Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2011

Σώστε τη ΔΕΗ από γενικό blackout

Μετά τη χθεσινή, νέα, βουτιά της ΔΕΗ έως τα 5,70 ευρώ (κλείσιμο στα 5,77), επανήλθαν χειρότεροι οι εφιάλτες για το άμεσο (χρηματιστηριακό) μέλλον της Επιχείρησης.

Πέρα από την επιστολογραφία (ΣΜΕΧΑ - αρμοδίων) των προηγούμενων ημερών, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε καθώς τεχνικά η εικόνα της μετοχής προοιωνίζεται ακόμη χειρότερες εξελίξεις.

Στο 1,34 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Επιχείρησης, όταν η καθαρή θέση της ανέρχεται στα 6,77 δισ. ευρώ.
Και εκτός από τις εκτιμήσεις και τις προσεγγίσεις για τον λιγνίτη, τα συμβόλαια μίσθωσης και την αποτίμηση (με βάση τα στοιχεία του ενημερωτικού εισαγωγής στο Χ.Α.), ελλοχεύει -κατά την άποψή μας, και μακάρι να κάνουμε λάθος- σοβαρότερος κίνδυνος στην περίπτωση όπου επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της μετοχής με την τιμή να κινδυνεύει να υποχωρήσει ακόμη και στα 4 ευρώ!

Στο απευκταίο αυτό ενδεχόμενο, η αποτίμηση της Επιχείρησης θα μειωθεί (δυνητικά πάντα) έως και 30% - 35%, δηλαδή θα κινδυνεύει να έχει χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη από 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, το συνειδητοποιούν απόλυτα οι καθ' ύλην αρμόδιοι, η κατάσταση θα κινδυνεύει να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Με ανοιχτό το θέμα της εκχώρησης μειοψηφικού ποσοστού, με γνωστές τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ και την αδυναμία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να προχωρήσει, επί της ουσίας, οποιαδήποτε ενέργεια, δεν θα καλύπτεται ούτε από την προωθούμενη ασυλία (από ποινικά αδικήματα).

ΣΗΜ.: Θα περιμέναμε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, λόγω της πρότερης επιτυχημένης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών (πόσο μάλλον και από τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), να έχει ευρύτερη γνώση και οξυμένη συναίσθηση για το τι μπορεί να παίζεται αυτήν την περίοδο στη ΔΕΗ.

Και αναφερόμαστε πρωτίστως στις υποψίες ανθρώπων της αγοράς για μεθοδευμένη χρηματιστηριακή απαξίωση της Επιχείρησης, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε κάποια άλλη φάση.

Εάν οι υποψίες είναι ανυπόστατες κι αστήριχτες, έχει καλώς, εάν όμως έχουν βάση, ξεκάθαρο το ερώτημα αν έχουν ερευνηθεί καθόλου οι συναλλαγές (κυρίως οι ανοιχτές πωλήσεις) στη μετοχή το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την έκθεση της UBS.

Εάν ναι, που πιστεύουμε πως έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες, να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τους αρμοδίους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v