Μένουν ή φεύγουν οι επενδυτές από τις αναδυόμενες;

O δείκτης MSCI των μετοχών των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 13% σε δυο εβδομάδες, ενώ οι ισοτιμίες τους έχουν σημειώσει ισχυρές απώλειες και τα ομόλογα έχουν καταρρεύσει, λόγω των ισχυρότατων εκροών ξένων κεφαλαίων. Ωστόσο, ο MSCI κερδίζει ακόμη 9% στο έτος, σε ένα κρίσιμο τεστ αντοχής για τους ξένους επενδυτές, τη στιγμή που οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι εάν πρόκειται για κρίση ή διόρθωση.

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Τελείωσε ή όχι ακόμη; Αυτό αναρωτιούνται οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, μετά τις ”καταιγίδες” των προηγούμενων 15 ημερών.

O δείκτης MSCI των μετοχών των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 13% σε δυο εβδομάδες, ενώ οι ισοτιμίες τους έχουν σημειώσει ισχυρές μεταβολές και τα ομόλογα έχουν καταρρεύσει.

Οι επενδυτές, σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, έχουν τοποθετήσει έναν πακτωλό κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους αναλυτές είναι εάν οι επενδυτές θα παραμείνουν στις αγορές, αντέχοντας τους πρόσφατους κλυδωνισμούς, ή θα οδηγηθούν στην ασφάλεια των εγχώριων αγορών τους, αφήνοντας τις αναδυόμενες αγορές να παραπαίουν.

Η αφορμή για τους τελευταίους κλυδωνισμούς ήταν οι ανησυχίες για υπερθέρμανση στις αγορές εμπορευμάτων μετά το εντυπωσιακό ράλι -εφάμιλλο με αυτά που έχουν παρατηρηθεί σε πολλές αναδυόμενες αγορές.

Όμως το ξεπούλημα εντάθηκε καθώς οι αγορές φοβήθηκαν ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών σε επίπεδα υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ”στραγγίζοντας” τη ρευστότητα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα.

”Όταν μιλάμε για μείωση της ρευστότητας, οι αναδυόμενες αγορές τείνουν να δέχονται ισχυρά χτυπήματα”, αναφέρει ο Brad Durham, διαχειριστής της Emerging Portfolio Fund Research. Στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου, παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές των τελευταίων δυο ετών.

”Υπήρξαν σημάδια πανικού και αποκομιδής κερδών αλλά αυτό είναι φυσικό -όσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη, τόσο ισχυρότερο είναι το κίνητρο διασφάλισής τους”, προσθέτει ο κ. Durham.

Όμως, πολλοί αναλυτές είναι ακόμη αισιόδοξοι. ”Δεν πιστεύω ότι οι τελευταίες δυο εβδομάδες αποτελούν ένδειξη μεγαλύτερων κινδύνων. Πρόκειται απλά για διόρθωση”, επισημαίνει ο Mansoor Dailami, εκ των συντελεστών της ετήσιας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Το εφετινό ράλι σε πολλές αναδυόμενες αγορές ήταν τόσο ισχυρό που το ξεπούλημα των δυο τελευταίων εβδομάδων δεν έχει ακυρώσει όλα τα ετήσια κέρδη, Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών κερδίζει ακόμη 9% στο έτος και 74% από τις αρχές του 2004.

Ωστόσο, η πρόσφατη ενίσχυση της μεταβλητότητας αποτελεί κρίσιμο τεστ για τις αντοχές των επενδυτών που εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά για την εν λόγω παραδοσιακά ευμετάβλητη κατηγορία επενδύσεων.

Τα ρίσκα δεν είναι τα ίδια με αυτά του παρελθόντος. Αυτή τη φορά, δεν αφορούν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών”, τονίζει ο κ. Dailami.

Ο Kingsmill Bond, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Deutsche Bank, συμφωνεί: ”Ακόμη και εάν απομακρυνθούν τα ξένα κεφάλαια, οι αναδυόμενες αγορές δύσκολα θα δεχτούν επιπτώσεις ανάλογες με αυτές που έχουμε παρατηρήσει σε προηγούμενες κρίσεις”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v