Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κάτι που πιθανότατα θα είναι μια «εκρηκτική» αύξηση στο δημόσιο χρέος που εντός δεκαετιών θα σημαίνει ότι θα χρωστά τρεις φορές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αν δεν λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, προειδοποιεί το ΔΝΤ σε εμπιστευτική έκθεση.
Η νέα έκθεση προετοιμάστηκε από το προσωπικό του ΔΝΤ πριν τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου που θα συζητήσει την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ και σηματοδοτεί την συνέχιση της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δίνει μια πιο ζοφερή εικόνα των οικονομικών διλημμάτων της Ελλάδας από την ανάλυση που προετοιμάστηκε πέρυσι, προειδοποιώντας ότι το βάρος του χρέος είναι «υψηλά μη βιώσιμο» και δεν θα βελτιωθεί ακόμα και αν εφαρμοστούν οι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο.
Η εκτίμηση θα, υπό τους κανόνες του Ταμείου, απαγορεύσει στο ΔΝΤ να πάρει μέρος με χρηματοδότηση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, κάτι που χώρες όπως η Γερμανία έχουν θέσει ως όρο για την δική τους στήριξη.
«Ακόμα και με αυτές τις φιλόδοξες πολιτικές, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το πρόβλημα του χρέους», προειδοποιεί η έρευνα που είδαν οι Financial Times. «Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους για να ανακτήσει βιωσιμότητα χρέους».
Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει υλικό που διέρρευσε.
Το Ταμείο υπολόγισε ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να φτάσει το 170% του ΑΕΠ ως το 2020 και το 164% ως το 2022 «πριν γίνει εκρηκτικό στη συνέχεια» και αυξηθεί στο 275% του ΑΕΠ ως το 2060.
Στην έκθεσή του το Ταμείο επικαλείται το βαρύ φορτίο που σήκωσαν οι έλληνες πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με την οποία παλεύουν από το 2010 και επαναλαμβάνει την έκκληση για λιγότερο επιθετική δημοσιονομική πολιτική από αυτή που επιδιώκει η ΕΕ. Καλεί επίσης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και βελτιώσεις στην συλλογή φόρων, όπως και για την δημιουργία ενός πιο ισχυρού δικτύου προστασίας για να βοηθηθούν όσοι επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση.
Ωστόσο η άποψη του ΔΝΤ για το χρέος παραμένει η περισσότερο κρίσιμη και πολιτικά ευαίσθητη στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, όπου η Αγκελα Μέρκελ παλεύει φέτος για την επανεκλογή της.
Ο Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup, είπε αυτή την εβδομάδα μετά τη συνάντηση των υπουργών ότι η επιθυμία να παραμείνει το ΔΝΤ δεν άλλαξε. «Ενας αριθμός χωρών είναι ανένδοτοι με την εμπλοκή του ΔΝΤ», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Michel Sapin, γάλλος υπουργός οικονομικών, προειδοποίησε μετά τη συνάντηση ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για συμφωνία στα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κλείνει εξαιτίας της σειράς εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι εκλογές ξεκινούν στην Ολλανδία το Μάρτιο και συνεχίζονται σε Γαλλία και Γερμανία.
Υπάρχει ευρεία ανησυχία ότι η αποτυχία επίλυσης του θέματος του ελληνικού χρέους θα εκτροχιάσει το πρόγραμμα και θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα.
Αλλά οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έχουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα από το ΔΝΤ για τα δεινά της Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αριθμός εξ αυτών τόνισε πως η Αθήνα υπερέβη κατά πολύ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που τέθηκε με βάση το πρόγραμμα.
Ο Dijsselbloem, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα απ’ όσο περίμενε κανείς.
Στην έκθεση το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ φέτος αφότου πέρασε ήδη σε ανάπτυξη το 2016.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation