Private equity: Η τέχνη της αξιοποίησης του χάους

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της βιομηχανίας buyout σημείωσε πρόσφατα ότι πολλοί όμιλοι private equity διαπρέπουν όταν ο επιχειρηματικός κλάδος πλήττεται από ”αποσύνθεση, χάος και συντρίμια”. Όσο πιο δύσκολο είναι το περιβάλλον στις αγορές, τόσο περισσότερα private equity θα αναζητούν ευκαιρίες σε κατεστραμμένες περιοχές.

του Peter Smith

Ενας κορυφαίος αξιωματούχος της βιομηχανίας buyout σημείωσε πρόσφατα ότι πολλοί όμιλοι private equity διαπρέπουν όταν ο επιχειρηματικός κλάδος πλήττεται από ”αποσύνθεση, χάος και συντρίμια”.

Τα κεφάλαια private equity παράγουν τις καλύτερες αποδόσεις τους όταν επικρατεί αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, φαίνεται. Γιατί: Γιατί όπου υπάρχει χάος, γίνονται εξαγορές εταιριών πιο φθηνά, μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θέλουν να ξεφορτωθούν θυγατρικές με υποτονική εμφάνιση και πιεσμένες εταιρίες τίθενται προς πώληση.

Οι εταιρίες private equity πιστεύουν ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν λειτουργική βελτίωση στις εταιρίες που κατέχουν.

Ειδικά, μια επιχείρηση μεταμόρφωσης ζημιογόνου εταιρίας σε κερδοφόρο προσφέρει πολύ μεγάλες ανταμοιβές όταν το private equity θα θελήσει να μεταπωλήσει την επένδυσή του ύστερα από 4 - 5 χρόνια.

Μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως η TPG, η Clayton Dubilier & Rice και η Alchemy Partners επί πολλά χρόνια επικεντρώνεται σε δύσκολες μεταβιβάσεις, όπως είναι οι επιχειρήσεις μεταβολής ζημιογόνου εταιρίας σε κερδοφόρο.

Ο Simon Perry, εταίρος στην Ernst & Young, αναφέρει ότι τα private equity έχουν επίσης το καλό ότι ”απομακρύνουν το ενδιαφέρον του κοινού” μακριά από την επιχείρηση που αναλαμβάνουν. ”Έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν ταχύτατα την αλλαγή με πειθαρχημένες μεθόδους, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την κερδοφορία”, σημειώνει.

Ένα στοιχείο που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα είναι ότι ο μέτοχος (το private equity) συνήθως έχει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο και εμπλέκεται διαρκώς με τη διοίκηση και είναι συνέχεια ενημερωμένος για την εμφάνιση της επιχείρησης.

Όταν χρειάζεται διορθωτική παρέμβαση, οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα. Τα private equity πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν σε σχέση με το μοντέλο της εισηγμένης επιχείρησης, όπου η λήψη αποφάσεων είναι πιο χρονοβόρος διαδικασία.

”Εάν άμεσα ή μεσοπρόθεσμα η αγορά δημιουργήσει επιχειρήσεις που βρίσκονται είτε σε οικονομική είτε σε λειτουργική δυσκολία, αυτές οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον private equity”, συμπληρώνει ο κ. Perry.

”Γενικότερα, όταν έχουμε ένα δύσκολο περιβάλλον στις αγορές, θα δούμε πολύ περισσότερα private equity να αναζητούν ευκαιρίες σε κατεστραμμένες περιοχές”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v