Τι ζητά η Γερμανία για τα ελληνικά δάνεια

Η Γερμανία διαφωνεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη για τον τόκο που θα επιβληθεί στη χρεωμένη Ελλάδα αν αυτή προσφύγει σε έκτακτο δανεισμό. Το Βερολίνο φέρεται να ζητά 6-6,5% αντί για 4-4,5%.

  • Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Chris Bryant (Βιέννη) και Kerin Hope (Αθήνα)
Τι ζητά η Γερμανία για τα ελληνικά δάνεια
 Η Γερμανία βρίσκεται σε διένεξη με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για το πόσο τόκο θα επιβάλει στη χρεωμένη Ελλάδα αν αυτή ζητήσει τα έκτακτα δάνεια που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες.

Η διένεξη αυτή μπορεί να αναβάλει μια ταχεία συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά στο δίχτυ ασφαλείας που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θεωρείται κρίσιμο για να μειώσει τον κίνδυνο να ενεργοποιήσει τελικά η Ελλάδα τα δάνεια.

Τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να δώσουν δάνεια στο 4% - 4,5%, το επιτόκιο που πληρώνουν οι υπόλοιποι μεγάλοι δανειολήπτες της ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στους "Financial Times". Αλλά η Γερμανία θέλει η Αθήνα να πληρώσει 6% - 6,5%, το επιτόκιο που πληρώνει για τα 10ετή ομόλογά της.

Η θέση της Γερμανίας είναι ότι τα "μη επιδοτούμενα" επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί μόνο με το επιτόκιο που πλήρωσε την τελευταία φορά στην αγορά. Το Βερολίνο φοβάται βέτο στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν δεχτεί φθηνότερη χρηματοδότηση.

"Αν πείτε ότι η όλη προσπάθεια σταθεροποίησης της Γερμανίας διακυβεύεται αν πληρώνει τόσο υψηλά spreads (έναντι των γερμανικών ομολόγων), θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι αυτά τα spreads θα μειωθούν", δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. "Όμως, οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες ζούσαν με περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν και πρέπει να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα, οπότε να πληρώσουν 3 ποσοστιαίες μονάδες σε τόκο, δηλαδή διπλάσιο απ’ όσο πληρώνει το Βερολίνο για τα δικά του 10ετή ομόλογα".

Η Ελλάδα ζητεί έκτακτο δανεισμό στο 4% - 4,5%, "επιτόκιο αντίστοιχο με το πορτογαλικό, αυτό θα θέλαμε", δήλωσε ένας αξιωματούχος, αν και αυξάνονται οι ελπίδες στην Αθήνα ότι ίσως να μη χρειαστεί στήριξη αργότερα μέσα στο έτος.

Εν τω μεταξύ, αν και αξιωματούχοι από διάφορες χώρες δηλώνουν ότι το σύνολο του "πακέτου" δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, σημειώνουν πως το ποσοστό του ΔΝΤ θα φτάσει, αλλά δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές η ποσόστωση της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό.

Η πρόσβαση στα standby δάνεια του ΔΝΤ θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να δανειστεί το ένα τρίτο του ποσού αυτού στο 1,25% και επιτόκιο που θα φτάσει ίσως στο 3,25% για τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΔΝΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους.

Δεδομένου ότι στελέχη της Κομισιόν είχαν δηλώσει στα τέλη Μαρτίου πως η ευρωζώνη θα επωμιστεί τα δύο τρίτα της βοήθειας, αυτό σημαίνει ότι η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ και της ευρωζώνης θα "χτυπήσει" τα 30 δισ. ευρώ.

Πάντως, ευρωπαϊκοί παράγοντες δηλώνουν ότι δεν έχει διευκρινιστεί κάποιο σύνολο.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v