύθηκε κατά 5,5% και έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 3%. Αυτό καθιστά το carry trade περισσότερο ελκυστικό και πάλι.

Το carry trade εκλαμβάνεται ευρέως ως πρακτική που παρέχει σημαντική στήριξη στις αποτιμήσεις άλλων επενδυτικών κατηγοριών. Αυτό ίσως είναι υπερβολικό, αλλά οι αγορές έχουν πιστέψει σε αυτή την πεποίθηση, με τις τιμές των μετοχών να εμφανίζουν ισχυρή σχέση με τις μεταβολές του γεν.

Όμως, γιατί επιστρέφει το carry trade; Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνονται και να διαψεύσει τα σενάρια ότι θα αυξηθούν σύντομα σίγουρα βοήθησε. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την έκπληξη στα πληθωριστικά στοιχεία της Αγγλίας, τα οποία ενισχύουν την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας και ισχυροποίησαν τη στερλίνα.

Οι κλυδωνισμοί στις αγορές συναλλάγματος δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το γεν κινήθηκε έντονα ανοδικά την Τρίτη, έπειτα από δημοσιεύματα που φέρουν την κεντρική τράπεζα της Κίνας να προχωρά σε διασπορά μέρους των τεράστιων αποθεματικών σε δολάρια. Όμως, αυτό δεν ακολουθήθηκε από ξεπούλημα στις αμερικανικές μετοχές, οπότε η υψηλή συσχέτιση μεταξύ των μετοχών και του ιαπωνικού νομίσματος δείχνει να υποχωρεί.

Οι traders εμφανίζονται λιγότερο προβληματισμένοι για το carry trade σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και η ιστορία δείχνει να τους δικαιώνει. Ο Alan Ruskin της RBS Greenwich Capital δείχνει ότι συγκριτικά με προηγούμενες χρηματιστηριακές διορθώσεις η υποχώρηση των μετοχών είναι ήδη μεγαλύτερη. Το μεγαλύτερο μέρος του ξεπουλήματος μετοχών, τις τελευταίες φορές που διακόπηκε απότομα ένα carry trade, ολοκληρωνόταν εντός 15 εργάσιμων ημερών - μια χρονική περίοδος την οποία πλέον έχουμε καλύψει.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v