Αρκετοί από τους πιο ισχυρούς μετόχους στον κόσμο σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ακόμα πιο σκληρή στάση στα υπερβολικά μπόνους για τα αφεντικά των εταιρειών το 2017, καθώς οι ενστάσεις για τις αμοιβές των στελεχών ήταν την προηγούμενη χρονιά οι περισσότερες τις τελευταίας πενταετίας.
Μεγάλοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Fidelity International, Aberdeen Asset Management, Calpers, Standard Life και Henderson Global Investors έχουν δηλώσει στους Financial Times ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την πίεση στα διοικητικά συμβούλια για μείωση των υπερβολικών αμοιβών και να ενισχύσουν τη διαφάνεια.
Στους υπόλοιπους μεγάλους επενδυτές που έχουν υποσχεθεί να λάβουν μέτρα για τα υψηλά μπόνους περιλαμβάνονται η βρετανική Hermes Investment, η USSS Investment Management και ο επενδυτικός βραχίονας της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Το νέο κύμα αντιδράσεων από τους επενδυτές θα εντείνει τις προστριβές ανάμεσα στις διοικήσεις των εταιρειών και στους μεγαλομετόχους, οι οποίες κορυφώθηκαν πέρυσι, καθώς η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έβαλε τα παχυλά μπόνους των στελεχών στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τους F.T. η συμβουλευτική Manifest, το 10 με 20% των μετόχων αρνήθηκαν να στηρίξουν πέρυσι τις προτάσεις για τις απολαβές των στελεχών σε 62 εταιρείες του S&P 500 και 18 του FTSE 100, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Κανονικές εξεγέρσεις, όπου πάνω από το 50% των μετόχων αρνήθηκε να στηρίξει τις προτάσεις, ξέσπασαν σε επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής και σε τρεις βρετανικές εταιρείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από το 2012.
Οι BP, WPP, Reckitt Benckiser, Anglo American και Oracle ήταν μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που ήρθαν αντιμέτωπες με την οργή των μετόχων και οι επενδυτές προειδοποιούν πως θα ακολουθήσουν και άλλες διαμάχες.
Οι αντιδράσεις των μετόχων έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα. Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κανποβιομηχανία Imperial Brands απέσυρε σχέδια για αύξηση του μισθού του CEO από τις 5,5 εκατ. στερλίνες στις 8,5 εκατ., μετά από διαμαρτυρίες μετόχων.
Ο Ντομινί Ρόσι, CIO στη Fidelity International, η οποία έχει μακρύ ιστορικό σε δύσκολες ψηφοφορίες για τις εγκρίσεις πακέτων αποδοχών, δήλωσε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι η κοινότητα του asset management είναι όλο και περισσότερο της άποψης πως πρέπει να ασκηθεί αυξημένη πίεση σε εταιρείες για αυτό το ζήτημα. Το βλέπουμε σαν μια ευθύνη».
Ο fund manager, ο οποίος επιβλέπει ενεργητικό ύψους 284 δισ. δολαρίων, θα αρχίσει να ψηφίζει κατά πρόεδρων επιτροπών αποδοχών φέτος, αν τα σχέδια μιας εταιρείας για τις αμοιβές των στελεχών δεν γίνουν αποδεκτά για δύο διαδοχικά έτη.
Tο Calpers, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο στις ΗΠΑ, και η Henderson, η επενδυτική εταιρεία που είναι εισηγμένη στον FTSE 250, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο «quantum» - το σύνολο των αποδοχών των ανώτατων στελεχών – για να αξιολογήσουν ποια είναι τα κατάλληλα επίπεδα για τις απολαβές των στελεχών φέτος.
Η Aberdeen Asset Management, η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Ευρώπης, υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση στις αυξήσεις μισθών και σχεδιάζει να δώσει μεγάλη προσοχή στα επίπεδα των αμοιβών στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η σκωτσέζικη επενδυτική εταιρεία Standard Life έχει συντάξει πιο «αυστηρά» κριτήρια για την έγκριση των μισθών των στελεχών. «Θα έπρεπε να έχει κανείς το κεφάλι του χωμένο στην άμμο για να μην πιάσει το κλίμα γύρω από τα κέρδη των στελεχών» ανέφερε.
Η Σάχα Σάνταν, επικεφαλής εταιρικής διοίκησης στην Legal & General Investment Management, δήλωσε: «Θα υπάρξει περισσότερος έλεγχος για τις εταιρείες και τους επενδυτές το 2017. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό κοινωνικών, πολιτικών και χρηματοοικονομικών πιέσεων στις εταιρείες».
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation