Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2012

Στους κατόχους ομολόγων το "κλειδί" του PSI

Στη διαδικασία κοινοποίησης της δημόσιας προσφοράς για το PSI+ προς τους ιδιώτες ομολογιούχους βρίσκονται πλέον για τα καλά τα τμήματα ομολόγων των χρηματιστηριακών, καθώς καλούνται να μεταβιβάσουν στους πελάτες τους -και συνάμα στους κατόχους των ελληνικών κρατικών τίτλων- την εθελοντικού χαρακτήρα πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων τους από το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όπου και οι πελάτες - κάτοχοι των ομολόγων θα πρέπει να έχουν απαντήσει αν θα αποδεχτούν τη δημόσια προσφορά του ελληνικού δημοσίου.

Μία προσφορά που καταγράφει ομολογουμένως σημαντική απομείωση της ονομαστικής αξίας, αφού το 53,5% αυτής θα "κουρευτεί" και το 31,5% αυτής θα ανταλλαγεί με άλλο ομόλογο ελληνικού δημοσίου, που θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο και θα λήγει σε 20 χρόνια, με το κουπόνι μεσοσταθμικά να κυμαίνεται πέριξ του 3%, ενώ οι δεδουλευμένοι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν στον κάτοχο θα ανταλλαγούν με έντοκο γραμμάτιο διάρκειας 6μηνών.

Είναι λογικό, λοιπόν, πως το ποσοστό συμμετοχής στο PSI (κυρίως από τους θεσμικούς και όχι τόσο από τα φυσικά πρόσωπα) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους της εξίσωσης: πρώτον, το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τα CACs αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει τα δύο τρίτα και, δεύτερον, ότι η ενεργοποίηση των CACs δεν συνεπάγεται ενεργοποίηση των CDSs έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ISDA.

Τώρα το γεγονός ότι η ISDA αποτελείται, ως επί το πλείστον, από τους ίδιους τους εκδότες των CDSs είναι μια άλλη συζήτηση, που μάλλον δίνει τροφή για συνωμοσιολογικές συζητήσεις.

ΣΗΜ.: Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μουδάκη για όσα χρήσιμα, κατά την εκτίμησή μας, μας ενημερώνει αναφορικά με τη σχετική διαδικασία ανταλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v