Lex: Αγορές

”Tell me what’s going on” τραγουδούσε ο Marvin Gaye. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να απευθύνουν το ίδιο ακριβώς ερώτημα για το τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές. Ακόμη δυσκολότερο είναι να πει κανείς εάν η διαδικασία διόρθωσης έχει ολοκληρωθεί. Η άποψη πολλών επενδυτών ότι πρόκειται απλά για μια ήπια διόρθωση, που οδηγεί σε αγοραστικές ευκαιρίες, δείχνει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, καθώς οι αισιόδοξοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη παραδώσει τα όπλα.



”Tell me what’s going on” τραγουδούσε ο Marvin Gaye. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να απευθύνουν το ίδιο ακριβώς ερώτημα.

Μέρος της απάντησης είναι ότι οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις αγορές δείχνουν να οφείλονται σε διάθεση μείωσης του επενδυτικού κινδύνου μετά από μια μακρά περίοδο ”ταύρων”.

Οι αγορές που είχαν ενισχυθεί περισσότερο δέχτηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα. Στις ανεπτυγμένες αγορές, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν χειρότερη απόδοση από τις αμερικανικές, αντανακλώντας το μεγαλύτερο ράλι τους σε σχέση με τα χαμηλά του 2003 και τα μικρότερα επίπεδα ρευστότητας.

Οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ξεπουλήματος, το οποίο έλαβε χώρα τόσο σε χώρες με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών όπως η Τουρκία, όσο και σε χώρες χωρίς τέτοια προβλήματα, όπως η Βραζιλία. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους -η διαφοροποίηση ανάλογα με τα θεμελιώδη μεγέθη των χωρών θα συμβεί αργότερα.

Τι πυροδότησε την ”βουτιά” στις αγορές; Θα ήταν βολικό να την αποδώσουμε στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Άλλωστε, η ανακοίνωση των στοιχείων του δομικού πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ προκάλεσε την ισχυρή πτώση στις τιμές των μετοχών.

Όμως δυο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις του δομικού πληθωρισμού δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστούν πληθωριστικό φόβητρο. Τόσο η τιμή του χρυσού όσο και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έχουν υποχωρήσει από τις 12 Μαΐου. Σίγουρα, οι ροές κεφαλαίων στα treasuries έχουν αυξηθεί, καθώς τα κεφάλαια απομακρύνονται από επενδυτικές κατηγορίες με μεγαλύτερο δείκτη ρίσκου, αλλά η όλη τάση δεν δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν τρομάξει από τον πληθωρισμό.

Πιο πειστικό είναι το σενάριο ότι φθίνει η πεποίθηση των επενδυτών για το σενάριο ”Goldilocks”, ότι δηλαδή η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρή αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις. Οι επενδυτές τρέμουν στην ιδέα ότι η Federal Reserve ίσως προσπαθήσει να ενισχύσει την αξιοπιστία της και υπεραντιδράσει σε μια μικρή άνοδο του πληθωρισμού, πλήττοντας την ανάπτυξη. Το γεγονός ότι οι μετοχές και όχι τα ομόλογα είναι η κατηγορία που έχει δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα, με τις τιμές των εμπορευμάτων να υποχωρούν επίσης, συνηγορεί σε αναπτυξιακή ανησυχία.

Θα συνεχιστεί η διόρθωση; Με τη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συσφίγγουν τη νομισματική του πολιτική, έχουν ”μαζευτεί” πολλά carry trades. Η ανατίμηση του γεν κατά σχεδόν 10% από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου έχει κάνει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις τοποθετήσεις τους που χρηματοδοτούνται με το ιαπωνικό νόμισμα.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν η διαδικασία διόρθωσης έχει ολοκληρωθεί. Η άποψη πολλών επενδυτών ότι πρόκειται απλά για μια ακόμη ήπια διόρθωση, που οδηγεί σε αγοραστικές ευκαιρίες, δείχνει ότι δεν έχει τελειώσει, καθώς οι αισιόδοξοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη παραδώσει τα όπλα.

Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι για να μειωθεί η μεταβλητότητα, οι επενδυτές θέλουν διαβεβαιώσει ότι η διόρθωση δεν είναι η αρχή μιας διατηρήσιμης αγοράς ”αρκούδων”. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει τα μακροοικονομικά δεδομένα να δείξουν ότι το σενάριο Goldilocks είναι ακόμη ενεργό και η αγορά να πειστεί ότι η Fed δεν έχει χάσει το στιλ της. Και στα δυο υπάρχει έντονη αβεβαιότητα και θα χρειαστεί χρόνος για να αποδειχθούν. Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες ταραχές στις αγορές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v