Η Ρωσία ανακοίνωσε πως προχωρά σε άρση των περισσότερων κυρώσεων που επέβαλε στην Άγκυρα, αφότου ο τουρκικός στρατός κατέρριψε ρωσικό μαχητικό τζετ πάνω από τα σύνορα με τη Συρία πριν από 18 μήνες.
Η κίνηση υπερτονίζει μια χαλάρωση στις εντάσεις μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Τούρκου ομολόγου του, έπειτα από έναν μακροχρόνιο διπλωματικό καυγά που έχει θεωρηθεί ως δοκιμασία αποφασιστικότητας μεταξύ των δύο τυράννων.
Ο κ. Πούτιν αποκατέστησε μερικώς την Τετάρτη μια διμερή συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση με βίζα ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέστειλε τις κυρώσεις ενάντια στις τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και έδωσε τέλος σε μια απαγόρευση στην απασχόληση Τούρκων εργαζομένων στη χώρα. Επιπλέον τερμάτισε ένα εμπάργκο σε μια σειρά τουρκικών εισαγωγών, γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.
Η απόφαση για άρση των κυρώσεων έρχεται σχεδόν έναν χρόνο αφότου ο κ. Πούτιν και ο κ. Ερντογάν ορκίστηκαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς έπειτα από μια απολογία του Τούρκου προέδρου για την κατάρριψη του μαχητικού τζετ.
Επιπλέον, η επαναπροσέγγιση της Ρωσίας και της Τουρκίας έρχεται αφού η Άγκυρα φαίνεται πως χαλαρώνει τη σκληρή στάση απέναντι στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς δεν ζητά πλέον δημόσια από τον Σύρο ηγέτη να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του.
Η Μόσχα, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ, και η Άγκυρα, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης, συνεργάστηκαν επίσης ως μεσάζοντες σε μια κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι, την πόλη της βόρειας Συρίας, το Δεκέμβριο και έχουν λειτουργήσει ως μεσολαβητές στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η εκεχειρία δεν κράτησε, ωστόσο διπλωμάτες στη Μόσχα τόνισαν πως η συνεργασία βοήθησε τη Ρωσία και την Τουρκία να εντοπίσουν σημεία κοινού ενδιαφέροντος στο θέμα της Συρίας, καθώς τα δύο μέρη έχουν εξελιχθεί σε κρίσιμες εξωτερικές δυνάμεις, εμπλεκόμενες στις συρράξεις.
Η άρση των κυρώσεων θα φέρει κάποια ανακούφιση στην οικονομία της Τουρκίας που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Η Τουρκία ήταν μία από τις αναδυόμενες αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά έχει πληγεί από την αστάθεια και την αδύναμη εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι. Ο κ. Ερντογάν έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει εξαπολύσει μια σαρωτική καταστολή με στόχους από το στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.
Η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί ιδιαιτέρως από μια απαγόρευση ταξιδιωτικών πακέτων από τη Ρωσία, παρότι αυτό το εμπάργκο ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ανέστειλε η Μόσχα.
Η ροή Ρώσων τουριστών στην Τουρκία βυθίστηκε σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πέρυσι, από 3,6 εκατομμύρια το 2015.
Τα πρόσφατα διατάγματα του κ. Πούτιν θα επιτρέψουν πλέον σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες, που είχαν κορυφαία θέση στη ρωσική αγορά, να επιστρέψουν στην αγορά. Ωστόσο, η Μόσχα διατηρεί μια απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικής τομάτας, που έχει πλήξει τον γεωργικό τομέα της Τουρκίας. Η Ρωσία κάποτε αντιστοιχούσε στο 70% των εξαγωγών τομάτας της χώρας.
Η πεισματική άρνηση του κ. Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση στις εισαγωγές τομάτας, ώθησε την Τουρκία να λάβει μέτρα-αντίποινα ενάντια στη Ρωσία.
Το Μάρτιο, η Άγκυρα ανέστειλε την έκδοση αδειών εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία χωρίς δασμούς. Η Τουρκία ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τους Ρώσους εξαγωγείς σίτου και η κίνηση πυροδότησε προειδοποιήσεις για εμπορικό πόλεμο.
Όταν οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στη Ρωσία πριν από έναν μήνα, ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε τις τουρκικές τομάτες, εγκωμιάζοντάς τες ως «και νόστιμες και φθηνές». Αλλά ο κ. Πούτιν δεν συγκινήθηκε.
Επιχειρηματολόγησε πως οι ρωσικές εταιρίες που παρενέβησαν για να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η απαγόρευση της τουρκικής τομάτας, χρειάζονται χρόνο για να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation