Οι διαρροές από ΗΠΑ υπονομεύουν τη μάχη κατά του ISIS

Δικαιολογημένος ο εκνευρισμός των Βρετανών για τις διαρροές πληροφοριών από τις ΗΠΑ. Γιατί η αποκάλυψη του ονόματος του δράστη μπορεί να βοήθησε τους τρομοκράτες. Αναγκαία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Οι διαρροές από ΗΠΑ υπονομεύουν τη μάχη κατά του ISIS
  • του Philip Stephens

Είναι εύκολο να παρωδήσει κανείς τον πιθανό διάλογο ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ντόναλντ (με ύφος αυστηρής δασκάλας), οι υπηρεσίες πληροφοριών σου διαρρέουν απόρρητες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης. Βλάπτουν την έρευνά μας για την τρομοκρατική θηριωδία στο Μάντσεστερ!».

«Τερ… ε… εζα, το ξέρω! Τι νομίζεις ότι κάνουν σε μένα οι κατάσκοποι; Και το FBI έχει πλέον ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους New York Times και την Washington Post».

Υπάρχει ο πειρασμός να εντάξει κανείς τη δημοσίευση σε αμερικανικά μέσα απόρρητων βρετανικών πληροφοριών για τη θηριωδία στο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο της δίνης των διαρροών από τις μυστικές υπηρεσίες και άλλες πηγές, που έχει παρασύρει την προεδρία Τραμπ.

Αυτό θα ήταν λάθος. Η προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι ισλαμιστές τρομοκράτες, στη Βρετανία, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού είναι πολύ σημαντική για να γίνει όμηρος των πολλαπλών ερευνών στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις σχέσεις της καμπάνιας του κ. Τραμπ με τους Ρώσους.

Οι Βρετανοί έχουν ορθά εκνευριστεί για δύο διαρροές. Η πρώτη γνωστοποίησε το όνομα του δράστη Σαλμάν Αμπεντί, την ώρα που Βρετανοί ερευνητές συνέχιζαν να ψάχνουν στοιχεία για την οικογένεια και τις επαφές του. Η δεύτερη αφορούσε φωτογραφίες από ό,τι είχε απομείνει από τον εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποίησε ο Αμπεντί στην αρένα του Μάντσεστερ.

Η πρώτη εξ αυτών ήταν δυνητικά και η πιο επιζήμια. Ενδέχεται να προειδοποίησε τις επαφές ή τους συνεργάτες του Αμπεντί για την πρόοδο της έρευνας. Να το θέσω με διαφορετικό τρόπο: μπορεί να έδωσε σε κάποιον άλλο τρομοκράτη λίγες ώρες περιθώριο για να αλλάξει τα σχέδιά του.

Οι βρετανικές αρχές φοβούνται ότι σχεδιαζόταν μία ακόμα επίθεση.

Εκ πρώτης όψεως, οι φωτογραφίες προκάλεσαν λιγότερο κακό, αν και επιβεβαίωσαν πως οι αρχές είχαν καλή εικόνα για τη φύση του μηχανισμού, κάτι που ήταν καίριο στο να κρίνουν αν ο Αμπεντί δρούσε από μόνος του ή η βομβιστική επίθεση ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Συνεπώς, ο συνολικός αντίκτυπος των διαρροών ήταν ότι μπορεί να έδωσε στους τρομοκράτες ένα πλεονέκτημα: έγκαιρη προειδοποίηση για την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αλλά ακόμα και αν δεν έγινα άμεσα ζημιά, η παραβίαση της ασφάλειας μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι δραστηριότητες των μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών είναι η πρώτη και συχνά η δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας ενάντια σε δολοφονικές επιθέσεις σαν και αυτήν στο Μάντσεστερ. Βασίζονται και οι δύο σε μια στενή διασυνοριακή συνεργασία. Η συνεργασία αυτή βασίζεται με τη σειρά της στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στην προσδοκία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι τα μυστικά δεν θα αποκαλυφθούν για όσο είναι απαραίτητο.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι μέλη, μαζί με τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, της λεγόμενης συμμαχίας «Πέντε Μάτια», που σημαίνει πως η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών τους είναι πολύ στενή. Οτιδήποτε κάμπτει την εμπιστοσύνη και απειλεί να υπονομεύσει τη συνεργασία εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των τρομοκρατών.

Η Ουάσιγκτον πρέπει επειγόντως να επιβάλει πιο αυστηρές διαδικασίες.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v