Lex: ”Κακόκεφες” αγορές

Έχει την εικόνα ξεπουλήματος, αλλά όχι όπως την έχουμε συνηθίσει. Το δολάριο υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες που δεν μπορούν να διατηρηθούν βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο και στις ΗΠΑ και οι απόψεις των επενδυτών δείχνουν να διίστανται για τις τελευταίες ανακοινώσεις της Federal Reserve.

Έχει την εικόνα ξεπουλήματος, αλλά όχι όπως την έχουμε συνηθίσει. Το δολάριο υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες που δεν μπορούν να διατηρηθούν βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο και στις ΗΠΑ και οι απόψεις των επενδυτων δείχνουν να διίστανται για τις τελευταίες ανακοινώσεις της Federal Reserve. Η υποχώρηση του δολαρίου δεν θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη.

Η ισοτιμία του δολαρίου απειλείται από διάφορες κατευθύνσεις. Από τη διασπορά των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών και τη φθίνουσα στήριξη από την απόδοση, έως το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Όμως, το παράξενο είναι γιατί αυτοί οι παράγοντες πλήττουν τις αμερικανικές μετοχές, αντί τα ομόλογα. Σίγουρα και τα 10ετή κρατικά ομόλογα δέχονται πιέσεις, αλλά η απόδοσή τους, λίγο πάνω από το 5%, δεν τρομοκρατούν τις αγορές. Στην πραγματικότητα, το ξεπούλημα στις μετοχές φαίνεται περισσότερο σαν αποκόμιση κερδών παρά σαν ανησυχία για τα θεμελιώδη μεγέθη. Άλλωστε, οι αμερικανικές μετοχές δύσκολα θα θεωρούνταν ”κελεπούρια”, καθώς διαπραγματεύονται με Ρ/Ε 16.

Επιπροσθέτως, οι συσχετίσεις μεταξύ των ισοτιμιακών μεταβολών και των τιμών των μετοχών δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα. Σκεφτείτε την αδυναμία του δολαρίου το 2003 με τις τιμές των μετοχών να ενισχύονται. Και από τη στιγμή που, όπως επισημαίνει η Citigroup, τα κέρδη από τις διεθνείς αγορές ως ποσοστό επί της συνολικής κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι σχετικά μικρό (στο 15%), οι εγχώριες οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν την ”υγεία” των επιχειρήσεων.

Στην εγχώρια αγορά, οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Η ρευστότητα και ο επιχειρηματικός δανεισμός διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Δείκτες όπως τα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών των εταιριών εμφανίζουν ανθεκτικότητα, αν και ο ρυθμός της επέκτασης συρρικνώνεται, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη α΄ τριμήνου ήταν ισχυρά και η κινητικότητα στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις είναι ικανοποιητική. Φυσικά, ύστερα από αυτά, όλα τα μάτια στρέφονται στον Αμερικανό καταναλωτή. Το αν θα υποκύψει στην επιβράδυνση της στεγαστικής αγοράς και στην εκτίναξη των τιμών της βενζίνης είναι η ερώτηση του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Μέχρι στιγμής πάντως, αντέχει.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v