Πιθανή η διατήρηση της αστάθειας στις αγορές

Οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις αγορές ήταν αναπόφευκτοι. Ωστόσο, ίσως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά εάν η πτωτική τροχιά στις αγορές που ξεκίνησε την Πέμπτη αποτελεί αποφασιστική διακοπή στην τάση ή απλά την αναπόφευκτη διόρθωση που λαμβάνει χώρα σε κάθε αγορά ”ταύρων”.

του Philip Coggan

Οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στις αγορές ήταν αναπόφευκτοι. Ο συνδυασμός της εκτίναξης των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων και των δεικτών στις χρηματιστηριακές αγορές σε ένα περιβάλλον υποχώρησης του δολαρίου και αυξανόμενων επιτοκίων σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί.

Σε κάποιο σημείο, είτε οι επενδυτές θα ανησυχούσαν για τις πληθωριστικές πιέσεις (οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα) ή τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας τις τιμές των εμπορευμάτων (και πιθανότατα και τις μετοχές) σε χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η πτωτική τροχιά στις αγορές που ξεκίνησε την Πέμπτη αποτελεί αποφασιστική διακοπή στην τάση ή απλά την αναπόφευκτη διόρθωση που λαμβάνει χώρα σε κάθε αγορά ”ταύρων”.

Έχουν τοποθετηθεί τόσο πολλά κεφάλαια που αξιοποιούν τη δυναμική της αγοράς (momentum plays) που κάθε σημάδι αδυναμίας οδηγεί τους κερδοσκόπους σε κινήσεις αποκομιδής κερδών. Όπως αναφέρει και ο Khuram Chaudhry της Merrill Lynch το ξεπούλημα καταγράφηκε πρωτίστως στις επενδυτικές κατηγορίες με το μεγαλύτερο δείκτη ρίσκου, όπως τα εμπορεύματα και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Το δολάριο δείχνει επίσης να παίζει έναν πολυσύνθετο ρόλο. Την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν να υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό. Ο κ. Chaudhry επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβαθμιστούν για να αντανακλούν την επίδραση της υποχώρησης του δολαρίου στα κέρδη από τις εξαγωγές.

Όμως το δολάριο σταθεροποιήθηκε τη Δευτέρα. Από μια πλευρά, αυτό δείχνει παράξενο, καθώς μια πιο αδύναμη οικονομία υποδηλώνει ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, εξαφανίζοντας την απόδοση που στηρίζει το νόμισμα. Ωστόσο η πιο ισχυρή δύναμη φαίνεται πως είναι η αντίστροφη συσχέτιση του δολαρίου με τον χρυσό (ο οποίος υποχώρησε κάτω από τα 700 δολάρια την ουγκιά τη Δευτέρα).

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα πολύπλοκη τη ζωή των επενδυτών είναι ότι η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας παραμένει ασαφής. Τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα και κυρίως τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Παρασκευής, είναι πιο ισχνά από ότι αναμενόταν. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί το γιατί τα εμπορεύματα και οι μετοχές δέχτηκαν πλήγμα -η άνοδος και στις δυο κατηγορίες βασίζεται στο σενάριο του αναπληθωρισμού. Και αυτό δείχνει ότι έπεται περαιτέρω αστάθεια στις αγορές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v