Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2011

Η Fitch κρατά το… κλειδί των αξιολογήσεων

Ομοβροντία υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους γνωστούς αγνώστους, με τη Standard & Poor's να ρίχνει την πρώτη βολή και τη Moody's τη δεύτερη.

Όμως, ο τρίτος της... παρέας, η Fitch, είναι αυτός που κρατά το κλειδί και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Από το μεγαλύτερο διεθνές… λαμόγιο μέχρι τον τελευταίο… επενδυτάκο.

Κι αυτό γιατί η Fitch διατηρεί -προς το παρόν- τη σύσταση αξιολόγησης στο "ΒΒ +", δηλαδή την υψηλότερη, η οποία πρακτικά δεν μεταβάλλει τη θέση των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ (ως ενέχυρο).

Όμως, το ενδιαφέρον είναι πως και σε αυτό το θέμα παίχτηκε άλλη μία π..στιά (ας μας επιτραπεί η έκφραση) από γερμανικό ΜΜΕ, αυτήν τη φορά από τη "Suddeutsche Zeitung".

Κι αυτό γιατί χθες, στις 19:02, υπονόησε πως τους δύο της... παρέας θα ακολουθήσει και η Fitch. Η "SudZ", μάλιστα, λίγο αργότερα (στις 19:14), σύμφωνα με το Reuters, επανήλθε στο ίδιο θέμα ακόμη πιο εμφαντικά. Όλα αυτά μέχρι τις 19:50, όπου ο ίδιος ο οίκος εξέδωσε μία λιτή, αλλά σαφή ανακοίνωση πως "διατηρεί την αξιολόγηση σε 'ΒΒ+' και δεν σχολιάζει κάτι περισσότερο".

Παρακολουθούμε όσο πιο ψύχραιμα και νηφάλια γίνεται την εξόφθαλμη διελκυστίνδα του αμερικανικού παράγοντα με τον γερμανικό αλλά και τις φανερές, εδώ και καιρό, αντικρουόμενες τάσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Συνεκτιμούμε την τρομακτική ισχύ που διαθέτουν οι αποκαλούμενες αγορές, οι οποίες με μοχλό τις αγορές παραγώγων - σύνθετων προϊόντων έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη μόχλευσης διεθνώς (παραθέτουμε τους σχετικούς πίνακες που χρωστάμε από τον χθεσινό Εκηβόλο).

Και τέλος, θεωρούμε καταλυτική την παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου (με συνέντευξή του στη "WSJ" και όχι σε ευρωπαϊκή ή γερμανική εφημερίδα), ο οποίος ενεργεί (παρά τα αντιθέτως γραφόμενα) επί της ουσίας ως αφανής σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου. Και -κατά την εκτίμησή μας- ως ο σημαντικότερος παράγοντας, ο οποίος δύναται να συνεισφέρει με ουσιαστικές προτάσεις και απαραίτητες διασυνδέσεις στα κέντρα αποφάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v