Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 10 2010

Μια διάψευση ενίοτε παραπέμπει σε επιβεβαίωση

Μια διάψευση ενίοτε παραπέμπει σε επιβεβαίωση και συχνά εξαγγελίες δεν υλοποιούνται

"Δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ο ύ τ ε την πώληση ποσοστού θυγατρικών της", δήλωνε με επίσημη ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, στα μέσα Ιουλίου.

Τη στήλη την αφορούσε περισσότερο η διάψευση της πληροφορίας μας για πιθανή πώληση μειοψηφικού μεριδίου της θυγατρικής Finansbank και συγκεκριμένα μ έ χ ρ ι του ποσοστού του 30%. Το θέμα της ΑΜΚ θεωρούνταν εκ των ων ουκ άνευ.

Προφανώς η διοίκηση της Εθνικής, ή της οποιασδήποτε εισηγμένης, δεν είναι υποχρεωμένη ή ενίοτε ενδέχεται να μην μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει μία πληροφορία, μία φήμη. Απόλυτα κατανοητό. Άλλωστε, τελευταία κυκλοφορούν από τα πιο… ακραία μέχρι τα πλέον λογικοφανή σενάρια.

Όμως, η… επιβεβαίωση της… διάψευσης ήρθε "πριν αλέκτορα φωνήσαι".

Εν πάση περιπτώσει… Επειδή όμως είναι η τρίτη ΑΜΚ του ομίλου σε μία 5ετία μέσα στην οποία αντλήθηκαν αρχικά το 2006 σχεδόν 4,8 δισ. (από 3 δισ. που ζητούσε, καθώς η "διαδικασία" καλύφθηκε κατά 1,5 φορά), άλλα 1,25 δισ. το '09 και συνδυαστικά επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ για τους λόγους που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους οι εκάστοτε διοικήσεις του ομίλου.

Και επειδή ο όμιλος έχει τη βαρύτητα που έχει, καλό είναι να κρατάμε στα υπόψη μερικές λεπτομέρειες.

Επιστρέφουμε λοιπόν στην περυσινή αύξηση και σε μία από τις βασικές αιτιολογήσεις αυτής της κίνησης από την τότε διοίκηση.

Σημειωνόταν, επί λέξει, πως "…η Εθνική επιπλέον θα μπορέσει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο, επαναγοράζοντας τις προνομιούχες μετοχές ύψους 350 εκατ. ευρώ που διέθεσε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση η Εθνική θα μπορέσει να ασκήσει ελεύθερα τη μερισματική πολιτική της χωρίς τους περιορισμούς του σχετικού νόμου. Με τα υπόλοιπα κεφάλαια, ο όμιλος θα μπορεί με μεγάλη άνεση να διεκδικήσει ευκαιρίες στη ΝΑ. Ευρώπη, με στόχο την περαιτέρω μεγέθυνσή του".

Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v