Lex: Μετοχικές αποτιμήσεις

Μέχρι πρόσφατα οι ”αρκούδες” για τις μετοχές είχαν αναγκαστεί να στραφούν στη χρηματιστηριακή θεωρία για να βρουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν τις θέσεις τους. Ωστόσο οι καθ’ όλα αξιοσέβαστες τεχνικές τους έχουν αποδειχθεί κακός οδηγός εάν θέλει κανείς να βγάλει χρήματα. Μία από τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν, τα ”κυκλικά αναπροσαρμοσμένα Ρ/Ε (CAPE), δείχνει ότι οι μετοχές υπερεκτιμώνται επί 17 συνεχόμενα έτη.

Μέχρι πρόσφατα οι ”αρκούδες” για τις μετοχές είχαν αναγκαστεί να στραφούν στη χρηματιστηριακή θεωρία για να βρουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν τις θέσεις τους. Ωστόσο οι καθ’ όλα αξιοσέβαστες τεχνικές τους έχουν αποδειχθεί κακός οδηγός εάν θέλει κανείς να βγάλει χρήματα.

Μία από τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν, τα ”κυκλικά αναπροσαρμοσμένα Ρ/Ε (CAPE), δείχνει ότι οι μετοχές υπερεκτιμώνται επί 17 συνεχόμενα έτη.

Ωστόσο, με τις αγορές να εμφανίζουν σημάδια έντονης νευρικότητας και ψιθύρους ότι η εταιρική κερδοφορία έχει ήδη φτάσει στο ανώτατο σημείο της και η μόνη οδός είναι η ”κατηφόρα”, η προσέγγιση CAPE δείχνει αρκετά επίκαιρη. Και όντως, τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα δυσμενή.

Με βάση στοιχεία της Smithers & Co. ο δείκτης S&P 500 θα πρέπει να υποχωρήσει 43% για να φτάσει στη ”δίκαιη αξία” του. Για να φτάσει εκεί, τα ισχυρά τρέχοντα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν χαμηλότερα κατά 36% για να προσεγγίσει τη μακροχρόνια τάση, η οποία προσδιορίζεται από τον μέσο όρο κερδοφορίας των τελευταίων 10 ετών, σε πραγματικούς όρους. Αμέσως μετά εφαρμόζεται ένα πολλαπλάσιο: O οίκος Smithers χρησιμοποιεί το μέσο CAPE από το 1881, που είναι 15, έναντι του τρέχοντος Ρ/Ε 16,9, αφαιρώντας έτσι ένα επιπλέον 7% από τη δίκαιη αξία του S&P 500.

Κάπως έτσι χάνονται 5,46 τρισ. δολάρια. Είναι δίκαιο όμως; Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψει κανείς, τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή: Σχεδόν το 40% των καθαρών κερδών των εταιριών του S&P προέρχεται από κυκλικές χρηματοοικονομικές και ενεργειακές μετοχές.

Από το 1945 έχουν καταγραφεί επτά ξεκάθαροι κύκλοι κερδοφορίας και το μέσο διάστημα μεταξύ ζενίθ και ναδίρ στην εταιρική κερδοφορία προσδιορίζεται στους 31 μήνες. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να ενίσχυσε τα περιθώρια κερδοφορίας μειώνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις θα προσελκύσουν τελικά τα κεφάλαια που απαιτούνται για να υπερισχύσουν οι νόμοι του ανταγωνισμού, πιέζοντας τα περιθώρια.

Ωστόσο, η ακρίβεια στις προβλέψεις είναι το στοιχείο που τις καθιστά αμφισβητήσιμες. Εάν η μέση κερδοφορία είναι 36% χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα, το ναδίρ θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερο. Οι μόνοι κύκλοι που αποδείχθηκαν τόσο άσχημοι ήταν η κατάρρευση των μετοχών internet, η Μεγάλη Ύφεση και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.

Επίσης, η προσέγγιση CAPE δεν μπορεί να συμπεριλάβει την ιδέα ότι ίσως δεν είμαστε καταδικασμένοι σε ακριβή επανάληψη της ιστορίας. Γιατί θα πρέπει τα χαμηλά Ρ/Ε των μετοχών μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 να αντανακλούν τη σημερινή δίκαιη αξία;

Η μέθοδος αυτή αποτελεί απλώς μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι η εταιρική κερδοφορία ενδέχεται να συρρικνωθεί και μάλιστα με έντονους ρυθμούς. Όμως εάν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις είναι σωστές, οι δείκτες των χρηματιστηρίων θα είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας.



© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v