Ποιος φοβάται την ύφεση στις ΗΠΑ;

Στις έξι από τις τελευταίες 11 περιόδους ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ, η αγορά βγήκε όχι μόνο αλώβητη, αλλά με σημαντικά κέρδη. Άλλωστε, στις περιόδους αυτές η Fed πάντοτε αντιδρά με μειώσεις επιτοκίων. Επίσης, στην παρούσα φάση, οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών είναι φθηνές. Οπότε, ποιός φοβάται την ύφεση;

του James Altucher

Ο μέσος επενδυτής αγοράζει μετοχές και οδηγεί τον δείκτη Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο Nasdaq διαμορφώνεται σε υψηλά πενταετίας. Όμως οι τύποι που συχνάζουν σε φιλανθρωπικά δείπνα λένε ότι είναι ”γελοίο” που η αγορά συνεχίζει να ενισχύεται.

”Είναι εκτός ελέγχου”, σχολίασε ένας χρηματιστής. ”Η αγορά δείχνει πάλι σαν φούσκα”. Υπάρχει όμως κάτι που γνωρίζουμε καλά. Όταν κάποιος λέει: ”Αυτό είναι γελοίο”, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτό.

Όλοι είναι θυμωμένοι για τον ένα λόγο ή τον άλλον. Μπορείς να είσαι θυμωμένος με τον πατέρα σου ή την πρώην σου. Όμως, το να είσαι θυμωμένος με τον Dow Jones είναι μια οργή που οι ρίζες της μπορούν να ανακαλυφθούν μόνο με ψυχοθεραπεία που κοστίζει 400 δολάρια την ώρα.

Οπότε, γιατί είναι γελοίο το ράλι στην αγορά; Πρώτον, υποτίθεται ότι έρχεται ύφεση. Νομίζω ότι αυτό είναι αληθές. Είτε η αγορά κατοικιών, είτε η διψήφια υποχώρηση στην παραγωγή αυτοκινήτων για δεύτερο συνεχόμενο έτος, είτε τα προβλήματα των καταναλωτών με τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες, επιβαρύνουν τελικά την οικονομία.

Όμως, τι σημαίνει μια ύφεση; Σίγουρα ξέρουμε το εξής: Σε κάθε περίοδο ύφεσης εκτός μιας φοράς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα επιτόκια υποχωρούν.

Συνολικά, έχουν υπάρξει 11 περίοδοι ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Σε έξι από αυτές, η αγορά ενισχύθηκε και σε πέντε μόλις, η αγορά κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις τελευταίες δυο περιόδους που η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα (το 1973 και το 2001), υπάρχει το επιχείρημα ότι οι μετοχές διαπραγματεύονταν σε υπερβολικά υψηλά Ρ/Ε, κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση.



Στην πραγματικότητα, οι αποτιμήσεις είναι φθηνές. Εάν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει μηδενικός ή ενισχύεται οριακά, η αμερικανική αγορά δικαιολογεί ένα μέσο Ρ/Ε της τάξεως του 20.

Πάρτε τη Microsoft για παράδειγμα, με πρόβλεψη για Ρ/Ε 17 με βάση τα κέρδη του 2007. Η Microsoft αποκομίζει σχεδόν το σύνολο των κερδών της από τα Windows και το Office. Για πρώτη φορά από την αρχή της δεκαετίας σχεδιάζει νέα έκδοση των εν λόγω προϊόντων λογισμικού ενώ έχει ιστορικό στο να ξεπερνά άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εκτίμησή μου είναι ότι στην παρούσα φάση, η μετοχή της Microsoft διαπραγματεύεται με ένα Ρ/Ε 12-13 με βάση τα κέρδη του 2007.

Οι εταιρίες του S&P 500 έχουν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα ανά μετοχή από ποτέ στην ιστορία τους και κάποιες από αυτές θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις υπολογιστών, λειτουργικών συστημάτων και λογισμικού. Να περιμένετε ότι θα επωφεληθούν οι Microsoft, Intel, AMD, Dell, Oracle και άλλες.

Όμως, τι θα συμβεί με τη στεγαστική αγορά; Δεν θα προκαλέσει την καταβαράθρωση των δεικτών; Ας ρωτήσουμε τον Warren Buffett, ο οποίος μόλις αύξησε τη συμμετοχή του στην εταιρία του κλάδου, Lowe’s, κατά 800%, από 780.000 σε 7 εκατ. μετοχές. Επίσης, αγόρασε 10 εκατ. μετοχές στην USG, την εταιρία δομικών υλικών.

Όσο για αυτούς που ανησυχούν ότι οι καταναλωτές δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για κατανάλωση, ο κ. Buffett αγόρασε επίσης 1,5 εκατ. μετοχές της Nike κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Εάν αισθάνεστε εκνευρισμό για μια επικείμενη ύφεση, θα πρότεινα μετοχές από τον Dow Jones. Μέσα στον ”παππού όλων των δεικτών” υπάρχουν εταιρίες οι οποίες έχουν επιβιώσει σε όλες τις περιόδους ύφεσης του προηγούμενου αιώνα.

Για παράδειγμα, η American Tobacco έγινε American Brands και άλλαξε πάλι σε Fortune Brands και κατασκευάζει τα πάντα, από το ουίσκι Jim Beam έως παπούτσια για γκολφ. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε επίπεδα 10 φορές τις ταμειακές της ροές, δίνει μέρισμα 2% ετησίως και αποδίδει κατά μέσο όρο 14,4% το χρόνο στους μετόχους της.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v