Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβιβασμός με σφραγίδα Buffett στις ΗΠΑ

Ο πολιτικός συμβιβασμός για την επιβολή του σχεδίου διάσωσης επιτεύχθηκε, κατόπιν καθοριστικής παρέμβασης του W. Buffett, και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας. Βασικά σημεία και περιορισμοί.

  • James Politi, Krishna Guha, Daniel Dombey, Harvey Morris (Ουάσιγκτον)
Συμβιβασμός με σφραγίδα Buffett στις ΗΠΑ
Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να αποζημιώσει την αμερικανική κυβέρνηση για τυχόν απώλειες εξαιτίας του σχεδίου διάσωσης 700 δισ. δολ., με βάση την καθοριστική πολιτική συμφωνία που εξασφαλίστηκε και ανοίγει τον δρόμο για έγκριση από το Κογκρέσο, ίσως και σήμερα Δευτέρα. 

Έπειτα από ένα σαββατοκύριακο πλήρες από φρενήρεις διαβουλεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Hank Paulson και η δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής κ. Nancy Pelosi ανακοίνωσαν την Κυριακή μια καταρχήν συμφωνία, που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να εξαγοράσει έως 700 δισ. δολ. σε προβληματικά ενεργητικά χρηματοοικονομικών οίκων.

Η συμφωνία προβλέπει ιστορικού μεγέθους περιορισμούς για τις πληρωμές των διοικητών στελεχών των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ανοίγει τον δρόμο ώστε να πάρει η κυβέρνηση μετοχικά εντάλματα (equity warrants) σε αυτούς τους οίκους.

Η συμφωνία προέκυψε κατόπιν παρέμβασης του δισεκατομμυριούχου επενδυτή κ. Warren Buffett, ο οποίος συνομίλησε προσωπικά με ανθρώπους-"κλειδιά" στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε ότι θα συμβεί "το χειρότερο τραπεζικό κραχ στην αμερικανική ιστορία" εάν δεν κατορθώσουν να παρέμβουν.

Η λύση προκύπτει 10 ημέρες αφότου ο κ. Paulson και ο κ. Ben Bernanke, διοικητής της Federal Reserve, ζήτησαν από το Κογκρέσο να δράσει για να διασώσει το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα από την κατάρρευση. Την περασμένη εβδομάδα, νομοθέτες και από τις δύο παρατάξεις εξέφρασαν σκεπτικισμό και οργή για το μέγεθος και τους σκοπούς του αιτήματος, αλλά εν τέλει υπέκυψαν, φοβούμενοι αυτό που θα συνέβαινε εάν δεν έκαναν τίποτα. Οι διεθνείς αγορές "κρατούν την ανάσα τους" περιμένοντας την κατάληξη των συνομιλιών.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι συνομιλίες "ξεκόλλησαν" όταν βρέθηκε τρόπος ώστε να αντιμετωπιστούν ανησυχίες δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών για την ανεπαρκή προστασία των φορολογουμένων στο σχέδιο.

Εάν, έπειτα από πέντε χρόνια, εμφανιστούν στην κυβέρνηση ζημίες εξαιτίας της πώλησης των ενεργητικών που θα αγοράσει μέσω του προγράμματος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ώστε να ανακτηθούν τα χρήματα από τον κλάδο των τραπεζών.

Αν και επιβλήθηκαν μια σειρά περιορισμοί στις αμοιβές στελεχών των εταιριών που συμμετέχουν στο σχέδιο, οι δημοκρατικοί εγκατέλειψαν το αίτημα να πάρουν οι μέτοχοι δικαίωμα ψήφου για αυτές τις αμοιβές, κάτι στο οποίο αντιστάθηκε η κυβέρνηση.

Θα δοθεί πλήρης δικαιοδοσία για τα 700 δισ. δολ., αλλά τα χρήματα θα δοθούν σε τρία στάδια, ξεκινώντας αρχικά από 250 δισ. δολ. Το Κογκρέσο έχει δικαίωμα να μπλοκάρει τα τελευταία 350 δισ. δολ.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v