Χειραγώγηση ή επιτυχημένο αρμπιτράζ;

Πότε το επιτυχημένο αρμπιτράζ γίνεται παράνομη χειραγώγηση της αγοράς; Η ανωνυμία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει αλλάξει τα δεδομένα και οι ενδείξεις χειραγώγησης στα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα αναμένεται σύντομα να εξεταστούν εξονυχιστικά από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

του John Authers

Πότε το επιτυχημένο αρμπιτράζ γίνεται παράνομη χειραγώγηση της αγοράς; Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αναμένεται να εξεταστεί σύντομα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve συναντήθηκαν με τις 22 τράπεζες που συνθέτουν την αμερικανική αγορά δεκαετών κρατικών ομολόγων, της αγοράς-ορόσημο για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, και τις κάλεσαν να αναζητήσουν τρόπους ”ενίσχυσης της ακεραιότητας της αγοράς”.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα λόγω αυξανόμενου προβληματισμού των ρυθμιστικών αρχών για τις πρακτικές στην αγορά αμερικανικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής, η υπόθεση φαίνεται να έχει κοστίσει τη δουλειά ενός trader στην Credit Suisse, ενώ δύο ακόμη traders της UBS διαπραγματεύονται την αποχώρησή τους.

Δεν υπάρχει λόγος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να περιμένουμε ότι αυτή η υπόθεση θα πάρει τις διαστάσεις του σκανδάλου του 1991, όταν διαπιστώθηκε ότι η Salomon Brothers, η τότε ισχυρότερη τράπεζα της αγοράς, χειραγωγούσε τις τακτικές δημοπρασίες των αμερικανικών κρατικών δεκαετών ομολόγων.

Όμως η διερεύνηση του ζητήματος φαίνεται πως θα είναι η πιο διεξοδική από τότε και μετά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αγορά των treasuries έχει αλλάξει έκτοτε και διεξάγεται κυρίως ηλεκτρονικά. Ό,τι και αν συμβεί, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να καθορίσουν νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του τι είναι νόμιμο και τι είναι απαράδεκτο στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Σε μία αγορά ”διά βοής”, όπου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από το τηλέφωνο, όπως ήταν κάποτε και η αγορά ομολόγων, η φήμη και το κύρος είναι ιδιαίτερα σημαντικές έννοιες. Εάν κάποιος επιδείξει κακή συμπεριφορά (όχι απαραίτητα παράνομη), ουδείς θέλει συναλλαγές μαζί του ξανά.

O κ. Richard Portes, καθηγητής στο London Business School και ειδικός στον τομέα, επισημαίνει ότι με την ανωνυμία που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το κίνητρο για παραβίαση των κανόνων είναι πολύ μεγαλύτερο. Εάν κάποιος είναι ανώνυμος, δεν έχει να προστατέψει το κύρος του. Ως εκ τούτου, οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν βασικοί κανόνες και ότι είναι γνωστοί σε όλους τους εμπλεκομένους.

Η χειραγώγηση της αγοράς, σύμφωνα με τον καθηγητή και άλλους ακαδημαϊκούς, λαμβάνει χώρα όταν ένας trader προχωρά σε αρκετές αγορές ώστε να περιορίσει την προσφορά, πιέζοντας προς τα πάνω την τιμή ενός αξιόγραφου. Το αρμπιτράζ υπάρχει όταν ένας trader εντοπίζει μία διαφορά μεταξύ των τιμών και δεν αποτελεί χειραγώγηση, αλλά βοηθάει και στην αποδοτικότητά τους.

Θεωρητικά, ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο είναι σαφής. Στην πράξη, ωστόσο, συχνά δεν είναι και τόσο. Όμως φαίνεται ότι ο διαχωρισμός θα προσδιοριστεί εκ νέου για να καλύπτει το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον στις αγορές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v