Αγγλογαλλικός πόλεμος για εκκαθάριση ευρωσυναλλαγών

Η Γαλλία πρωτοστατεί στις πιέσεις για αποκλεισμό του Λονδίνου από την εκκαθάριση συναλλαγών σε ευρώ. Πιθανή η επιβολή περιορισμών πριν από το Brexit. Ποια είναι τα νομικά και τεχνικά εμπόδια. Ο κίνδυνος να βγει νικητής η Νέα Υόρκη.

Αγγλογαλλικός πόλεμος για εκκαθάριση ευρωσυναλλαγών
  • των Alex Barker και Jim Brunsden

Η Ε.Ε. ετοιμάζει αλλαγές σε κανονισμούς που θα στερήσουν από το Λονδίνο μια σημαντική χρηματοοικονομική δραστηριότητα, μέσω της επιβολής τοπικών περιορισμών στην εκκαθάριση ορισμένων συναλλαγών σε ευρώ, ακόμα και πριν η Βρετανία αποχωρήσει από το μπλοκ.

Αν και η ακριβής μορφή που θα έχει η παρέμβαση δεν έχει αποφασιστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να εγκρίνει νομικές αλλαγές που θα δίνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρμοδιότητες σχετικά με την τοποθεσία βασικών υποδομών της αγοράς.

Η κίνηση αναμένεται να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έδωσε μάχη για χρόνια για να αποτρέψει τις προσπάθειες των Γάλλων να εγκαταστήσουν την εκκαθάριση του ευρώ εντός της ενιαίας νομισματικής ζώνης.

Γάλλοι αξιωματούχοι πιέζουν ώστε οι περιορισμοί στην εκκαθάριση συναλλαγών να συμπεριληφθούν σε νομοθετικές προτάσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την άνοιξη, λίγο μετά από την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας εξόδου του Άρθρου 50 από τη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση, άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι μια κίνηση για τον περιορισμό της εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ σε περιοχές εκτός ευρωζώνης, είναι πιθανό να γίνει ακόμα και πριν την αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2019.

Οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν αντιμέτωπη με σοβαρά πολιτικά και τεχνικά εμπόδια. Αλλά η προθυμία ανώτατων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι να προχωρήσουν γρήγορα σε περιορισμούς, καταδεικνύει πως το ζήτημα μπορεί να αποκτήσει κομβική σημασία στις συνομιλίες για το Brexit.

H υπεράσπιση της δυνατότητας εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο κέντρο του κόσμου για την εκκαθάριση παραγωγών που αποτιμώνται σε ευρώ, με την διαχείριση των τριών τετάρτων των συναλλαγών να γίνεται εκεί, με μια μέση ημερήσια αξία στα 573 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Intercontinental Exchange (ICE) που κυκλοφόρησε μεταξύ των κρατών μελών.

Η έκθεση, την οποία έχουν δει οι Financial Times, υποστηρίζει πως ο εξαναγκαστικός επαναπατρισμός της εκκαθάρισης σε ευρώ θα στερούσε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες πρόσβαση σε οντότητες εκκαθάρισης και σε trading και θα προκαλούσε κατακερματισμό. Η ΙCE, ο μεγαλύτερος διαχειριστής συναλλαγών και οίκων εκκαθάρισης στην Ευρώπη πρόσθεσε: «Αυτό θα αύξανε το κόστος σημαντικά για τις τράπεζες και τους πελάτες».

Ο Σάιμον Κίρμπι, υπουργός χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έχει προειδοποιήσει πως οι δραστηριότητες εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ θα μπορούσαν να μετακινηθούν στη Νέα Υόρκη, αν η Ε.Ε. προσπαθούσε να υπονομεύσει την δεσπόζουσα θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας την Ευρώπη σε «χειρότερη θέση».

Αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς των δραστηριοτήτων αυτών στην ευρωζώνη μετά το Brexit, λέγοντας πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα «λειτουργούσε σαν ένα παράδειγμα για αυτούς που επιζητούν το τέλος της Ευρώπης».

Σε μια τετραετή νομική μάχη, η Βρετανία πολέμησε κατά μιας πολιτικής της ΕΚΤ που θα απαιτούσε οι οίκοι εκκαθάρισης με έντονη δραστηριοποίηση σε συναλλαγές σε ευρώ να έχουν έδρα στην ευρωζώνη. Αλλά η δικαστική νίκη κρίθηκε σε μια τεχνική λεπτομέρεια σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ ως ρυθμιστικής αρχής παρά στις αντιρρήσεις της Βρετανίας για μια, όπως ισχυρίστηκε, άδικη πολιτική που δημιουργεί διακρίσεις.

Γάλλος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας απηύθυνε έκκληση στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα να αντιμετωπίσει το ζήτημα ενόψει του Brexit μέσω μιας επικαιροποίησης των κανονισμών της Ε.Ε. για τις συναλλαγές παραγώγων και τους οίκους εκκαθάρισης, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Απρίλιο.

Η Τερέζα Μέι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έχει υποσχεθεί να πυροδοτήσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ως το τέλος Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αλλαγή πολιτικής εντός της Επιτροπής. Αλλά οι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει σε εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού τομέα ότι η διαδικασία του Άρθρου 50 θα οδηγήσει σε επανεξέταση. Ένας ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της δικαστικής νίκης της Βρετανίας θα «αντιστραφεί», προσθέτοντας πως η πολιτική για την τοποθεσία «θα περάσει τώρα», μέσω νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική πρόταση να συμπεριληφθούν οι περιορισμοί στις εκκαθαρίσεις σε αυτή την ανοιξιάτικη νομική επανεξέταση θα αντιμετώπιζε πρακτικές δυσκολίες.

Η επανεξέταση του κανονισμού για την υποδομή της ευρωπαϊκής αγοράς έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει μια ωρολογιακή βόμβα για τα ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης, παραχωρώντας τους εξαιρέσεις από κρίσιμες απαιτήσεις που ενεργοποιούνται από το 2018.

Χωρίς τις εξαιρέσεις, η βιομηχανία των funds σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία θα δυσκολευόταν να βρει ενέχυρα (collateral) για υποχρεώσεις, πλήττοντας τις αποδόσεις για τους αποταμιευτές.

Η προσθήκη ενός τόσο αμφιλεγόμενου πολιτικά μέτρου δημιουργεί τον κίνδυνο να καθυστερήσει η έγκριση τους, κάτι που σημαίνει πως οι εξαιρέσεις δεν θα ενεργοποιηθούν έγκαιρα.

Αλλά η Ε.Ε. θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλες νομικές επιλογές για να περιορίσεις τις εκκαθαρίσεις εκτός ευρωζώνης.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v