Οι απογοητευμένοι Γάλλοι αυξάνουν τον κίνδυνο «Λεπέν»

Η απογοήτευση με το πολιτικό κατεστημένο μπορεί να οδηγήσει σε αποχή ρεκόρ στις εκλογές. Γιατί το σενάριο ευνοεί την αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς. Τα διδάγματα από Brexit και Τραμπ.

Οι απογοητευμένοι Γάλλοι αυξάνουν τον κίνδυνο «Λεπέν»
  • του Michael Stothard

Μεγαλώνοντας στα υποβαθμισμένα ανατολικά προάστια του Παρισιού, η 22χρονη αριστερή φοιτήτρια Σαμπρίνα Ρομπέν νιώθει εδώ και καιρό ότι την έχουν εγκαταλείψει οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ που ζουν λίγα μίλια πιο πέρα στο κέντρο της πόλης.

Της είναι δύσκολο να ρίξει την ψήφο της στις προεδρικές εκλογές για τον Εμανουέλ Μακρόν, τον 39χρονο πρώην τραπεζίτη της Rothchild ο οποίος για την ίδια εκπροσωπεί το σύστημα. Αλλά δεν είναι και οπαδός της αρχηγού της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Οπότε, αν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές εξελιχθούν σε μια επιλογή ανάμεσα στην Λεπέν και στον Μακρόν, η Ρομπέν βλέπει μόνο μια επιλογή ανοιχτή: την αποχή.

«Ο Μακρόν και οι τύποι σαν αυτόν κυκλοφορούν στο Παρίσι φορώντας τα Louis Vuitton τους και δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω σε κάποιον σαν αυτόν νομιμοποίηση με την ψήφο μου, ακόμα και αν βοηθήσει την Λεπέν» λέει.

Για τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές που ζυγίζουν τις πιθανότητες νίκης της κα Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς και η συσπείρωση, θα αποδειχθούν κρίσιμες παράμετροι.

Στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί το μεγαλύτερο ρεκόρ αποχής από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση, με το 37% των πολιτών να λέει ότι σχεδιάζει να μείνει σπίτι στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ήταν 20%, σημάδι ευρύτερης απογοήτευσης με τους πολιτικούς.

Ανεξάρτητα από το πώς θα επηρεάσει αυτό τον πρώτο γύρο, στον καθοριστικό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα ανάμεσα στους δύο τελικούς υποψηφίους οι ψηφοφόροι που θα μείνουν σπίτι τους μπορεί να κρίνουν τις εκλογές, πιθανότατα υπέρ της Λεπέν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια προεκλογική καμπάνια με μια πλατφόρμα κατά της παγκοσμιοποίησης και των μεταναστών, θα κέρδιζε ως και 40% των ψήφων στο δεύτερο γύρο, όχι αρκετό για να κερδίσει.

Αλλά η αφοσίωση των υποστηρικτών της Λεπέν θα παίξει ρόλο, σε περίπτωση που η ψήφος προς τον κ. Μακρόν αποδειχθεί λιγότερο συμπαγής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως λιγότερο από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι στηρίζουν τον Μακρόν είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, έναντι ποσοστό 83% για τους υποστηρικτές της Λεπέν.

«Η πιθανότητα μιας νίκης της Λεπέν είναι πολύ υψηλότερη από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις», αναφέρει ο Σερζ Γκαλάμ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Sciences Po. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του Μακρόν στο δεύτερο γύρο να απέχουν λόγω έλλειψης ενθουσιασμού, όπως η Ρομπέν.

«Για πολλούς, η ψήφος υπέρ του Μακρόν είναι σαν να καταπίνουν ένα πικρό φάρμακο. Ξέρουν ότι πρέπει να το καταπιούν, αλλά ψάχνουν μια δικαιολογία για να μην το κάνουν» σημειώνει.

Ο κ. Γκαλάμ υποστηρίζει πως αν η συμμετοχή ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μακρόν είναι αρκετά χαμηλή, η Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ακόμα και αν έχει λιγότερο από 50% στην πρόθεση ψήφου. Εκτιμά πως το ίδιο ισχύει και αν στο δεύτερο γύρο βρεθεί αντίπαλος της Λεπέν ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν.

Με βάση ένα από τα εκλογικά του μοντέλα, μια συμμετοχή 90% των ψηφοφόρων της Λεπέν στο δεύτερο γύρο, έναντι ενός ποσοστού 65% για τον Μαρκόν, θα έδινε στην αρχηγό της ακροδεξιάς τη νίκη με 50,07%.

Η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες αποτέλεσε μια κρίσιμη παράμετρο σε μια άλλη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Οι νεαροί Βρετανοί, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο βαθμό κατά της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου από την Ε.Ε., δεν πήγαν να ψηφίσουν στο περσινό δημοψήφισμα. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές των ΗΠΑ, με εθνικές μειονότητες που δεν πήγαν να ψηφίσουν την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Λέο Ρουσέλ, αγρότης από την ανατολική Γαλλία, είναι ένας ακόμα που δεν είναι βέβαιος αν θα στηρίξει τον Μακρόν, αν και λέει πως γνωρίζει ότι πρέπει να ψηφίσει στρατηγικά για να κρατήσει την Λεπέν μακριά από την εξουσία.

«Δεν λέω ότι ο Μακρόν είναι κακός τύπος» λέει ο 42χρονος, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση στο Παρίσι υπέρ του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λουκ Μελανσόν. «Αλλά είναι ένας εκατομμυριούχος τραπεζίτης και εγώ ένας αριστερός αγρότης, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τον ψηφίσω για λόγους αρχής» .

Στις τελευταίες εκλογές, έχει αναπτυχθεί ένα λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», όπου η αριστερά και η δεξιά ενώθηκαν, όταν ήταν απαραίτητο, για να κερδίσουν την ακροδεξιά.

Όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Λεπέν και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, πέρασε στον δεύτερο γύρο το 2002, οι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν κατά κύματα στα εκλογικά κέντρα για να εξασφαλίσουν την ήττα του, με την συμμετοχή να φτάνει στο 80%.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι μια αντίστοιχη συμμαχία θα σχηματιστεί και φέτος. «Το Εθνικό Μέτωπο είναι πολύ αμφιλεγόμενο για να προσελκύσει αρκετούς ψηφοφόρους στο δεύτερο γύρο» σημειώνει η Σλιβαίν Μπρογιέρ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Natixis.

Aλλά το ρεπουμπλικανικό αυτό μέτωπο ξεθωριάζει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εκατομμύρια ψηφοφόροι από την παραδοσιακή δεξιά και αριστερά είναι πρόθυμοι να ρίξουν την ψήφο τους για την Λεπέν στο δεύτερο γύρο, αν δεν περάσει σε αυτόν ο υποψήφιος που στηρίζουν. Τόσο μεγάλη είναι απέχθεια για τους πολιτικούς του κυρίαρχου ρεύματος, που ακόμα περισσότεροι φέρεται να σχεδιάζουν να απέχουν.

Η Μελισάντρ Μαλέε, μια 24χρονη φίλη της κα. Ρομπέν, αναφέρει πως οι γνωστοί της δεν θα πάνε να ψηφίσουν με ενθουσιασμό αν στο δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι οι Μακρόν και Λεπέν.

«Ο Μακρόν είναι το ίδιο με όλους τους άλλους πολιτικούς που πήγαν στα ίδια σχολεία και τρώνε στα ίδια εστιατόρια. Οι περισσότεροι από εμάς θα απέχουν αν είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή στη Λεπέν».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v