Πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί…

To κλασικό παράπονο των hedge funds τα τελευταία χρόνια ήταν ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα επίπεδα μεταβλητότητας στις αγορές. Με άλλα λόγια, οι παραδοσιακές χρηματιστηριακές αγορές ήταν υπερβολικά ”ήσυχες” σε σχέση με τα ιστορικά στάνταρντς. Ωστόσο, η εκτίναξη της μεταβλητότητας το Μάιο τα οδηγεί σε μέσες απώλειες 3-6%. Σηματοδοτεί η αύξηση της μεταβλητότητας και η αναβίωση των ”event days” σημείο καμπής για τις αγορές;

του Stephen Schurr

Το παλιό ρητό ”πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί” παράγει έναν ενοχλητικό αντίλαλο για τα ευρωπαϊκά hedge funds.

To κλασικό παράπονο των hedge funds τα τελευταία χρόνια ήταν ότι βρισκόμασταν σε αγορά ”αρκούδων” από πλευράς μεταβλητότητας. Με άλλα λόγια, οι παραδοσιακές χρηματιστηριακές αγορές ήταν υπερβολικά ”ήσυχες” σε σχέση με τα ιστορικά στάνταρντς. Τα hedge funds σε ΗΠΑ και Ευρώπη γκρίνιαζαν για την έλλειψη μεταβλητότητας, η οποία βοηθά τους διαχειριστές των εν λόγω αμοιβαίων να παράγουν υπεραποδόσεις.

Ο Μάιος έφερε μια ικανοποιητική δόση μεταβλητότητας και τα περισσότερα hedge funds στην Ευρώπη δεν ”καλοπέρασαν”. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί με την μεταβλητότητα: μπορείς να την αξιοποιήσεις μόνο εάν την περιμένεις, και πολλοί διαχειριστές δεν είχαν σχετική εμπειρία τα τελευταία χρόνια.

Οι αγορές, ιδίως οι ευρωπαϊκές, έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν αποδώσει την υποχώρηση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τις ανησυχίες για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι διαχειριστές hedge funds συμφωνούν ”σιωπηρά” ότι η ενίσχυση της μεταβλητότητας δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη είδηση και τα θεμελιώδη δεν έχουν μεταβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένοι διαχειριστές παραδέχονται ότι πιάστηκαν ”απροετοίμαστοι”.

Το μέσο hedge fund σημειώνει απώλειες 3-6% το Μάιο, σύμφωνα με μια ανεπίσημη επισκόπηση σε διαχειριστές hedge funds, επενδυτές και χρηματιστές. Πολλά hedge funds, ιδίως αυτά που κατέγραψαν διψήφια κέρδη τον Απρίλιο, υπέστησαν ακόμη ισχυρότερες απώλειες.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη μεταβλητότητα ίσως αποτελεί οιωνό για σημείο καμπής στην αγορά, κάτι για το οποίο δεν έχουν προετοιμαστεί οι διαχειριστές των hedge funds.

Σκεφτείτε την ενίσχυση των ”event days”. Ελλείψει ακαδημαϊκών εργασιών για τη μεταβλητότητα στην αγορά, πολλοί αναλυτές έχουν ορίσει ότι μια ”event day” στην αγορά είναι η ημέρα με άνοδο ή πτώση των μετοχών κατά 2% ή περισσότερο.

Εντός του μήνα έχουμε παρατηρήσει τέσσερις τέτοιες ημέρες στον FTSE 100, μετά από διετή ”ξηρασία”. Η τελευταία μεταβολή του δείκτη κατά 2% είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2004. Από την αρχή της δεκαετίας, μόλις σε τρεις μήνες παρατηρούνται τέσσερις ή περισσότερες ”event days” στον FTSE 100: Το Μάρτιο του 2003, τον Απρίλιο του 2000 και τον Φεβρουάριο του 2000.

Φυσικά, ο Μάρτιος του 2003, με την αβεβαιότητα για τον πόλεμο στο Ιράκ να βρίσκεται στο κατακόρυφο, σηματοδότησε την αρχή ενός εντυπωσιακού τριετούς ράλι για τον FTSE και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ο Φεβρουάριος και ο Απρίλιος του 2000 σηματοδότησαν το ανώτατο σημείο της χρηματιστηριακής ”φούσκας” που άρχισε τη διόρθωση το Μάρτιο του 2000 και ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια.

Εάν η αναβίωση των ”event days” σηματοδοτεί ένα ακόμη σημείο καμπής, δύσκολα θα είναι ευνοϊκό για τις αγορές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v