Οι αγορές και η πτώση του πετρελαίου

Οι traders της ενεργειακής αγοράς της Νέας Υόρκης επέστρεψαν στη δουλειά τους την Τρίτη μετά την αργία της Δευτέρας, υπό παράξενες συνθήκες. Η τιμή του συμβολαίου αργού πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν! Σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη, αντιστροφή της τάσης στο πετρέλαιο; Τι σημαίνει για τις διεθνείς αγορές;

του John Authers

Οι traders της ενεργειακής αγοράς της Νέας Υόρκης επέστρεψαν στη δουλειά τους την Τρίτη μετά την αργία της Δευτέρας, υπό παράξενες, εάν όχι απίστευτες, συνθήκες. Η τιμή του συμβολαίου αργού πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν!

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια, από το Μάρτιο του 2004 οπότε ξεκίνησε το πρόσφατο -και διατηρήσιμο- ράλι των πετρελαϊκών τιμών.

Ωστόσο, αυτή η αντίστροφή στην τάση της πετρελαϊκής τιμής δεν έτυχε τυμπανοκρουσιών, και όχι άδικα. Η 12μηνη σύγκριση δείχνει πτώση στην τιμή του WTI μόνο και μόνο χάρη στην επέτειο ενός έτους από την εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών στον απόηχο του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος προκάλεσε προβλήματα στην προσφερόμενη ποσότητα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αργού Brent, που δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ από τον τυφώνα, δεν έδειξε πτώση σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η πρόσφατη υποχώρηση στις τιμές ενδέχεται να έχει πιο μακροπρόθεσμη σημασία. Το WTI έχει υποχωρήσει κατά 10% σε σχέση με το ανώτατο σημείο στο οποίο διαμορφωνόταν πριν από ένα μήνα εν μέσω ανησυχίας για γενικευμένη πολεμική σύρραξη στο Λίβανο.

Όπως επισημαίνει και η High Frequency Economics, αυτό ενδέχεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους αμερικανούς καταναλωτές, τους οποίους παρακολουθούν στενά οι αγορές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εταιρία αναλύσεων προβλέπει ότι ο πληθωρισμός για το Σεπτέμβριο ενδέχεται να υποχωρήσει στο 2,5% από 4% τον Αύγουστο. Επίσης προβλέπει υποχώρηση των λιανικών τιμών πετρελαίου κατά 12% εντός του μήνα, κάτι που θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της στεγαστικής αγοράς στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Μια περαιτέρω υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής ενδέχεται να έχει πιο δραματικές επιπτώσεις για τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, αλλά ακόμη και για χρηματοοικονομικά κέντρα που έχουν επωφεληθεί από ροές πετροδολαρίων, όπως το Λονδίνο.

Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις μεγάλες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Ο κλάδος ενέργειας στον αμερικανικό S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 12,2% μετά τον τυφώνα Κατρίνα, έναντι ανόδου μόλις 7,6% στο δείκτη αναφοράς S&P 500. Ίσως έχει έλθει η ώρα για υπεραπόδοση των μη-ενεργειακών τίτλων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v