Βρισκόμαστε σε νέα εποχή ”ταύρων”;

Το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές ξεπέρασε ένα ακόμη ορόσημο, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI-All Country World Index να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 349,06 μονάδων καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Το ερώτημα είναι, βρισκόμαστε σε νέα εποχή ”ταύρων” ή σε ένα ράλι σε μια μακρά αγορά ”αρκούδων”;

του Philip Coggan

Το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές ξεπέρασε ένα ακόμη ορόσημο τη Δευτέρα. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI-All Country World Index διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 349,06 μονάδων που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί το Μάρτιο του 2000, στο ανώτατο σημείο της ”φούσκας” των μετοχών internet.

Εάν ορισμένοι από τους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, όπως ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο FTSE 100 μπορέσουν να σημειώσουν επίσης νέα υψηλά, λύνεται ένα σημαντικό ερώτημα. Η ενίσχυση των χρηματιστηρίων από τα χαμηλά της περιόδου φθινόπωρο 2002- άνοιξη 2003 αποτελεί μια νέα αγορά ”ταύρων” και όχι ένα ράλι σε μια μακρά αγορά ”αρκούδων”.

Ήδη, δείκτες με εταιρίες μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως ο δείκτης Russell 2000 στις ΗΠΑ ή ο δείκτης FTSE 250 στην Αγγλία έχουν φθάσει σε νέα υψηλά. Εν τω μεταξύ, στην ισχυρή τροχιά του δείκτη MSCI All-Country World Index έχει συμβάλλει το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται πλέον οι αναδυόμενες αγορές.

Φυσικά, οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να σκαρφαλώσουν σε νέα υψηλά και μετά να καταρρεύσουν. Όμως τουλάχιστον, φαίνονται να έχουν ισχυρότερες βάσεις σε σχέση με το 2000. Τα εταιρικά κέρδη ανακάμπτουν από το 2002. Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, o λόγος των αμερικανικών εταιρικών κερδών προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1959.

Ως αποτέλεσμα, οι αποτιμήσεις φαίνονται πολύ λιγότερο ”τεντωμένες” σε σχέση με μια εξαετία πριν. Τότε, ο δείκτης Ρ/Ε στον MSCI All-Country World Index ήταν 32,7. Τώρα είναι 17,3. Στην ίδια χρονική περίοδο, η μερισματική απόδοση του δείκτη έχει ενισχυθεί από 1,3% στο 2%.

Επιπροσθέτως, πολλοί ισχυρίζονται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των αναδυόμενων αγορών φαίνονται πολύ ισχυρότερα σε σχέση με το 2000. Πολλές χώρες πλέον έχουν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών ενώ άλλες βλέπουν τις οικονομίες τους να ισχυροποιούνται από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων.

Σαφέστατα, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η παγκόσμια οικονομία ενισχύεται με βάση κυκλικούς ή δομικούς παράγοντες. Ένα υψηλότερο μερίδιο της εταιρικής κερδοφορίας στο ΑΕΠ θα πρέπει να οδηγήσει σε προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων, δημιουργώντας ανταγωνισμό που θα οδηγήσει την κερδοφορία σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων θα συρρικνώσουν τελικά τα περιθώρια κερδοφορίας και την καταναλωτική ζήτηση. Η πεποίθηση ότι οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να οδηγηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα στοίχημα ότι ο κύκλος δεν θα τεθεί σε λειτουργία αυτή τη φορά και ότι η παγκόσμια οικονομία έχει σημειώσει δομική βελτίωση.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v