Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2010

Από ΗΠΑ τα… σπουδαία

«Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα», διαβεβαίωσε (*) ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την έδρα του ΔΝΤ, προαναγγέλλοντας «δειλά-δειλά» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές… κάποια στιγμή μέσα στο 2011.

Ο υπουργός -σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στην Ουάσιγκτον, Θανάση Τσίτσα- επιχείρησε να διαλύσει τα σενάρια περί νέων πρόσθετων μέτρων και αναφερόμενος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ήταν κατηγορηματικός: «Ό,τι περιγράφεται στο μνημόνιο». Δηλαδή άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, που θα αποκαλυφθεί ως διά μαγείας μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως μερικοί αφήνουν να εννοηθεί», τόνιζε κατηγορηματικά (**) ο αρμόδιος υπουργός.

Πέραν του βαθμού αξιοπιστίας που έχουν τα λεγόμενα και οι… δεσμεύσεις των κυβερνητικών, ενδιαφέρον είναι πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε σειρά επαφές με επικεφαλής τραπεζών, εκπροσώπους διεθνών οίκων αξιολόγησης (***), επενδυτές καθώς και με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Αυτά σε μία κρίσιμη - πονηρή συγκυρία όπου η «βόμβα Γιούνκερ» έχει ήδη ενεργοποιηθεί στα… θεμέλια του εγχώριου πολιτικού συστήματος και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά (στην ίδια εφημερίδα), είναι… «μία βόμβα με δύο αλήθειες» (εξαιρετικό το σκίτσο του Στάθη).


(*) Θα είχε ενδιαφέρον εάν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον βαθμό συμφωνίας, αποδοχής του «μνημονίου» από τους πολίτες ετίθετο και ένα άλλο ερώτημα, που θα αφορά στον βαθμό αξιοπιστίας των εκάστοτε κυβερνητικών δεσμεύσεων, διαβεβαιώσεων και διαψεύσεων.

(**) Όταν έχεις κάνει κύριο προεκλογικό σου σύνθημα… το
«υπάρχουν λεφτά», με τα έργα και τις ημέρες που ακολούθησαν και ενώ συνάμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορρωδεί πως… μαζί τα φάγαμε, ε, τότε τουλάχιστον μειδιά κανείς όταν ακούει τις ίδιες και τις ίδιες διαψεύσεις!

(***) Επαφές που «κολλάνε» με την εκτίμηση η οποία διαμορφώνεται σε μερίδα ισχυρών παραγόντων πως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης και τα «εκτιμητικά σπίτια», «οι αγορές» κάτι ετοιμάζουν προς το τέλος της χρονιάς. Σχετικά με τον βαθμό αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v