Δωράκια Πεκίνου σε Τραμπ για να αποφύγει εμπορικό πόλεμο

Μικρές παραχωρήσεις στις εξαγωγές βοδινού και τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην κινεζική αγορά προσφέρει ο Xi. Τι συζήτησαν οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στη Φλόριντα.

Δωράκια Πεκίνου σε Τραμπ για να αποφύγει εμπορικό πόλεμο
  • των Tom Mitchell (Πεκίνο) και Shawn Donnan (Ουάσιγκτον)

Η Κίνα θα προσφέρει στη διοίκηση Τραμπ καλύτερη πρόσβαση σε επενδύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και στις εξαγωγές βοδινού των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με κινέζους και αμερικάνους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping αποφάσισαν στην πρώτη τους συνάντηση στη Φλόριντα την προηγούμενη εβδομάδα ότι απαιτούνται ταχείες εμπορικές διαπραγματεύσεις για να παραχθούν αποτελέσματα σε 100 ημέρες. Οι δυο παραχωρήσεις στα χρηματοοικονομικά και το βοδινό ήταν σχετικά εύκολο να γίνουν από την Κίνα.

Σήμερα ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να διακρατούν πλειοψηφικό ποσοστό σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας σε αυτούς τους τομείς, όπως η Citic Securities και η China Life Insurance έχουν πετύχει τεράστια άνοδο τα 15 χρόνια αφότου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και μετατράπηκαν σε θαυμάσιοι ανταγωνιστές στους νεοεισερχόμενους στην αγορά.

Η παραχώρηση που θα επιτρέπει σε ξένους να κατέχουν την πλειοψηφία συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Ομπάμα όταν κινέζοι και αμερικανοί διαπραγματευτές είχαν αρκετούς γύρους συζητήσεων για μια διμερή Επενδυτική Συνθήκη (BIT).

O Τραμπ δεν έχει ακόμα πει αν σκοπεύει να προχωρήσει την Συνθήκη με την οποία οι αμερικανοί διαπραγματευτές ήλπιζαν ότι θα αντιμετωπίσουν θέματα πρόσβασης στην κινέζικη αγορά σε μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων.

«Η Κίνα προετοιμάζονταν να [αυξήσει το επενδυτικό «ταβάνι»] στην ΒΙΤ αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις τέθηκαν σε αναμονή [μετά τη νίκη Τραμπ στις εκλογές]», δήλωσε ένας κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συζητήσεις. «Αν ο Ομπάμα ήταν Πρόεδρος για άλλους έξι μήνες θα είχαμε καταλήξει».

Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να σταματήσει μια απαγόρευση στις εισαγωγές βοδινού η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2003, είπαν αξιωματούχοι, και να αγοράσει περισσότερα σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα καθώς θέλει να μειώσει τις εντάσεις που δημιουργεί το ύψους 347 δισ. δολαρίων εμπορικό πλεόνασμα στα αγαθά που απολαμβάνει με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Στην προεκλογική εκστρατεία ο Ντ. Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά και να ανακηρύξει το Πεκίνο «χειραγωγό νομίσματος» και αυτό αύξησε τους φόβους για ένα καταστροφικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Αλλά αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο πρώην σταρ τηλεοπτικού reality έχει μετριάσει την ρητορική του και στελέχη του υπουργικού συμβουλίου έστειλαν σινιάλα ότι σχεδιάζουν να υιοθετήσουν πιο πραγματιστική προσέγγιση.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα την καλωσορίσουν οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που εμφανίζονται αυξανόμενα ενοχλημένες τα τελευταία χρόνια από αυτό που κατηγορούν ως «ύψωση τειχών» στην λειτουργία τους στη χώρα. Οι εξαγωγείς βοδινού επίσης παραπονούνται για την μακροχρόνια απαγόρευση στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ η οποία επεβλήθη μετά από την εκδήλωση μιας ασθένειας στα κοπάδια των ΗΠΑ.

Ενώ μια περιεκτική Σινο-αμερικανική επενδυτική συμφωνία παραμένει μακρινή προοπτική, αμφότερες οι πλευρές ελπίζουν να πετύχουν μια σειρά από μικρότερες εμπορικές συμφωνίες τους επόμενους τρεις μήνες.

Το Σάββατο ο Τραμπ μέσω twitter δήλωσε ότι η διήμερη επίσκεψη του Xi στο θέρετρό του στο Mar-a-Lago υπήρξε «καταπληκτική», πριν προσθέσει μια απειλή: «Καλή θέληση και φιλία αναπτύχθηκε», δήλωσε στο επόμενο tweet. «Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει για το εμπόριο».

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν τους κινέζους ομολόγους τους να χαμηλώσουν το σημερινό όριο του 25% στους δασμούς για εισαγωγές αυτοκινήτων. Το Πεκίνο ως αντάλλαγμα θα ήθελε περισσότερη προστασία στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, που τριπλασιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας τα 45 δισ. δολάρια και η Ουάσιγκτον να «χαλαρώσει» τις απαγορεύσεις στις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση μπορεί απλά να δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980.

Ο Chad Bown ειδικός επί του εμπορίου στο Peterson Institute for International Economics δήλωσε πως μια τέτοια συναλλακτική προσέγγιση θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και να ταιριάξει στο προφίλ του Τραμπ ως «dealmaker». Θα έχει όμως τα όριά της. «Δεν πρόκειται να εξάγουμε και πολύ χάλυβα στην Κίνα», δήλωσε.

Χάρις σε μια κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ επενδυτική τόνωση που ξεδιπλώθηκε στην έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι παραγωγοί χάλυβα παράγουν περισσότερες ποσότητες απ’ ότι όλος μαζί ο υπόλοιπος κόσμος. Με την κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται με μικρότερη ταχύτητα εδώ και 25 χρόνια, η μειωμένη ζήτηση εντός συνόρων οδήγησε σε έκρηξη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταρρεύσουν.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v