Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 30 2011

Οι συνέπειες των αδέξιων χειρισμών…

Στη διακύμανση των spreads του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αποτυπώνονται εύγλωττα οι συνέπειες των χειρισμών που έχουν γίνει από το καλοκαίρι του 2009 και στη συνέχεια.

Στο πρώτο διάγραμμα, που αντλούμε από τα στοιχεία ανάλυσης της ομάδας eZMarket, βλέπουμε την ομαλή και σε χαμηλά επίπεδα κίνηση της διαφοράς επιτοκίου μέχρι και λίγο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ακολουθούν μέχρι την πρώτη εκτίναξη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί διεφθαρμένου συστήματος στην Ελλάδα και κυρίως η ιστορική πλέον δήλωση του υπουργού Οικονομικών για τον… Τιτανικό της ελληνικής οικονομίας.

Μας θυμίζει η eZMakret πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενώπιον 200 δημοσιογράφων αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετώπιζε η χώρα, τονίζοντας πως για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζονταν χρόνος και έργο. Ανέφερε μάλιστα τότε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο όσο το να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός.

Τα spreads εκτινάσσονται, καθώς είχαν προηγηθεί και οι συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την ενδεχόμενη βοήθεια που θα χρειαζόταν η Ελλάδα. Σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο, η τυχόν διαρροή των συζητήσεων αυτών και οι ατυχείς, όπως αποδείχτηκαν στη συνέχεια, δηλώσεις - κινήσεις των κυβερνώντων αποτέλεσαν το… δόλωμα για την επίθεση των «καρχαριών» κατά της ελληνικής οικονομίας, κατ’ επέκταση κατά της ίδιας της ευρωζώνης.

Στο δεύτερο διάγραμμα, που ακολουθεί, βλέπουμε την κάθετη υποχώρηση των spreads. Είναι η φάση όπου το Βερολίνο προχωρούσε στην εκπόνηση του γνωστού σχεδίου των 9 σημείων.

Ουσιαστικά από τότε η Γερμανία αναλαμβάνει ξεκάθαρα τη διαχείριση του προβλήματος, αποκτώντας εκ νέου τον ρόλο του πρωταγωνιστή στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σύμφωνα με τους φίλους της ομάδας ανάλυσης, «…αυτό θα το νιώσει έντονα τα επόμενα χρόνια η Γαλλία, η οποία συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα ίδια ιστορικά λάθη της».

Σήμερα, περίπου έναν χρόνο μετά, οι ξένοι προειδοποιούν πως δεν έχουμε κάνει παρά ελάχιστα. Όσο και αν επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών το μόνο ουσιαστικό επίτευγμα που έχει να παρουσιάσει επί της θητείας του, την ομολογουμένως θεαματική μείωση του ελλείμματος (*).

(*) Να μην επεκταθούμε για το πώς ακριβώς μειώνεται το έλλειμμα, εν προκειμένω για το πώς ακριβώς επετεύχθη αυτό που σωστά προβάλλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Πόσω μάλλον όταν όλα τα υπόλοιπα μεγέθη και οι οικονομικές συνιστώσες έχουν δυστυχώς ξεφύγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v